Alaprecept/ Glutén- és tejfehérjementes/ Mindenmentes/ Tejmentes/ Tojásmentes

MINDENMENTES KÓKUSZPITE ALAP

Még a múlt héten kísérletezgettem tovább a mindenmentes kevert süti alapokkal, de most jutottam el odáig, hogy feltegyem. Már régen ki akartam próbálni a chia magot tojás helyett egy muffintészta jellegű kevert tésztában, és mivel maradt még egy kis felbontott kókusztej konzervem, gondoltam jobb helye lesz a sütiben, mint a kukában, mert magában mi nem nagyon bírjuk az ízét. Ahhoz viszont túl drága, hogy csak úgy kidobáljuk. A Lidlben pont a napokban vettem ezt a hat darabból álló minipiteformát, és mindenképpen szerettem volna ezt is felavatni, volt még egy kis citromom is, úgyhogy minden együtt állt egy ízes, tojás- tej- glutén -és cukormentes sütihez.
Túlzás nélkül állítom, hogy egy nagyon különleges ízű, nagyon finom tészta lett a végeredmény, amit tálalhatunk bármilyen krémmel, igazán jól előkészíthető vendégváró süti is lehet belőle, amire a krémet és díszítést már csak tálaláskor is elég feltenni. Mi tejszínes eperkrémmel ettük. De kókusztejből főzött pudingos krémmel is fantasztikus lehet, bármilyen gyümölccsel díszítve 

Hozzávalók 5 db 12 cm átmérőjű minipite formához:
1 ek. chia mag
5 ek. víz
A chia magot egy pohárban 15 percig áztatjuk a vízben. Néhányszor kavarjuk meg, hogy ne álljon teljesen egybe.
100 ml sűrű kókusztej
150 ml víz
50 ml citromlé
100 ml olaj
30 gr DW 1:4
75 gr Barna rizsliszt
75 gr ZP liszt
75 gr kókuszliszt vagy darált kókuszreszelék
1 kk. szódabikarbóna v. fél cs. sütőpor
fél citrom leve + reszelt héja
Az előre beáztatott chia maghoz hozzákeverek először az összes nedves hozzávalót, majd a negyedannyit, és a sütőporos liszteket. Kézi habverővel alaposan összekeverem, és 5 db szilikonos piteformába kanalazom a tésztát. 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tolom 17 percre. Nagyon szépen fel fog púposodni a tésztánk, kissé szét is nyílhat aközepén, azonban a sütési idő végére szépen visszazárnak majd a repedések. Óvatosan vegyük ki formákból, és rácsra helyezve hagyjuk őket teljesen kihűlni. Napokig szobahőmérsékleten is friss marad az állaga.
Nekünk az eper-kókusz párosítás nagyon bejött, ez most csak ilyen kis gyorsan pőrén, semmi hókuszpókusz, rákanalaztuk a krémet, megszórtuk eperdarabokkal, és befaltuk  Az a tipikus kétpofára kategória 
Már kétszer elkészítettem a kis kókuszpitéket, ma egész nap az a gondolat tartott életben a munkahelyemen, hogy itthon vár a tökéletes uzsonna 

You Might Also Like

2 hozzászólás

  • Reply
    GLUTÉN- LAKTÓZ- ÉS TOJÁSMENTES MEGGYES-MOUSSE TORTA – edesiteszde.hu
    2018-01-16 at 20:39

    […] Torta alapnak a nemrég posztolt mindenmentes chia-magos kókuszpitét vettem, melynek leírását IDE kattintva találjátok. Annyi változtattam, hogy most egyben sütöttem ki az alján szilikonos […]

  • Reply
    MINDENMENTES NAPRAFORGÓ MINIPITE – edesiteszde.hu
    2018-01-16 at 20:58

    […] gyakorlásra. A vendégeid tuti megkérdezik majd, melyik cukiból van a süti  A minipite alapot ITT találod. A krémhez pedig írok pár ötletet, egy tejmentes és egy tejes receptet, mindkettővel […]

  • Leave a Reply