Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES ERDEI GYÜMÖLCSÖS TÚRÓTORTA

Az utóbbi időben elég sok klasszikus tortát csináltam, így igazán itt volt már az ideje ennek a “dermesztett” tortának. Ritka együttállás, hogy minden hozzávaló legyen otthon éppen, így gyorsan neki is láttam, nehogy a túróból esetleg fánk készüljön, a cukormentes fehércsoki meg csak úgy random eltűnjön a kamrából  Mivel magunknak készítettem, nyugodtan kísérleteztem továbbra is a GM barna rizsliszt-mandulaliszt kombóval a piskótában, és egy baromi gazdag, szaftos, puha tésztát kaptunk eredményül. Szintén kiderült az is, hogy nem feltétlen muszáj egy csomag zselatint belepazarolni a krémbe, 1 éjszaka formában hűlés csodákra képes  (Pont elfogyott az étkezési zselatinom, így ebből kellett főzni  )

Hozzávalók 17 cm-es tortakarikába:
Piskóta:
2 egész tojás
15 gr DW 1:4
50 gr tejföl
20 gr vaj
15 gr olaj
40 gr barna rizsliszt
35 gr ZP liszt
13 gr mandulaliszt
késhegynyi szódabikarbóna
Az egész tojásokat a negyedannyival mixerrel habosra verem. Ez beletelhet akár 5 percbe is, de ha már kezd fehéredni és nőni a hab, akkor hozzáadjuk a tejfölt, majd az olajjal összeolvasztott vajat is, és kis ideig tovább verjük a tojásos masszát. Végül kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk az átszitált, szódabikarbónával elkevert liszteket. Itt ne féljünk, hogy összetörik a hab, mert ez egy kevert tészta, állagra is lomhán folyós lesz. Alján sütőpapírral bélelt tortakarikába igazgatjuk a tésztát, és fagyasztott erdei gyümidarabokat szórunk bele kb. 1 marékkal. 175 fokon légkeveréssel sütjük kb. 20 percig. Ha elkészült, kivágjuk a karikából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém:
3 marék fagyasztott erdei gyümölcs
2 ek. DW 1:4
250 gr túró
200 gr habtejszín
2 ek. DW 1:4
75 gr Torras fehércsoki
A fagyasztott erdei gyümölcsöt összerottyantjuk, kanállal szétnyomkodjuk főzés közben, hozzáadjuk a 2 kanál negyedannyit.
Ha kihűlt, a túróval botmixerrel homogénné dolgozzuk. A tejszínt 2 kanál negyedannyival habbá verjük, majd összeforgatjuk a túrós masszával.
A piskótalap köré visszahelyezzük a tortakarikát, amit celofánnal béleltünk. A piskótára a túrós krém felét elsimítjuk, majd a tábla fehércsokit felolvasztjuk egy kanál vajjal, és elsimítjuk a krémen. Megvárjuk, míg megszilárdul (kb. 20 perc hidegen) és a túrós krém másik felét is elsimítjuk a fehércsokis rétegen.
Egy éjszakára hűtőben pihentetjük, majd ízlés szerint díszítjük.

Díszhab:
200 gr habtejszín
1 ek. DW 1:4
100 gr mascarpone
A tejszínből a negyedannyival habot verünk, majd hozzá keverjük a mascarponét. Habzsából díszítőcsővel a kívánt formára nyomjuk.
Tálalás előtt pár szem fagyasztott bogyóval megszórjuk, mivel a fagyasztott gyümölcs levet ereszthet a krémen.
A piskótát a bogyós gyümölcsök elszínezik, ne ijedjünk meg a látványtól, de nekem hiányozna belőle és igazságtalan lenne, ha pusztán hiúsági kérdésből nem raknánk bele 
Mivel a krémbe nem tettem zselatint, ez a krém kissé merevebbre kevert, amennyiben zselatint is használunk, bátran dúsíthatjuk még 1-2 ek. natúr joghurttal, vagy tejföllel, akkor szuperül el fog hézagmentesen terülni a piskótán is. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply