Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES ÜNNEPI GESZTENYETORTA

Az idei ünnepi időszakot méltóképpen koronázta meg ez a szolidan díszített, mégis magával ragadó decens kis torta. Bevallom őszintén, ebben az évben talán erre a tortára vagyok a legbüszkébb. Nagyon sokat készültem lélekben az elkészítésére, hetekkel ezelőtt kitaláltam minden részletét, mégis, mire a hétvégi forgatagban oda jutottam, hogy nekikezdjek az elkészítéséhez, a sikertelenségtől való félelmem, fáradtságom és időhiány miatt majdnem visszakoztam az utolsó pillanatban. A vasárnapi előkarácsonyi vendéglátáshoz a torta előtt már elkészült 5 féle sütemény, szombaton este 8 órakor pedig szemernyi erőt sem éreztem magamban, hogy készítsek egy hatodikat is. Csalódottság kezdett úrrá lenni rajtam, hiszen erre a tortára készültem a legtöbbet, ennek a tortának az elkészülését vártam a legjobban az elmúlt két hétben. Lélekben teljesen elengedtem ezt a tortát, amikor is Anyukám unszolására mégiscsak nekikezdtem, piskótát sütni.
Úgy kezdtem el, hogy jutok vele, amire jutok, de már nem ragaszkodtam az eredeti elképzeléseimhez, elengedtem a csokidíszítést is rég…Soha életemben (azaz konyhatündér időszakom elmúlt 3 kemény évében) nem tudtam főleg cukormentes fehércsokiból olyan dekorációt készíteni, amilyet elképzeltem, miért pont most sikerülne? Nem baj, rámegyek az ízekre, attól még finom lehet, hogy nem tökéletes. Az eredeti, tökéletes elképzelés egy gesztenyekrémmel töltött, élére állított piskótatekercs alakú torta volt, melyet kívülről fehér nyárfatörzset absztraháló csokikéreg vesz körbe, a tetején pedig piros bogyós magyal koszorú koronáz meg. Amikor vasárnap délelőtt a teljes vendégsereg megérkezése előtt 5 perccel az oly sokszor elengedett fehércsoki kérget 1 mozdulattal sikerült felapplikálnom a torta oldalára minden mindegy alapon, és remegő kézzel az utolsó gránátalma magvakat is rápöttyintettem a megfelelő helyre, majdnem elsírtam magam az örömtől, igazi karácsonyi csoda volt számomra, hogy valóban minden részletében sikerült tökéletesre megcsinálnom ezt a tortát.

Sütöttem első körben egy kiterített lapos tepsi méretű piskótát EZ alapján.
Annyit változtattam, hogy most a rövidebbik oldallal tekertem be konyharuhába a kihűlésig.

Majd készítettem egy 16 cm átmérőjű, kör alakú szilikonos formában egy két lapra vágható piskótát:
3 tojás szétválasztva
1 ek. DW 1:4
1/2 ek. olaj
2 ek. (20 gr) Barna rizsliszt
1 púpos ek. (13 gr) ZP liszt
1 púpos ek. (12 gr) gesztenyeliszt
Fentiekhez hasonló módon bekeverem a piskóta anyagát, és szilikonos tortaformába öntve kb. 15 perc alatt készre sütöm 170 fokos előmelegített sütőben. Ha kihűlt, két lapra vágom.

Tejszínes gesztenyekrém:
400 gr 100% natúr gesztenyemassza
1,5 ek. barna rumaroma
1,5 ek. DW 1:4
400 gr tejszín
2 ek. DW 1:4
120 gr mascarpone
A szobahőmérsékletű gesztenyemasszát villával összetöröm, a negyedannyival és rumaromával ízesítem. Itt azért nem árt kóstolni, kinek-mi az elég ízes  A habtejszínt a két kanál negyedannyival kemény habbá verem, hozzáadom a mascarponét, végül a gesztenyemasszát több részben hozzáadagolva homogén krémmé verem kézimixerrel.

Az egyik kör alakú piskótalapot megkenem a krémmel, majd a piskótatekercsnek készített lappal dolgozok tovább. Miután teljesen kihűlt, kitekerem a konyharuhából, amibe előzőleg bebugyoláltuk, újra feltekerjük és nagyon vékonyan levágom a hosszú oldalak széleit, hogy mindenütt egyenletes vastagságú piskótánk legyen, és a hosszabbik oldal mentén 3 egyenlő vastagságú csíkra szeletelem. Azért összetekerve, mert így könnyebb elvágni és nagyobb eséllyel lesz egyenletes a vágás mentén. Kitekerem a csíkokat, és egyenletesen megkenem, majd feltekerem a piskótacsíkokat, egyiket a másikhoz illesztve folytatólagosan, amíg el nem fogy a tésztánk. A szép, kör keresztmetszetű tekercsünket lapjára állítva, akárcsak egy oszlopot a már megkent kör alakú piskótánkra helyezzük. Megkenjük ennek is a tetejét, és lezárjuk a másik kör alakú piskóta lapunkkal. A maradék krémmel kitöltöm az oldalán az egyenetlenségeket, keveset kenek a tetejére is, habkártyával elsimítom az oldalát és hűtőbe teszem dermeszteni.

Csokikéreg:
3 kocka étcsoki
150 gr Torras fehércsoki
3 ek. olaj
Az egyben letört 3 kockányi étcsokit egy feles pohárba állítva a mikróban óvatosan megolvasztok annyira, hogy a végét még meg tudjam fogni, és az olvadt felével lefelé tartva egy sütőlapra terített erős celofánra vízszintes csíkokat, görcsöket idéző köröket kezdek rajzolni. Nem baj, ha nem egyenletes, a természetben sincs szabályos fakéreg Kirakom hűvösre dermedni, addig megolvasztom a fehércsokit az olajjal. A dermedt étcsokimintára kanalazom az olvadt fehércsokit, és egy kisméretű spatulával határozott mozdulattal elhúzom a megfelelő szélességben, amit előzőleg a celofán aljára felrajzoltam. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy az étcsoki csíkokat visszaolvassza a fehércsoki. Ha elkészültünk, újra hidegre tesszük, nekem egy éjszakát pihent a csokidísz a hideg előszobánkban. Ez egy kicsivel több csoki lesz, mint amit a tortára rá kell majd tenni, de számoltam egy kis veszteséggel is, hátha összetörne időközben…

Tejszínes-mascarponés díszítő krém:
200 gr tejszín
1 ek. DW 1:4
130 gr mascarpone
A tejszínt habbá verem a negyedannyival, majd hozzá keverem a mascarponét is. Körbekenem a torta oldalát és tetejét, habkártyával elsimítom az oldalát. Így már biztosan szép, egyenletes felületet kapunk eredményül. A maradék krémet 1 csepp gél állagú zöld színű ételfestékkel megszínezek, és egy levélnyomó csővéggel ellátott habzsákból kinyomom a leveles koszorú formát a torta tetejére.
A megdermedt csokit forró késsel csíkokra vágom, majd celofánostól a torta oldalára borítom, végül lehúzom a celofánt, és az ötöslottó nyereményhez hasonló örömmámor kíséretében nyugtázom, hogy sikerült életem első tökéletes csokidísze  Gránátalma magokkal teszem teljessé a magyal koszorút a tetején, nah itt már semmi nem érdekelt, csak a tudat, hogy vége van, minden elkészült, megcsináltuk 
A tortát a csokicsíkok mentén 16 szeletbe vágtuk végül, így 1 szelet 18 gr lassú CH-t tartalmaz. Ebből a szempontból nem túl hálás gesztenyével dolgozni, de azt hiszem, Karácsonykor ennyit igazán áldozhatunk a különleges ízek oltárán, és egy húsleves, töltött húsos főétel kombóba még éppen belefér desszertként 

You Might Also Like

3 hozzászólás

  • Reply
    2017 KARÁCSONYI ASZTAL – edesiteszde.hu
    2018-01-15 at 20:25

    […] tejmentes linzer ITT: Gluténmentes hólabda ITT: Gluténmentes ünnepi gesztenyetorta ITT: Meggyes-mákos és narancsos-diós koszorúk ITT: Skót krémes […]

  • Reply
    Liuliu
    2018-03-12 at 18:11

    Csak ámulok és bámulok…. ez egyszerűen CSODASZÉP!!!!! ???

    • Reply
      edesiteszde
      2018-03-12 at 18:27

      Köszönöm 🙂

    Leave a Reply