Gluténmentes/ Hagyományos sütemények

GLUTÉNMENTES TÚRÓS PITE

A napokban ismét rákívántunk a nemrég posztolt túrós pitére. Amikor csak úgy, magunknak sütögetek, mindig furdal a lelkiismeret, ha a megszokott, kényelmes receptekhez nyúlok, és nem próbálok újítani valamit. Már elővettem a lisztjeim gluténosabbik felét, amikor megszólalt bennem a kevésbé lusta énem, és most bizony ő győzedelmeskedett. Azt már tudjátok, hogy nem szeretek drága, előre elkészített lisztkeverékkel dolgozni, ha nem muszáj. (Ez alól csak Szafi világos kenyér lisztkeveréke a kivétel, mert azt egyszerűen imádjuk, és kész-passz ) Korábban azonban (a gluténmentes próbálkozásaim hajdanán) jártam már pórul nyújtani való soklapos tésztával, így a félelmem ezúttal sem volt alaptalan. Erőt vettem hát magamon, és elkezdtem matekozni a lisztek tulajdonságaival, ízével és mennyiségével, és mit ne mondjak, irdatlanul jól sikerült a végeredmény
Mivel nálam fő szempont a lassú szénhidrát felszívódás, így az összes lisztmennyiséget tekintve nem használok 30%-nál több gyorsan felszívódó lisztet, azonban ezek a lisztek adják általában a sütemények puha, nyújtható, kezelhető állagát. Viszont a gluténmentességen belül az IR diétával karöltve kiesik a GM lisztek úgy 90 %-a (a gyorsaságuk miatt), szóval abból főzünk, ami van alapon, kiválasztottam érzésre az itthon fellelhető lisztek közül négyet, amiből végül tökéletes ízű és állagú pite készült.

Hozzávalók egy 32×22 cm-es “kacsasütő” tepsihez:
150 gr barna rizsliszt (költségoptimalizáló lassú CH)
90 gr ZP liszt (lassú CH)
80 gr köles liszt (magas fehérjetartalom, lassú CH)
30 gr nyílgyökérliszt, vagy étkezési keményítő (ez volt a minimális állagjavító gyors CH)
1 kk. szódabikarbóna
csipet só
30 gr DW 1:4
1 ek. útifű maghéj 5 ek. vízben zselésítve (állagjavítás, nyújthatóság miatt)
1 egész tojás
1 tojás sárgája
110 gr vaj
3 ek. tejföl
fél citrom héja
Az útifű maghéjat a vízben hagyom megkocsonyásodni. Egy keverőtálban a száraz hozzávalókat kimérem és egy kanállal összekeverem, majd hozzákockázom a vajat, és a többi hozzávalóval (már az útifű kocsonya is jöhet) alaposan egy gombóccá gyúrom. A tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, mert a liszt minőségétől is függ, hogy mennyit vesz fel, nekem ez 3 ek. volt, de figyeljük a tésztánkat, nehogy túl ragacsos legyen a végén. Mérleg segítségével elfelezem a tésztát, és az egyik felét tepsi méretűre nyújtom. Én két sütőpapír között nyújtottam, mert nem akartam feleslegesen még lisztezni csak azért, hogy ne ragadjon a táblához, így meg könnyedén elnyújtottam, szépen le is jött a papírról. Ezt a kinyújtott lapot a sütőpapíros tepsi aljára teszem, majd kinyújtom a másik lapot is a tetejére hasonló módon, mint az előzőekben.

Túrós töltelék:
500 gr tégelyes félzsíros túró
1 tojás fehérje
1 egész tojás
csipet só
2 ek. DW 1:4
1 ek. vaníliás xilit
1 ek. tejföl
fél citrom héja
fél citrom leve
Ezek a mennyiségek az én számíze szerint valók. Aki kevésbé szeretné citromosra, vagy édesre, az tegyen kevesebbet, közben folyamatosan kóstoljon! Egy villával alaposan összekeverem a túrós masszát, és az alsó lapra kanalazom és egyenletesen elsimítom a tésztán. Végül a másik kinyújtott lapot is a túrós réteg tetejére helyezem, és egy villával az egészet megszurkálom, hogy a sülés közbeni gőz távozni tudjon a tésztából, és ne púposodjon fel sülés közben. 175 fokra előmelegített sütőbe teszem 30-35 percre. Én nem kentem le a tészta tetejét tojássárgájával, mert nem szeretek pazarolni, és így is szépen sül, csak nem lesz fényes a tésztánk teteje. Szép aranybarna színe lesz, mire megsül. Hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, konyharuhával fedjük le, hogy ne száradjon ki, majd ha teljesen kihűlt, tegyük hűtőbe. Tálaláskor megszórtam porrá őrölt vaníliás xilittel. A töltelék még másnap is szaftos, egyáltalán nem fog kiszáradni. Ez annak köszönhető, hogy nem rakok bele semmi darát, hiszen a töltelék így is tökéletes állagúra dermed sütés és hűlés után, nincs rá szükség.
Nagyon büszke vagyok erre a tésztára, mert tényleg olyan lett, amilyennek lennie kellett, és végig úgy viselkedett, ahogy egy hagyományos pite tésztának viselkednie illik Könnyen nyújtható, nem törik, nem szakad, sülés közben gyönyörűen emelkedő, sülés után pedig kellemesen omlós, de nem túl morzsalékos, szépen szeletelhető, tálalható túrós pite kerekedett ki a végére Mindezt drága, bolti lisztkeverékek nélkül sikerült elérni.
Tudom, hogy talán könnyebb megvenni egyféle lisztet a boltban, de ha tartunk pár alap lisztfajtát, amelyeknek tisztában vagyunk a tulajdonságaival, sokkal olcsóbban előállíthatjuk a hagyományos sütemények szinte tökéletes alternatíváját.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    GLUTÉNMENTES TÚRÓS BATYU – edesiteszde.hu
    2018-01-28 at 13:51

    […] mindezt egy gluténmentes, lassú CH-s kelt tésztába csomagolva. Korábban készítettem már GM túrós pitét, melyben a nyújtható tészta kihívás sikerrel zárult számomra. Kelt tésztát azonban talán […]

  • Leave a Reply