Gluténmentes/ Laktózmentes/ Torták

GLUTÉN- ÉS LAKTÓZMENTES EPERTORTA

Ezt a tortát a kolléganőm kérésére készítettem, aki a fia szülinapjára készült vele. A kérés egy gyümölcsös, könnyű torta volt, és hogy lehetőségekhez mérten ne legyen annyira rózsaszín…Epres torta lévén egy igazán visszafogott színvilágú, ám annál ütősebb belsejű torta született.

Piskóta hozzávalói 24 cm-es tortakarikában:
3 nagy tojás szétválasztva (összesen 180 gr legyen)
15 gr DW 1:4
30 gr Barna rizsliszt
19 gr Mandulaliszt (vagy darált mandula)
19 gr ZP liszt (darált zabpehely)
Fél citrom héja
Negyed citrom leve
Különválasztva felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok, majd a citromhéjat és citromlevet is hozzáadjuk folyamatos keverés mellett. Végül az egymással elkevert liszteket is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Felhívnám a figyelmet, hogy ez egy abszolút sütőpor és szódabikarbóna mentes piskótatészta. Csak alul sütőpapírral bélelt tortakarikába öntöm a masszát, és a széleit kissé felhúzom, hogy tudjon kapaszkodni. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöm, majd kiveszem a sütőből és egy késsel kivágom a formából. Rácson hagyom teljesen kihűlni.
Ebből az adagból egy lapra elegendő piskótát kapunk. Ezt a tortát három piskótalapból állítottam össze, ezért még kétszer megismételjük ezt a munkafolyamatot.

Epres-mascarpone krém:
Kb. 600 gr eper
kb. 1 dl víz
2 cs. epres-vaníliás pudingpor
3 ek. DW 1:4
1 ek. citromlé
500 gr laktózmentes mascarpone (Lidl)
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, majd botmixerrel pürésítjük, végül sűrű szitán átszűrjük, hogy a magokat felfogjuk belőle. Összesen 5 dl szűrt eperpürének kell lenni, tehát annyi eperre van szükségünk, míg végül leszűrés után 5 dl lesz.
Két csomag gluténmentes epres pudingot elkeverünk 1 dl vízzel, 1-2 ek. eperpürével és a 3 kanál negyedannyival, a többi eperpürét feltesszük forrni. Ekkor hozzáadjuk az 1 ek. citromlevet, hogy megvédjük a gyümölcs eredeti színét a hő hatására történő barnulástól. Néha azért kavarjunk bele a pürébe, nehogy az alja lekapjon, majd hozzákeverjük a pudingporos alapot és mérsékeljük a lángot alatta, addig kavarjuk gyors, folyamatos mozdulatokkal, amíg el nem kezd besűrűsödni. Ekkor félrehúzzuk a főzőlapról, és egy folpackal légmentesen letakarjuk, hagyjuk teljesen kihűlni. Azért folpackoljuk, hogy ne bőrösödjön és ne “izzadjon” be.
Miután teljesen kihűlt (az sem baj, ha egy éjszakát áll a hűtőben az eperpudingunk), a mascarponét elkezdem kihabosítani kézi mixerrel, és folyamatosan hozzáadagolom a sűrű eper pudingot, és addig keverem a kézi mixerrel, amíg egy szép, homogén, csomómentes, halvány rózsaszín krémet nem kapunk. Ezzel betöltjük a tortánkat. Én megkentem először egy lapot, és eperszeletekkel ki is raktam az egész felületét, majd vékonyan lezártam még egy kis krémmel, ezután a többi lappal is így tettem, míg végül a legfelső lappal lezártam a tortát. Körbekentem vékonyan a torta tetejét és oldalát is, egy habkártyával lehúztam a felesleget, és egy éjszakára hűtőben pihentettem a tortát.

Tejszínhabos-mascarponés díszítő krém:
200 ml laktózmentes habtejszín (Lidl)
1 ek. DW 1:4
200 gr latótzmentes mascarpone (Lidl)
A habtejszínt a negyedannyival kemény habbá verem, majd hozzáadom a mascarponét is, és tovább keverem a kézi mixerrel. Habzsákba teszem, és csillagfejű díszítőcsővel díszítem a torta tetejét. Nekem maradt ki az epres rózsaszín krémből 2 ek-nyi, így arra gondoltam, hogy ezzel együtt teszem habzsákba a fehér díszítő krémet, így kaptam ezt a csodás, színátmenetes krémrózsákat a torta tetején  Ízlés szerint további gyümölcs darabokkal díszíthetjük a tortánkat 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply