Gluténmentes/ Krémdesszertek

GLUTÉNMENTES CSOKIKRÉMMEL TÖLTÖTT HÚSVÉTI BON-BONOK

Fogadjunk már azt hittétek, nálunk nem is lesz húsvét? … Már majdnem mi is…
Tulajdonképpen ez az első húsvétunk, amit a saját otthonunkban töltünk, nagyjából vendégek, felhajtás nélkül, kettecskén. Így azért összeállítottam én is a Húsvéti menüsorunkat, melynek az első fontos eleme ezek az imádott dobos krémmel töltött cuki nyuszis bon-bonok. Mivel 1-2 locsolóra azért számítok, hű maradtam az egészséges, minőségi étrendünkhöz, ezért megint nem a könnyebbik utat választottam, mert a gagyi bóti-csokimikulásból-megmaradt-készlet-horror-nyuszivá-történő-átcsomagolt “tejporkészítményekből” köszönjük, nem kérünk Inkább fogtam magam csütörtökön reggel munkába menet, és az utamba akadó vasedény szaküzletben vettem két készlet húsvéti szilikon formát, és töltöttem az egész tegnapot a konyhában. A képen látható bonbonok csak egy része annak, amik készültek. Tegnap feldolgoztam 500 gr csokoládét Megtanultam végre normálisan csokit temperálni. A konyhában minden csoki volt…MINDEN!!! De megérte, mert iszonyat cukik, és nem utolsó sorban finomak is lettek a bon-bonok

Recepet 4 ív bon-bon formához:
Először a csokihüvelyeket készítettem el:
100 gr jó minőségű tejcsokit és 100 gr jó minőségű étcsokit gőz fölött 42 fokoksra olvasztottam, majd egy hideg vizes tálka fölé téve visszahűtöttem kavargatva 27 fokig. Ekkor visszatettem a gőz fölé, és 32 fokosra melegítettem. Erre azért van szükség, hogy megedzzük a kakaóvajat, ne legyen foltos, fénytelen a csokink, miután kivesszük a formákból a kész bon-bonokat.
A formákba belekanalaztam a csokit, majd 1-2 perc állás után kicsorgattam belőlük a felesleget, és egy habkártyával (ha nincs akkor vonalzóval) lehúztam a forma hátoldalát, hogy a felesleges csokit eltávolítsam róla. Hűvös helyen hagyom megszilárdulni.

A krém az imádott dobos torta főzött csokikrémje lett:
3 egész tojás
38 gr DW 1:4 porrá őrölve
250 gr vaj
15 gr vaníliás xilit
150 gr GM-CM étcsoki gőz fölött olvasztva
A szobahőmérsékletű vajat kihabosítom a vaníliás xilittel. Ez eltarthat pár percig, a lényeg, hogy levegőt juttassunk, lágyítsuk a vajat. Ha elkezd kissé fehéredni, és látjuk, hogy levegő bubik vannak benne, akkor jó. Felolvasztom az étcsokit, és közben folytonos kavarás mellett az egész tojásokat a negyedannyival addig melegítem, amíg az ujjunkat belemártva már túl melegnek érezzük a keveréket, ez hőmérőzve hivatalosan 80 fok maximumot jelent. Én most használtam hőmérőt is, és csak 70 fokig melegítettem, mert így is nagyon csípte az ujjam, nem mertem tovább hagyni, nehogy rántotta legyen belőle. Ha elértük a kívánt hőfokot, keverőtálba tesszük, és kihűlésig habbá verjük kézi mixerrel. Majd apránként adagoljuk a tojásos habot és az étcsokit az előre kikevert vajhoz. Folyamatosan kézi mixerrel habosítjuk a krémet, míg csodálatosan szép, fényes csokikrémet nem kapunk.
Habzsákba töltjük, és óvatosan belenyomjuk a szilárd csokihüvelyekbe, majd ismét hűvös helyre tesszük, hogy a krém is kissé megszilárduljon az utolsó munkafolyamat előtt.

Csokihüvelyek lezárása:
150 gr jó minőségű étcsokoládét a fentebb leírt módon temperálunk, majd befedjük a bon-bonokat és egy habkártyával lehúzzuk a felesleget a formákról. Hűvös helyen várjuk, míg teljesen megszilárdulnak.
Ezután óvatosan kipattintjuk a szilikon formákból és mini muffin kapszlikba tesszük. Hűvös helyen jó pár napig eláll hűtő nélkül is. De nem hinném, hogy ez bárkinél 1-2 napnál tovább tartana, hogy elfogyjon
Áldott Húsvétot kívánok mindenkinek!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply