Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES CITROMKRÉMES MÁKOS MINITORTA

Ez a bejegyzés nem egy könnyed hangvételű leírás lesz. Ahogy megszokhattátok, általában minden receptes posztban közzé teszek egy nagyon pici aktuális élethelyzetet, alkalmat, amire a torták készülnek. Az alábbiakban azonban ettől még egy fokkal intimebb történéseket is megosztok, mert úgy gondolom, ezzel együtt jár kéz- a kézben a torták létrejöttének oka, és ezúttal kissé a háttérbe szorulása is.
Az elmúlt hetek nem teltek egyszerűen felénk. Az eddig tevékeny, aktív életet élő, életvidám Apósom egyik napról a másikra, bármiféle előzmény nélkül besárgult, kórházba került. Azóta kiderült, hogy sajnos több, rosszindulatú daganat is található a májában, melyeket sajnos nem lehet operálni, így kemoterápiát fog kapni hamarosan. Mindnyájunkat lesújtott a hír, nehezen lehet elfogadni és a “hogyan továbbon” dolgozni, mégis, talán Apósom a legerősebb most közülünk. Az elmúlt héten ünnepelte a 66. szülinapját, a kórházban. Az elmúlt héten háromszor is elkészítettem ezt az üde citromkrémes mákos minitortát, az elsőt Ő kapta. A citromfagyi az egyik kedvence, ezért választottam ezt az ízt. A torta viszont ezúttal csak mutatóba ment, vidítani egy kicsit, törődni. Ő ugyanis, sajnos nem ehetett belőle, mert pont a szülinapjától kezdve infúzión táplálták majd egy hétig. Így a minitortát ezúttal az osztályon ápoló kedves nővérkék fogyaszthatták, akik nagy gonddal, figyelemmel vannak a bent fekvőkre.
(A második tortát magunknak készítettem, mert kicsit elmértem az adagolást, és dupla adag piskótát sütöttem, ahogy a képen is láthatjátok.)

A harmadik tortát a 82. életévét betöltő nagymamámnak sütöttem. Pont úgy alakult, hogy hétvégén volt lehetőségünk a napján meglátogatni és felköszönteni. Boldog vagyok, hogy még mindig velünk lehet, habár hatalmas fájdalmak közepette éli mindennapjait, gyógyulni nem akaró lábcsonkjával, de Istenben bízva élete minden napja felől.

Hozzávalók 3 db 12 cm átmérőjű minipite formához:
2 tojás szétválasztva
10 gr DW 1:4 édesítő
1 kk. olaj
20 gr barna rizsliszt
17 gr GM zabpehelyliszt
7 gr darált mák
Fél citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett hozzácsurgatom az olajat, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok, majd a citromhéjat és citromlevet is belekeverjük folyamatosan. Végül a mákkal elkevert liszteket is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Egy kanál segítségével egyenlő arányban szétadagolom a 3 szilikon formába a tészta mennyiséget. 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm, majd rácsra borítva, a formát eltávolítva hagyom teljesen kihűlni.

Krém:
200 gr tejszín
1 ek. DW 1:4 édesítő
250 gr mascarpone
Fél citrom reszelt héja
Fél citrom leve
A tejszínt az édesítővel együtt kemény habbá verem, majd hozzákeverem a mascarponét, végül belereszelem a citrom héját, és a citrom levével simára keverem a krémet. Végig kézi mixerrel dolgozok, nagyon szép, fényes krémet kapunk eredményül.
A piskótát betöltöm a citromos krémmel. A tetejét és az oldalát is bevonom, habkártya segítségével lehúzom egyenletesen az oldalát, tetejét a kimaradt krémmel ízlésünk szerint díszíthetjük.

Én az egyik tortára csokicsipke díszítést is készítettem. Ehhez mérjük körbe a kész tortánk kerületét, magasságát, majd ezeket a méreteket egy hosszú celofán csíkra rajzoljuk és kivágjuk. 50 gr olvasztott csokit nylon habzsákba raktam, vágtam egy apró lyukat a végén, és határozott, gyors mozdulatokkal körkörös, egymást sűrűn metsző mintával alakítottam ki a csipke felületet. Ezután kb. 5-10 percig pihentettem (nem hűtőben!) ezt a csokicsipke díszt a celofánon, amíg a csoki már kezd bőrösödni, de még formálható törés nélkül, majd az addig hűtőben pihent torta oldalára simítottam óvatos mozdulatokkal. Celofánnal együtt a hűtőben pihentetjük, amíg teljesen megdermed a csoki, és szinte magától elválik a celofántól. Mivel ezt a tortát Anyukám konyhájában készítettem el, celofánt viszont nem vittem magammal, így bepróbálkoztunk szilikonos sütőpapírral, amit lehelet vékonyan ecsettel beolajoztunk a biztonság kedvéért
, de így is teljes volt a siker, tökéletesen lejött a csokiról a papír a kellő időben 🙂

Mindkét ünnepeltet énekkel is köszöntöttük a torták mellé, nagyon megható pillanatok voltak. Hálás vagyok a messze élő mamámmal töltött minden alkalomért, amikor találkozhatunk!

Az utóbbi hetekben megfordult velünk a világ, átértékelődött sok dolog. Egy pillanat alatt megváltozhat minden, ne vegyünk semmit természetesnek, használjuk ki az időt!

A recept megjelent a Kifőztük online gasztromagazin 2018/júniusi számában.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply