Torták

CSOKIS-KEKSZES KRÉMMEL TÖLTÖTT CSURGATOTT TORTA

Az elmúlt napon (pénteken) szabadságot vettünk ki Tamással, hogy legyen egy nap, amikor mindketten a hobbinkra koncentrálhatunk kicsit. Nagyon ritkán van arra lehetőségem, hogy valamilyen külső tényező ne határolja be a tortakészítés folyamatát, gondolok itt főként a munka utáni kötelességekből fakadó időhiányra. Annak ellenére, hogy csütörtök estétől kezdve egész nap sütöttem és fotóztuk a kreálmányokat, az elmúlt napot egy igazi nagybetűs szabadnapnak éreztem, mert mindent úgy alakíthattam, ahogy én szerettem volna. Új dolgokat próbálhattam ki, kísérletezhettem az anyagmennyiségekkel, kedvemre díszíthettem. És minderre annyi időm volt, amennyit én akartam, hogy legyen.
Este a barátainkkal vacsoráztunk, akikkel egy igazán felhőtlen, sírva kacagós, szuper estét tölthettünk el, amire sajnos az utóbbi időben alig volt időnk. Tökéletes nap volt.
A tortát pedig közösen fogyasztottuk el

Amikor nincs túl sok időm egy tortára, akkor a bevált mennyiségekkel és sütési protokollal végzem a teendőket. Most azonban kipróbáltam, hogy a 17 cm átmérőjű szilikon formámban egyszerre sütök ki egy 4! lapba vágható, bazi magas piskótát. Az eddig alkalmazott mennyiségeket felszoroztam arányaiban, és minden úgy alakult, ahogy elterveztem, ugyanaz a minőség, de egy lappal több lett a végeredmény A kész piskótám sülés és kihűlés után 7,5 cm magas lett!!! Igaz, az egyenletes vastagságra való vágást még gyakorolnom kell, de egy keveréssel és sütési idővel letudtam egy 4 lapos piskótát, ami szuper Ehhez persze magas falú formára van szükség, hiszen az átlagos teflon kapcsos tortaformák nem elég magasak, hogy beleférjen ez az anyagmennyiség, de ha csak ilyen van otthon, akkor megfelezve a mennyiségeket, két adagban kisütve is tökéletes a végeredmény.

Kakaós piskóta recept egy 4 lapos 17 cm átmérőjű tortaformához:
7-8 tojás (Összesen 460 gr héjastól mérve)
40 gr DW 1:4
73 gr TK búza
66 gr ZP liszt
26 gr kakaó
2 ek. olaj
A tojások fehérjét kézi mixerrel habbá verem a negyedannyival. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot. Lágy, de jó tartású, kopogó hangot adó, krémszínű habot kapunk, közben csurgassuk bele az olajat, verjük tovább, míg homogén masszát nem kapunk, amibe szilikon spatulára váltva 2-3 részletben hozzáforgatjuk az előzőleg átszitált és alaposan összekevert kakaós lisztet. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük az alján sütőpapírral bélelt szilikon tortaformába, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket, hogy mindenütt egyenletes legyen a hab. A széleken spatulával kissé fentebb húzzuk a habot, hogyha elkezd nőni a piskótánk, akkor ne csak a közepe púposodjon, hanem a szélén is tudjon kapaszkodni. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 25-28 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 10 percben, a második 10 percben pedig alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Ha kihúzzuk a tűt, akkor annak nem szabad ragacsosnak lenni. Lekapcsoljuk a sütőt, és kb 5 percig még bent hagyjuk a nyitott sütőben, hogy ne sokkoljuk a hirtelen hőmérséklet különbséggel. Ezután kivesszük, és láthatjuk, hogy a szilikon forma szélétől már magától elválik a piskóta, erre óvatosan rásegíthetünk egy életlen kerek vajkéssel, vagy szilikon spatulával, hogy ne sértsük meg a szilikon felületet. Amennyiben hagyományos kapcsos sütőformában dolgoztunk, óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbeszurkodjuk, körbevágjuk a karika mentén, leválasztjuk a karikát, rácsra fordítjuk, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy nagyméretű éles késsel négy lapra szeleteljük.
Ebből a mennyiségből egy 7,5 cm magas, minden oldalán tökéletesen egyenletes piskóta született, vágóéles élekkel. Nem púpos, nem esik össze. Mennyeien puha, nagyon finom alapja lehet tortánknak.

Múlt hétről még maradt egy jó adag házi sütésű roppanós csokis kekszem, így a múltkor posztolt Vaiana-s torta mintájára készült ez is, Vaiana nélkül ezúttal
(Ez egy hatalmas adag keksz lett, ami elég volt egy 24 cm átmérőjű 3 lapos piskóta töltelékébe és ebbe a 17 cm átmérőjű 4 lapos piskóta töltelékébe, és még nasinak is marad a kekszből a férjek és gyerekek nagy örömére

Joghurtos-kekszes tortakrém:
200 ml tejszín
150 ml víz
1,5 ek. DW 1:4
1 csomag vanília puding (40 gr)
400 gr görög joghurt (Lidl)
500 gr mascarpone
1 ek. DW 1:4
Kb. 230 gr kész csokiskeksz
A tejszínből, másfél kanál negyedannyiból és vízből a szokásos módon sűrű pudingot készítek. Miután lehúztam a tűzhelyről, belekeverem a joghurtot, folpackkal légmentesen letakarom és hagyom teljesen kihűlni.
A macsarponét kihabosítom 1 ek. negyedannyival, majd több részletben hozzákeverem a kihűlt joghurtos puding alapot. Ekkor kiveszünk a krémből 5-6 ek.-nyi mennyiséget, hogy a tortát nagyobb kekszdarabok nélkül körbe tudjuk kenni a legvégén, a többibe a kekszet morzsákra és kisebb-nagyobb darabokra tördelve kanállal alaposan belekeverem a krémben.
Nagyon finom, pikáns, a joghurttól kissé savanykás vanília ízű krémet kapunk, amit nagyon jól kiegészít a kesernyés kakaós keksz.
A négy lapból álló piskótánkat betöltjük bőségesen a krémmel, és szintén a kekszes maradék krémmel vékonyan morzsakabátot készítünk (körbekenjük) a torta tetején és oldalán. Ha akadályoznak a nagyobb kekszdarabok, nyugodtan kipiszkálhatjuk. 1 órára hűtőbe tesszük dermedni, majd a félretett keksztelen krémmel egyenletesen simára kenjük és simítjuk a torta külsejét. Én a torta külsejére szánt keksztelen krémből nagyon keveset habzsákba raktam a díszítéshez, a maradékba pedig kekszmorzsát kevertem (nagy darabok nélkül!), és ezzel kentem körbe a tortát. Gyönyörű textúrájú, autentikus külalakot kapott a torta
Tipp.: A töltelékben lévő kekszdarabkák egy idő után sajnos már nem fognak ropogni a krémben, hiszen megpuhul a krém nedvességtartalmától. Ha lehetőség van rá, érdemes a jeles alkalom előtt pár órával betölteni és végezni az utolsó simításokkal, hogy még frissen roppanós élmény legyen ráharapni 1-1 kekszdarabkára Persze az ízén a puhaság sem változtat

Ha már egyszer temérdek idő állt a rendelkezésemre, gondoltam jól állna ennek az egyszerű külsejű tortának egy kis fényes csurgatott csoki, így 1 tábla 70 %-os étcsokit gőz fölött 1 ek. olajjal megolvasztottam, zacsiba raktam, apró lyukat vágtam rajta, és ízléses kis csurgásokat nyomtam körbe a tortán. Igazán egyszerűen kivitelezhető, mégis guszta és mutatós dekorációja lett a tortának
Ha van rá lehetőségetek, kapcsolódjatok ki néha, és ne csak akkor vegyetek ki szadabnapot, amikor beteg a gyerek, orvoshoz kell menni, vagy a ház körüli teendőket kell intézni. Próbáljátok ki, hogy egy napra csak azzal foglalkoztok, ami örömet okoz, ami feltölt. Nekünk nagyon szuperül telt ez a nap

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply