Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES VÖRÖS BÁRSONY (RED VELVET) TORTA

Nem vagyunk Valentin napozósak. Utáljuk. És ez a torta sem azért készült. Egyszerű, véletlen egybeesés, hogy pont most készült el először ez a sokak által közkedvelt, dögös-vörös.
Bevallom, én még soha nem ettem ilyet, de mindig csodálattal néztem, milyen fantasztikusan vibráló kontrasztot képez a vörös piskóta a hófehér tejszínes krémmel. Tegnapi nap egy bevásárló központban jártunk Tamással, és az üzletsorok előtt sétálva megpillantottam egy VB tortát az egyik nem nekünk való cukrászda kínáló pultjában. Annyira magával ragadott az izzó vörös piskóta és krém párosa, hogy Tamás szinte elráncigált a kirakat elől, pedig nem vagyok az a kísértésbe esős típus. (Ha bűn, akkor már inkább egy kétkilós extra hamburger  ).
Nem volt menekvés, el kellett készítenem ezt a tortát nekünk való módon, és mivel 3 napja drasztikus változást vezettem be az étrendemben, így még ráadásul gluténmentes is lett sokótok örömére.

3 piskótalap 17 cm-es tortakarikában egyesével sütve (az egész adagot egyszerre kevertem be, tehát alább a 3 lapnyi piskóta adag mennyiségei találhatóak):
75 gr barna rizsliszt
20 gr mandulaliszt
55 gr ZP liszt
5 gr kakaó
60 gr puha vaj
22 gr DW 1:4
10 gr vaníliás xilit
1 db nagy tojás
1 csipet só
80 ml joghurt
40 ml víz
2 ek. piros ételfesték (tudom, tudom…de ha már annyi minden tiltólistás, ennyi igazán belefér  )
1 ek. vanília aroma
3 gr szódabikarbóna
3 gr 10%-os ételecet
A vajat a pornegyedannyival és xilittel krémesre verjük, majd az egész tojást is hozzáverjük robotgéppel. A joghurtot a vízzel, az ételfestékkel és vanília aromával elkeverjük, hozzáadjuk a vajas keverékhez. A por állagú alapanyagokat kimérve, összeszitálva elkeverjük, és kézi habverővel hozzákeverjük a vajas-tojásos-joghurtos masszánkhoz. Legvégül az ecetbe szórjuk a szódabikarbónát, és pezsegve hozzáadjuk a masszánkhoz, elkeverjük.
3 egyenlő részre osztjuk. A lapokat külön sütjük, sütőpapírral bélelt karikában sütjük előmelegített 175 fokos sütőben 15 percig. Ne aggódjunk, ez a tészta nem esik össze, amíg kisülnek a lapok, én a hideg előszobába raktam addig őket.

Krém:
300 ml habtejszín
2 ek. DW 1:4
250 gr mascarpone
1 ek vanília aroma
A tejszínhabot a negyedannyival kemény habbá verjük robotgéppel, majd hozzáverjük apránként a mascarponét. Alaposan elkeverjük, ezt is robotgéppel. Jó kemény, de habos krémünk lesz.
A krémet habzsákba rakjuk, és bármiféle díszítőcső nélkül, egyből a habzsákból apró halmokat nyomunk a piskótalap szélére, körbe. A lap közepén már nem kell ilyen szépen nyomnunk, ott már csak az a cél, hogy egyenletesen mindenhová jusson.

Ugyanígy járunk el a második lapnál is.
A legfelső tortalapot a helyére igazítjuk, és itt először a lap közepét kenjük meg krémmel, majd rászitáljuk a piskótamorzsát, de lehet akár kakaóport is, majd csillag díszítőcsővel körbe nyomkodjuk a széleket.


Ezzel az egyszerűen kivitelezhető betöltési technikával igazán különleges, bájos kinézetet varázsolhatunk egy pucér tortának is  
Már régen ki akartam próbálni ezt a fajta töltési technikát, mert nagyon megtetszett ez a virágszirom alakzat a piskótalapok közül kikandikálva.
Az egész tortában nem egész 100 gr csakis lassan felszívódó CH van, ami ráadásul még gluténmentes is, így ha egy kiadós szeletet eszünk, még mindig nem telít ki egy uzsonnára való adagot  Én 8 szeletbe vágtam ezt a tortát 
A színekről:
Ételfesték ide-vagy oda, a piskótalapok tortaformával érintkező szélei és oldalai kifakulnak, és egy barnás árnyalatot kapnak, mire megsülnek, a torta belseje azonban csodaszép vörös színben pompázik. A torta tetején pedig nem kakaópor szórást láthattok, hanem a piskóta széleiről lefejtett tésztamorzsát, ezért olyan barnás inkább, mint a kakaópor. Kívülről nem annyira vibráló, de felvágva már jön a feeling 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    GLUTÉNMENTES SZIVÁRVÁNY TORTA – edesiteszde.hu
    2018-01-15 at 18:18

    […] készítettem, csak 3x-os mennyiségben, mivel itt most 24 cm-es tortaformát használtam. IDE kattintva érhető el a piskótarecept, ezt háromszoroztam. A három lap tésztáját egyszerre […]

  • Leave a Reply