Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES EPRES-FEHÉRCSOKIS SZÜLINAPI TORTA

Két hetes lemaradásban vagyok az elmúlt időszak sütis-tortás posztjait illetően, de lassacskán csak beérem magam. Két hete volt Anyukám születésnapja. 15 éve, diákként valahogy mindent beáldoztam az ésszerű, racionális döntések oltárán, és olyan egyértelműnek tűnt, hogy 350 km-ről bizony vannak olyan szülinapok, húsvétok, egyéb ünnepnapok, amit nem fogunk együtt ünnepelni. Valahogy, mióta Tamással önálló háztartás lettünk, vagyis hivatalosan is felnőttünk (vagy inkább megöregedtünk?), felértékelődtek az ilyen ünnepnapok számunkra. Főleg, mióta van az Édesítészde. Ha már egyszer valami csoda folytán megtanultam tortát sütni, és ennek gyümölcsét sajnos a távol élő Anyukám élvezheti legritkábban, a legtermészetesebb dolognak érzem, hogy legalább a szülinapján saját tortája legyen, amit én sütök, tér-idő-távolság ide vagy oda. Ennek a tortának pénteken, munka után láttam neki, és miután este 7-kor már a hűtőben csücsült, éjszaka neki is vágtunk átutazni vele az országot, hogy elvigyük a kisgazdájához. Szerencsére már nem volt kánikula, este pedig kifejezetten kellemes volt az utazási hőmérséklet, így egy percig sem kellett a torta miatt aggódnom, tökéletesen kibírta azt a pár órahosszát, mialatt itthonról hazaértünk. Volt is nagy öröm, először, amikor meglátta a tortát, másodszor pedig, amikor megkóstolta 🙂
Egy nyár eleji receptemet vettem alapul, ami számomra idén a legfinomabb ízhatást adta a torták közül. Ezt a fehércsokis-málnatortát nagyon sajnáltam, hogy Anyukám nem kóstolhatta, mert igazán különlegesen sikerült. Habár nem kevés idő az elkészítése, tudtam, hogy ez lesz idén Anya tortája. Málna helyett most házi eperlekvárral gyorsítottam a munkám, de mivel volt még itthon pár tábla eper ízesítésű cukormentes fehércsokim, így is tökéletes összhatást sikerült kialakítani. A fehércsoki-ganache krémet már előző nap éjszaka elkészítettem, hogy elég időt tölthessen a hűtőben, mire felhasználásra kerül. Mivel ez most egy 24 cm átmérőjű torta lett, így a mennyiségeket is növelnem kellett.

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű mandulás piskótához:
3 tojás szétválasztva (Összesen 180 gr)
13 gr DW 1:4 édesítő
1 kk. olaj
25 gr barna rizsliszt
20 gr mandulaliszt (darált mandula)
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett hozzácsurgatom az olajat, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Végül a mandulával elkevert lisztet is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! 170 fokra előmelegített sütőben kb. 13-15 perc alatt készre sütöm, majd rácsra borítva, a formát eltávolítva hagyom teljesen kihűlni. Ezt a munkafolyamatot még kétszer megismételjük, így kapunk végül 3 db 1 lapnyi vastagságú piskótát.

Fehércsoki-ganache krém:
225 gr cukormentes Torras fehércsoki
300 ml tejszín
20 gr DW 1:4 édesítő
370 gr mascarpone
A tejszínt a negyedannyival felforrósítjuk, majd levesszük a főzőlapról, és az apróra darabolt fehércsokira öntjük és pár percre állni hagyjuk. Ha már kezd olvadni, akkor kanállal kevergetjük, közben párszor még visszarakhatjuk a főzőlapra, mivel a fehércsoki nehezített pálya, egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy jó minőségű étcsoki. Tényleg csak pár másodpercre tegyük vissza a főzőlapra, folyamatos keverés mellett, nehogy lekapjon az alja. Ha már szépen elolvadt a csoki a tejszínben, akkor hűvösre tesszük, majd ha már nem meleg az edény, hűtőben tároljuk tovább, legalább 5 órán át, de legjobb, ha a hűtőben tölti az éjszakát. Hűtőből kivéve kézi mixerrel krémes habbá verjük, majd a mascarponéval krémes habbá keverjük.
Nagyméretű tortáknál jobban kedvelem a váltott köröző betöltést, így a tortaszelet vágási felülete a szemet is eteti fogyasztáskor 🙂 Összesen 370 ml (1 kis üveg) házi cukormentes eperlekvárt használtam fel a fehércsokis krém mellé.

A képen látható módon betöltöttem a kihűlt piskóta lapokat, majd a maradék fehércsokis-mascarpone krémmel kívülről is bevontam a tortát vékonyan. Díszítéshez egy sokkal masszívabb állagú krémet készítettem, mivel tudtam, hogy utazni fog a torta, de ha nagyobb mennyiséget készítünk a fehércsokis krémünkből, akkor azzal is díszíthetjük nyugodtan.

Díszítő krém:
100 ml tejszín
200 ml víz
1 cs. vaníliás puding
2 ek. DW 1:4 édesítő
250 gr mascarpone
A tejszínből és vízből a szokásos módon sűrű pudingot főzök, kihűlésig légmentesen folpackkal letakarom. Miután teljesen kihűlt, a mascarponéval habosra keverem, kívánt színekre színezem gél állagú ételfestékkel. Szerettem volna egy új falta díszítést kipróbálni, hát, van még mit gyakorolni, bár az absztrakt fogalom sok mindent elbír 😀 Már nagyon hajtott a tudat, hogy indulnunk kell a tortával, így az idő rövidsége és az izgalom miatt kicsit összecsapott lett, de majd gyakorlom ezt is 🙂 Ez a pudingos díszítő krém mennyiség nem került fel a tortára, kb. a felét használtam fel, igaz, több krémvirágot is készíthettem volna 😛

Mindenesetre az ünnepelt nagyon örült neki, és amikor megkóstolta azt mondta, hogy ez volt élete legfinomabb tortája, amit evett 🙂 A tortából jutott még az ünnepelt munkatársainak is egy kis kóstoló, úgy hallottam, hogy még a legkritikusabbak is elnémultak amikor a torta a szájukba ért 😀
Boldog szülinapot Anya!!! És még nagyon sokat!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply