Glutén- és tejfehérjementes/ Tejmentes/ Torták

GLUTÉN-TEJ-ÉS LAKTÓZMENTES SZÜLINAPI EMELETES TORTA

Szeptemberben egy nagyon megtisztelő felkérés érkezett a postafiókomba 🙂 Az Aesthetica Orvosi Központ regionális operatív vezetője keresett fel, aki levelében leírta, hogy idén decemberben ünnepli a győri központ fennállásának 3. évfordulóját. Szülinap pedig nincs torta nélkül, és ha már torta, akkor szerettek volna egy olyan megoldást, ami híven tükrözi a központ elköteleződését az egészséges életmód iránt. Aki ismer, az tudja, hogy nekem személyesen milyen küzdelmes út vezetett a selymes bőrfelületek eléréséhez, így komolyan meghatódtam a felkérésen. Mivel elégedett, több kezeléssorozatra visszajáró vendég vagyok a központba, eddig is rengeteg embernek meséltem a pozitív tapasztalataimról, a kezelések hatékonyságáról. Így nagy örömmel vetettem bele magam a torta tervezésébe, majd kivitelezésébe, hiszen nekem is szívügyem az egészséges életmóddal kapcsolatos számos területen tovább vinni a sorstársaknak a változtatásra alkalmas lehetőségeket. Sok egyeztetés után letisztázódott a torta mérete és annak mentességeket figyelembe veendő paraméterei. Az ízeket tekintve szabad kezet kaptam, külalakban azonban magától értetődő természetességgel a központra jellemző két meghatározó színben kellett gondolkodnom: fehér és pink. Ami valljuk be, nem is esett nehezemre, hiszen a rózsaszín és annak árnyalatai a kedvenceim 🙂

Terveztem tehát egy kétszintes tortát, melynek az alsó tortája egy mandulás piskótalapok közé zárt tejszínes-mascarponés krémmel váltott málnavelős párosítás lett, mindez cukor-glutén-és laktózmentes kivitelben; a felső szintre pedig egy teljesen tejmentes csokiganache-eper ízvilág került kakaós piskótalapok között. A torta külső felületi krém borítását szintén teljesen tejmentesen oldottam meg, hogy a tejmentes felső torta véletlenül se érintkezzen az alsó, belül tejes krémet tartalmazó tortával. Díszítésben a tejmentesség miatt kissé kötött volt a kezem, azonban ezek a kötöttségek még nagyobb kreativitásra ösztökéltek, így a díszítés fő motívumává a csillogó karácsonyfa díszgömböket idéző zselatin gyöngyök váltak, melyeket 3 ízben és színben készítettem el.

A felső, 17 cm-es cukor-glutén-és tejmentes csokiganache-eper torta receptjét ITT találjátok, ezért ezzel nem növelem ezt a bejegyzést, mindent ugyanúgy készítettem el.

Az alsó, 25 cm átmérőjű cukor-glutén-és laktózmentes tejszínes-málnás-mandulás torta receptjét az alábbiakban részletezem:
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű mandulás piskótához:
4 tojás szétválasztva (Összesen 240 gr)
17 gr DW 1:4 édesítő
1 ek. olaj
34 gr barna rizsliszt
26 gr mandulaliszt (darált mandula)
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett hozzácsurgatom az olajat, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Végül a mandulával elkevert lisztet is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! 170 fokra előmelegített sütőben kb. 13-15 perc alatt készre sütöm, majd rácsra borítva, a formát eltávolítva hagyom teljesen kihűlni. Ezt a munkafolyamatot még kétszer megismételjük, így kapunk végül 3 db 1 lapnyi vastagságú piskótát. Én szilikonos tortaformában sütöttem, ami nagyban megkönnyítette a sütési folyamatot a 3 lap elkészítésénél. Hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat.

Mascarponés-tejszínes krém:
400 gr LM habtejszín (lidl)
350 gr LM mascarpone (lidl)
2 ek. DW 1:4 édesítő
8 gr étkezési zselatin 2-3 ek vízben feloldva
Felverem a habtejszínt a negyedannyival, majd belekanalazom a mascarponét és tovább keverem a kézi mixerrel. A legvégén hozzáadom az olvasztott étkezési zselatint, és azzal is elkeverem a mixerrel. Habzsákba töltöm, és beteszem a hűtőbe 15 percre, hogy a zselatin megtegye jótékony hatását a krém állagában a betöltés előtt.

Málnapüré:
400 gr tisztított, passzírozott málna (kb 400 ml)
1 ek citromlé
5 gr pektin
30 gr DW 1:4 édesítő
A megmosott, átválogatott, botmixerrel összetört, szűrőn átpasszírozott málnát a citromlével felteszem forrni folyamatos keverés mellett. Közben kimérem és elkeverem egymással a negyedannyit és a pektint. Miután felforrt a málnavelőm, hozzáadom a pektinnel elkevert édesítőt, alaposan belekeverem egy kanállal, majd alacsony lángon újraforralom. Ha elkészült, egy alaposan elmosott befőttes üvegbe öntöm a málnalekvárt, és hagyom teljesen kihűlni. Szuper kocsonyás állaga lesz. Ezt a munkafolyamatot a tortasütés napja előtti napon végeztem el. A krémet és a málnavelőt a feketeerdő tortáknál megszokott módon töltöttem be, melynek képes segítsége IDE kattintva elérhető. A tortát vékonyan bekentem a kimaradt krémmel, majd hűtőbe raktam másnapig pihenni, immáron az elkészült csokitortával egyetemben.

Díszítő zselatin gyöngyök:
80 ml Cocomas kókusztejszín
1 csepp rumaroma
10 gr étkezési zselatin feloldva 20 ml hideg vízben
A vízben feloldott zselatint egy pohárban mikróba tesszük, és közepes fokozaton 5 másodpercenként kivesszük megkeverni, vigyázva, nehogy felforrjon. Ha már meleg és teljesen folyékony, akkor elkeverjük a kókusztejszínnel, és így is betesszük 5 másodpercre a mikróba, hogy összemelegedjen, majd alaposan elkeverjük egy kanállal. Végül szilikonos gömbformákba adagoljuk, ha gondoljuk, 1 csepp színezővel vagy cukormentes málnaszörppel színezhetjük az adag felét, így a fehér mellett egy halvány rózsaszín árnyalatú gyöngyünk is lesz. Hűvös helyen várjuk, hogy annyira megszilárduljon, hogy hűtőbe tudjuk rakni egy éjszakára. Másnap a mélyhűtőbe dobjuk egy-másfél órára, hogy a tökéletes gömb alakú gyöngyöket könnyedén ki tudjuk szedni a formából.
Ugyanezt a munkafolyamatot ugyanezekkel az arányokkal megismételtem cukormentes málnaszörppel is.

Külső, hófehér tejmentes krém:
400 gr Delcoco kókusztejszín
Fél ek. rumaroma
2 ek. DW 1:4 édesítő
15 gr Dr. Oetker expressz zselatin fix
Magas falú, keskeny átmérőjű botmixer keverőpoharában, a mixerhez kapott egykarú habverőfejjel az alaposan lehűtött kókusztejszínt a negyedannyi édesítővel és rumaromával elkezdem habbá verni. Ha már elkezd nőni a térfogata, hozzáadom a zselatin fixet és így verem tovább a habot, amíg a habverő fejének rajzolata meg nem jelenik a habban. Ekkor hűtőbe rakom kb. 15 percre, hogy annyira meghúzzon a krém, hogy még simítható, kenhető legyen, de ne legyen zavaróan kocsonyás állagú. Ha tovább hagyjuk a hűtőben, nem fogunk tudni vele dolgozni. Ez idő alatt összeépítjük a torta szintjeit. A sparban találtam tartós műanyag szívószálat, mely többszöri felhasználásra alkalmas, erős műanyagból készült, így azt vágtam az alsó tortához megfelelő magasságúra, összesen 5 db-ot használtam, ami elég erős ahhoz, hogy megtartsa a rá kerülő nehéz csokitortát. A két torta közé természetesen dupla tortakartont is helyeztem, így nem érintkezik a két torta egymással.
Ekkor bevontam a tejmentes külső borító krémmel a tortákat és habkártyával elsimítottam az oldalukat, majd visszatettem a hűtőbe.

A torta tetején levő tejmentes rózsaszín málnás-pudingos díszítő krém receptje IDE kattintva elérhető.
Díszítőcsővel ellátott habzsákból kagyló formákra nyomtam a díszítő krémet, majd a zselatin gyöngyökkel tettem teljessé a torta dekorálását.

Minden úgy sikerült, ahogy elterveztem a tortát illetően, ízekben, állagokban, színekben, krémekben, minden szempontból. Tulajdonképpen két teljes napot vett igénybe az elkészítése, de minden fáradtságot megért, amikor ismét olyan emberek arcán láthattam a jóleső döbbenetet, akik egyáltalán nincsenek hozzászokva a mentes ételekhez. A szülinapi összejövetelen rengetegen jöttek oda gratulálni a tortához, és olyan visszajelzés is érkezett, hogy nem gondolták volna, hogy ilyen finom torta is készülhet ennyi mentességet figyelembe véve, ráadásul mellékíz mentesen.
Valóban küldetésként élem meg, hogy az embereket ráébresszem az ételek természetes ízére, valamint arra, hogy egy minden szempontból tökéletes torta elkészítéséhez nincs szükség margarinra, mesterséges ízfokozókra, különböző ipari melléktermékekre, ahogy azt a legtöbb hagyományos cukrászdában alkalmazzák. Továbbra is biztatok mindenkit, hogy merjetek sütni, határozzátok el magatokat, használjatok valóban teljes értékű, természetes alapanyagokat, és érezni fogjátok a különbséget!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply