Gluténmentes/ Krémdesszertek

GLUTÉNMENTES FEHÉRCSOKIKRÉMES-MEGGYES KARÁCSONYI BON-BONOK

Nem igazán sikerül beérnem magam az adventi időszakban. Ezt az első gyertyagyújtásra terveztem, azonban egy váratlan és gyors vírus ledöntött a lábamról, így sajnos csúszik minden. Egészen pontosan úgy jártam, hogy elkészítettem a bon-bonok belsejébe szánt fehércsoki ganache krémet, hogy másnap már tudjak vele dolgozni, azonban másnap már nem bírtam kikelni az ágyból, így a vírus szó szerint kettévágta a bon-bon készítést is. Két nap múlva már jobban voltam, így a hűtőben légmentesen pihentetett fehércsoki-ganache krémet gond nélkül használhattam a régóta hőn áhított meggy-és fehércsokikrémmel töltött fehércsokis bon-bonok elkészítéséhez.

Recept 1 ív karácsonyi bon-bon formához:
Mindenek előtt a fehércsoki-ganache krémet készítem el, hiszen ennek legalább 1 éjszaka hűtőnyugalom kell, hogy megfelelő állagot érjünk el.

75 gr cm-gm fehércsoki (Torras)
100 ml habtejszín (min. 30% zsírtartalmú)
1 kk. DW 1:4 édesítő
A tejszínt a negyedannyival felforrósítjuk, majd levesszük a főzőlapról, és az apróra darabolt fehércsokit belekeverjük és pár percre állni hagyjuk. Ha már kezd olvadni, akkor kanállal kevergetjük, közben párszor még visszarakhatjuk a főzőlapra, mivel a fehércsoki nehezített pálya, egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy jó minőségű étcsoki. Tényleg csak pár másodpercre tegyük vissza a főzőlapra, folyamatos keverés mellett, nehogy lekapjon az alja. Ha már szépen elolvadt a csoki a tejszínben, akkor légmentesen letakarjuk folpackkal, majd hűvös helyen várjuk, míg teljesen kihűl, majd hűtőben tároljuk tovább. Legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben.

Csokihüvelyek elkészítése:
110 gr cukormentes fehércsokit gőz fölött 37 fokosra olvasztottam, majd egy hideg vizes tálka fölé téve visszahűtöttem kavargatva 27 fokig. Ekkor visszatettem a gőz fölé, és 32 fokosra melegítettem. Erre azért van szükség, hogy megedzzük azt a minimális kakaóvajat, amit a fehércsoki tartalmaz, ne legyen foltos, fénytelen a csokink, miután kivesszük a formákból a kész bon-bonokat. Fontos tudni, hogy a fehércsokival nehezebb bánni, mint a jó minőségű étcsokikkal, hiszen ebben sokkal kevesebb kakaóvaj van és sok egyéb adalékanyagot tartalmaz, így alacsonyabb az olvadáspontja is, amit a temperálás során figyelembe kell vennünk.
A formákba belekanalaztam a folyékony fehércsokit, majd óvatosan körbeforgattam, hogy a hüvelyek oldalát is egyenletesen fedje, legvégül kicsorgattam belőlük a felesleget, és egy habkártyával (ha nincs akkor vonalzóval) lehúztam a forma hátoldalát, hogy a felesleges csokit eltávolítsam róla. Hűtőben hagyom megszilárdulni. Mivel én duplatöltelékes bon-bonokat szerettem volna készíteni, így a karácsonyi mintás szilikon bon-bon formák közül először csak azokat öntöttem ki csokival, amelyeket elég mélynek véltem a kétféle töltelék befogadására, a kevésbé mély harang formákat csak a legvégén öntöttem ki a maradék fehércsokival.

Míg vártam a csokihüvelyek dermedésére, előkészültem a meggyes és fehércsoki-ganache töltelékekkel.
A meggyes zseléhez tulajdonképpen a nyáron elrakott megkocsonyásodott meggylekvárom szolgált alapul. Attól függően, hogy mennyire darabos a lekvár, egy késsel próbáljunk minél apróbbra, egyneműre dolgozni a meggyszemeket, majd szükség szerint édesíthetjük, ízesíthetjük, fűszerezhetjük a lekvárt, legvégül lazítsuk fel egy gyors kavarással, hogy szépen el tudjon terülni a csokihüvelyekben a lekvár. A hűtőben pihentetett fehércsoki-ganache krémet egy magasfalú keverőpohárban egykarú kézimixer habverő fejének segítségével kemény habbá verjük, majd habzsákba töltjük, melynek végére apró lyukat vágunk.

Miután teljesen megszilárdultak a csokihüvelyek, először a meggylekvárral töltjük meg őket úgy, hogy még krém is férjen bele, valamint le tudjuk zárni a csokihüvelyeket. A meggylekvár után a fehércsoki-ganache krémet nyomjuk a csokihüvelyekbe, majd 10 percre visszatesszük a hűtőbe, mielőtt lezárjuk a bon-bonok alját.

A lezáráshoz az első fázisnál megmaradt olvasztott fehércsokit használom, ha kell, kissé újra melegítem. Befedjük a bon-bonokat és egy habkártyával lehúzzuk a felesleget a formákról. Hűvös helyen várjuk, míg teljesen megszilárdulnak. Ezután óvatosan kipattintjuk a szilikon formákból és kis papírkapszlikba tesszük.

Összegzésként elmondható, hogy talán a fehércsokival sokkal nehezebb dolgozni, mint a jó minőségű étcsokikkal, néhanapján megéri a fáradozni és bajlódni a készítéssel, hiszen igazán különleges, ünnepi bon-bon falatokat kapunk eredményül.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply