Egyszerű sütemények/ Glutén- és tejfehérjementes/ Tejmentes

GLUTÉN-ÉS TEJMENTES DIÓS MINIKUGLÓF

Pár hete egy nagyon kedves baráti házaspár járt nálunk vendégségben, akik szintén nagyon odafigyelnek a megfelelő étkezésre, így egy olyan desszertet készítettem, ami mindamellett, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, cukor-glutén-és tejmentes is. Korábban készítettem már jó pár kuglófot, azonban tejmentesen még soha nem próbáltam. Nagy kár érte, hiszen ez lett eddig a legfinomabb kuglóf, ami kikerült a kezeim közül. Nem utolsó sorban igazán dekoratívvá is tehető pár egyszerű ötlettel, maga a kuglóf forma pedig szinte kiáltja, hogy “Tölts meg valami finomsággal!” Naná, hogy az aranyló házi sárgabarack lekvárommal öntöttem ki a lyukakat 🙂 Jobb párost a dióval nem is alkothattak volna, teljes íz-és színharmónia került az asztalra! 

Recept 7 db mini szilikon kuglóf formához:
2 kis tojás
30 gr DW 1:4 édesítő
150 gr Delcoco kókusztejszín
50 ml olaj
1 kk. Barco kókuszzsír
1 kk. vanília aroma
38 gr barnarizsliszt
38 gr gm zabpehelyliszt (darált zabpehely)
75 gr darált dió
fél kiskanál szódabikarbóna
Először kimérem és összekeverem a száraz hozzávalókat. Ezután egy keverőtálban kézi habverő segítségével a tojásokat a negyedannyival alaposan elkeverem, majd hozzáadom a kókusztejszínt és ezzel is alaposan elvegyítem. Hozzáöntöm az olajat és kókuszzsírt, és kézi habverővel addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik a massza.
A darált dióval és szódabikarbónával elkevert lisztes alapanyagokat két részletben hozzákeverjük a tojásos keverékhez. Egy krémes, kanalazható masszát kapunk. A mini szilikon kapszlikat befújom olajspray-vel. Egyenlő arányban elosztjuk a tésztát a mini formákban és előmelegített 165-170 fokos sütőben sütjük légkeverésen kb. 25 percig. Mivel mindenkinek máshogy süt a sütője, nézegessük, 20 perc után szurkálhatjuk is, mennyire sült át a belseje. Ha a tűt kihúzva ragacsos lesz, akkor süssük tovább. Ez egy nagyon finom, gazdag, szaftos tészta lesz sülés után, ne ijedjünk meg, ilyen pici formában biztosan rendesen átsül. Ha elkészültünk, a sütőből kivéve borítsuk rácsra a kuglófot és hagyjuk teljesen kihűlni.

100 gr jó minőségű étcsokit 2 ek. kókuszzsírral gőz felett felolvasztok, majd a teljesen kihűlt kuglófokat kimártom a csokival. Hagyom rajta megdermedni a csokibevonatot, amin keresztül még mindig nagyon szépen kirajzolódik a kuglóf formánk. Kókuszzsírral nagyon fényes csokibevonatot kapunk, ami még jobban kiemeli a formát. Legvégül a mélyedéseket teleöntöm házi mindenmentes sárgabaracklekvárral, így amikor beleharapunk, vagy félbevágjuk a diós minikuglófokat, lávaszerűen csordul ki a közepéből az aranyló, fényes lekvár. A vacsorához nagyon jó társaság is járt, így nem csak a testünket, de a lelkünket is jóllakattuk 🙂

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply