Glutén- és tejfehérjementes/ Tejmentes/ Torták/ Ünnepi

GLUTÉN-ÉS TEJMENTES EMELETES ELJEGYZÉSI TORTA

Április végén keresett meg egy lány a gyülekezetünkből, hogy készítsem el az eljegyzési tortájukat. A torta ízeit és kinézetét tekintve szabad kezet kaptam, persze több ponton egyeztettünk, ahogy közeledett az alkalom. Nekem persze rögtön beindultak a fogaskerekek az agyamban, és még meg sem beszéltük a részleteket, gyorsan rendeltem a föld másik végéből egy kalligrafikus fa tortadíszt, és csuriba volt a kezem, hogy alig 5 hét alatt meg is érkezzen 🙂 Nem is találhattam volna ettől kifejezőbb eljegyzéshez illő tortadíszt: “Isten adott nekem téged.” Habár a mi esküvőnk már lassan 8 éve volt, mi is ebben meggyökerezve kötöttük össze életünket Tamással. Nem az egyik kereste meg a másikat, és nem is a másik akarta az egyiket. Isten adott egymásnak minket is, és most ezt a fiatal párt is.

A tortával kapcsolatban csak annyi kikötés volt, hogy kb. 25 embernek elég legyen. Mivel nem szeretek nagy átmérőjű tortákat készíteni azok aránytalan lapos formája miatt, elhatároztam, hogy egy 17 cm átmérőjű rejtett emeletes tortát készítek. Így van lehetőség két különböző íz elkészítésére is, mégis sokkal egységesebb lehet a végeredmény, mint egy nagyméretű lepény alakú torta dekorálásával. A végleges ízkombinációkat végül az oly’ sokszor elkészített tejmentes csoki-eper, valamint a frissítő barackos-túrós párosok alkották. Miután megterveztem a torta formáját, ízeit és stílusát, a menyasszony örömmel véglegesítette az elképzeléseket, hiszen az eljegyzési partit is vintage stílusban képzelték el.

Az alsó, 17 cm-es cukor-glutén-és tejmentes csokiganache-eper torta receptjét ITT találjátok, ezért ezzel nem növelem ezt a bejegyzést, mindent ugyanúgy készítettem el.

A felső emelet egy szintén 17 cm-es mandulás piskóták közé zárt barackos túrókrémmel töltött torta, melynek receptjét az alábbiakban olvashatod.
Mandulás piskóta recept egy 17 cm átmérőjű szilikonos tortaformához:
6 tojás szétválasztva (Összesen kb. 350 gr tojás)
30 gr DW 1:4 édesítő
1 ek. olaj
65 gr barna rizsliszt
50 gr darált mandula
10 gr zabpehely liszt
fél citrom héja és leve
A tojások fehérjét kézi mixerrel habbá verem a negyedannyival. Ha már szépen feljött a hab, akkor a citrom levével is keverjük el alaposan. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot. Lágy, de jó tartású, kopogó hangot adó, krémszínű habot kapunk, közben csurgassuk bele az olajat, verjük tovább, míg homogén masszát nem kapunk, majd a citrom héját is keverjük a habba. Szilikon spatulára váltva 2-3 részletben hozzáforgatjuk az előzőleg kimért és alaposan összekevert liszteket. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük a szilikon tortaformába, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket, hogy mindenütt egyenletes legyen a hab. A széleken spatulával kissé fentebb húzzuk a habot, hogyha elkezd nőni a piskótánk, akkor ne csak a közepe púposodjon, hanem a szélén is tudjon kapaszkodni. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 10 percben, a második 10 percben pedig alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Ha kihúzzuk a tűt, akkor annak nem szabad ragacsosnak lenni. Ha a piskótánk tetejét finoman megnyomva lágyan szörcsögő hangot hallunk, és visszarugózik piskóta, akkor kész. Kivesszük, és láthatjuk, hogy a szilikon forma szélétől már magától elválik a piskóta, erre óvatosan rásegíthetünk egy életlen kerek vajkéssel, vagy szilikon spatulával, hogy ne sértsük meg a szilikon felületet. Amennyiben hagyományos kapcsos sütőformában dolgoztunk, óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk a karika mentén, leválasztjuk a karikát, rácsra fordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.

Citromos-túró krém:
500 gr tégelyes túró (Lidl)
200 ml habtejszín (Lidl)
25 gr DW 1:4 édesítő
1 nagy evőkanál natúr görög joghurt (Lidl)
1/2 citrom héja
A tejszínt a negyedannyival egy magas falú keskeny átmérőjű, botmixerhez kapott keverőtálban kemény habbá verem. A túrót egy nagyobb keverőtálban a joghurttal alaposan elkeverem, hogy ne maradjanak a túróban nagyobb darabok, rögök. Hozzákeverem a citrom héját és kézi mixerrel homogénre keverem. Legvégül az előzőleg felvert habtejszínt keverjük hozzá. Nem kell bele semmilyen habfixáló, sem zselatin, nagyon jó állagú, krémes, de tartós krémet kapunk. Betöltésig hűtőbe tesszük.

Kiveszem az alsó csokitortát és négy műanyag távtartót szúrok bele egyenletes távolságra a torta közepétől. Ez fogja a felső emelet súlyát tartani. Erre egy folpackkal becsomagolt tortakartont helyezek, aminek a mérete megegyezik a tortáéval, majd erre folytatom a felső torta összeállítását.

Miután kihűlt a piskóta, három lapra vágom, és az első piskótát meglocsolom kissé a barack befőtt levével. Vékonyan megkenem a krémmel, majd barack szeleteket terítek rá, amit szintén krémmel fedek be végül. Ezt megismétlem a többi lappal is, míg végül körbekenem a torta tetejét és oldalát is a maradék krémmel. Hűtőbe teszem a tortát dermedni. Ezzel a technikával egy szép magas, formás tortát kapok végeredményül.

Tejszínes-mascarponés külső díszítő krém:
400 ml habtejszín (Lidl)
35 gr DW 1:4 édesítő
500 gr mascarpone (Lidl)
A habtejszínt a negyedannyival kemény habbá verem, majd kézimixerrel hozzákeverem a mascarponéhoz. Vastagon bevonom a krémmel az egész tortát, majd egy íves mintájú lehúzóval kialakítom a végleges felületét a tortának. Rezgővel és a fa tortadísszel fejeztem be a dekorálást. Egyszerűen szerelmes lettem ebbe a tortába. Annyira egyszerű a külseje, mégis annyira tisztán szép.

Habár a menyasszony csak a torta elkészítésére kért fel, egy régóta vágyott ötletet is szerettem volna kipróbálni, így készítettem a torta mellé egy eljegyzési gyémántgyűrű alakú muffin tálat is. Ehhez a répatorta alapból készítettem muffinokat, tetejüket pedig citromos-mascarpone krémmel díszítettem az alábbi recept alapján:
2 tojás
15 gr DW 1:4 édesítő
40 ml olaj
50 ml baracklé
fél citrom leve
50 gr dió
100 gr zabpehely liszt
1 kk. szódabikarbóna
150 gr reszelt répa
A tojásokat az édesítővel és a nedves alapanyagokkal összehabosítom kézi habverővel, majd hozzáadom a szódabikarbónával elkevert diós lisztet. Alaposan elkeverem ezzel is. Legvégül hozzáadom a reszelt répát és ezzel is elkeverem.
Muffin kapszlikba adagolom kanállal, majd előmelegített 170 fokos sütőbe teszem légkeverésen kb 15 percre a kis formákat. Miután kihűlt, a kívánt alakba rendezem a muffinokat, és a díszítésre szánt citromos-tejszínes-mascarpone krémmel először a kínáló tálcára ragasztom a muffinokat, majd gyűrű formára díszítem őket. A nagy meleg nem kedvezett a krémnek, így kissé folyósabb lett, mint szántam, de elsőre nem is rossz  😉 Végülis, felismerhető és finom lett 🙂
Az ünneplő család visszajelzése végtelenül pozitív volt, nem is gondolták volna, hogy ennyi mentességet figyelembe véve is lehet ilyen finom és szép tortát készíteni! 🙂
Az ifjú jegyespárnak gratulálok elhatározásukhoz, örömteli készülődést kívánok az esküvőre! <3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply