Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES FEHÉRCSOKIS-MOGYORÓKRÉMES FLAMINGÓ TORTA

Ma van a szülinapom-pom-pom… Tavaly a 30-at nagyon megünnepeltük. Idéntől újra a 18-adikat tartjuk, ezentúl minden évben.  Már régen kinéztem magamnak ezt a cuki, rózsaszín flamingó tortát, gondoltam, ez igazán nekem való, így tudtam, ez lesz az idei szülinapi tortám, ami nem csak a külsőt illetően lett formabontó, de életemben először nem gyümölcsös ízvilágot választottam. Gyakorlatilag a tavaly szeptemberi nagy sikerű Brutella tortáim óta szerettem volna kipróbálni a fehércsokis-mogyorókrémes tölteléket, és ha már fehércsoki, akkor igazán egybevágott minden elképzelés a torta külsejét illetően is. Az elképzelés adott volt, azonban a kivitelezés oroszlán részét ezúttal Tamás vállalta magára. Akármennyire hihetetlen, a flamingó “tollain” kívül a torta minden része Tamás keze munkáját dicséri, még a flamingó feje is! Ő készítette teljesen egyedül a piskótát, és a krémet is ő állította össze, majd töltötte be a tortába. A külső krém elsimításánál picit segítettem, de szerintem legközelebb már ez a része is flottul megy majd neki.  Nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen ügyes volt!

Mogyorós piskóta egy 18 cm átmérőjű szilikonos magas falú formába:
6 tojás szétválasztva (Összesen 375 gr tojás)
30 gr DW 1:4
1 löttyintésnyi olaj
50 gr barna rizsliszt
35 gr ZP liszt
30 gr héjastól darált mogyoró
Elkészítjük a piskótát, a szilikonos formában való praktikus sütésről ITT olvashatsz részletesen. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezt a mogyorós piskótát Tamás sütötte teljesen egyedül. Ő mérte ki az alapanyagokat, szétválasztotta a tojásokat, keverte gondosan és sütötte tökéletes formára. Én kint sem voltam a konyhában  Élete 3. piskótája, és egyszerűen tökéletes lett  6 cm magas, vágóéles, glutén-és cukormentes. Mindössze annyit tett, hogy mindent a pontos recept alapján csinált. Remélem ez sokaknak erőt ad, hogy a mumusnak vélt piskótától nem kell félni, tényleg mindenkinek sikerülnie kell, ha pár alapszabályt betartunk 

Fehércsokis házi mogyorókrém:
1 bögre (200 gr) pirított, tisztított törökmogyoró
100 gr cukormentes fehércsoki (Torras)
1 ek. DW 1:4
1 ek. olaj
A mogyorót késes aprítóban olajfakasztásig aprítjuk. Közben párszor pihentessük, le ne égjen a gépünk. Akkor jó, ha már krémes a mogyorónk. Közben vízgőz felett a csokit, negyedannyit és olajat egymással felolvasztjuk, majd a mogyorókrémhez adjuk. Homogén krémmé keverjük még mindig az aprítóban. Ebből a mennyiségből kb. 350 ml házi mogyikrém lesz, ebbe a sütibe a harmadát használtam el. A többi hetekig eláll, hiszen semmi romlandó nincs benne. Tároljuk hűtőben.

Fehércsoki-ganache krémalap:
200 ml habtejszín
100 gr Torras fehércsoki
1 ek. DW 1:4
A tejszínt a negyedannyival felforrósítjuk, majd levesszük a főzőlapról, és az apróra darabolt fehércsokit belekeverjük és pár percre állni hagyjuk. Ha már kezd olvadni, akkor kanállal kevergetjük, közben párszor még visszarakhatjuk a főzőlapra, mivel a fehércsoki nehezített pálya, egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy jó minőségű étcsoki. Tényleg csak pár másodpercre tegyük vissza a főzőlapra, folyamatos keverés mellett, nehogy lekapjon az alja. Ha már szépen elolvadt a csoki a tejszínben, akkor hűvösre tesszük, majd ha már nem meleg az edény, hűtőben tároljuk tovább. Legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben.

Fehércsokis-tejszínes-mascarponés-mogyorókrém:
Fehércsoki-ganache
1 ek. DW 1:4
250 gr mascarpone
120 ml házi mogyorókrém
A fehércsoki-ganache krémalapunkat a hűtőből kivéve a negyedannyival kemény habbá verjük kézi mixerrel, majd a mascarponét és a házi mogyorókrémet is hozzákeverjük szintén géppel.
A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk, és betöltjük a tortakrémmel. A kimaradt krémhez adunk 1-2 csepp piros gél ételfestéket, majd alaposan elkeverjük. Bevonjuk a torta külsejét, majd egy habkártyával elsimítjuk a torta oldalát. Hűtőbe tesszük dermedni.

Flamingó szárnyak és nyakrész:
100 gr Torras fehércsoki
1 ek. olaj
1 csepp piros gél ételfesték
Vízgőz fölött megolvasztom a csokit az olajjal. Ez nagyon hosszú folyamat, mert a fehércsoki nem étcsoki, de legyünk türelmesek, közben kanállal körkörösen kavarjuk át, válasszuk le az edény falától és aljától, hogy mindenütt egyenletesen érje a hő. Ha már szép, csomómentes, elkeverjük az ételfestéket, és egy kiskanál hátuljával egy tepsire fektetett celofánra tollakat húzunk. A maradék csokiból szintén celofánra egy flamingó nyakat és fejet próbálunk formázni kiskanállal. Nem baj, ha rovátkás, annál autentikusabban kirajzolódik a tollas mintázat a nyakon is. A fej csőr részét étcsokival bevonjuk, és pöttyintünk egy szemet is neki. Hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni a csokidekorációt, majd óvatosan leválasztjuk az elemeket és a maradék tortakrémmel a helyükre illesztjük őket. Itt is segítettem picit Tamásnak, de a flamingó fejét egyedül rajzolta ki csokiból 

Szerintem irtó cuki lett a flamingónk, a torta íze pedig szuper intenzíven fehércsokis és mogyorós, ahogy azt az elején elterveztük. Ha valami igazán különleges ízvilágra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni ezt a kombinációt, nagyon exkluzív 
Mellesleg ma a kedvenc éttermünkben ebédeltünk, és Tamástól kaptam meglepetésként egy sokdarabos orosz dekorcső készletet, amit máris imádok, és alig várom, hogy kipróbáljam 

A recept megjelent a Kifőztük online gasztromagazin 2018/márciusi számában.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply