Alaprecept/ Mindenmentes

MINDENMENTES ŐSZIBARACK BEFŐTT

A nagy nyári befőzési időszakból még adós voltam egy barack befőtt recepttel. Idén rekordmennyiségű barack termett a két fánkon, minden egyes szem tökéletes, zamatos gyümölcs volt. Így raktunk el jó pár üveg befőttnek valót is. Az a jó a házi befőttben, hogy gyakorlatilag nem kell előre gondolkoznunk, hogy üvegeket vegyünk, vagy bármi kelléket, hiszen év közben ezrével gyűlnek a csemege uborkás üvegek, amik méretükből adódóan tökéletesek ehhez a munkához. A gyümölcsön és egy kis édesítőn kívül pedig semmi másra nincs szükségünk, így a kellő pillanatban nekiállhatunk a befőzésnek. Barack befőttnek a kissé keményebb, érett, de még nem puha húsú barackokat válasszunk. Ezt úgy tudjuk könnyen ellenőrizni, ha kissé megnyomjuk a barackot, akkor egyáltalán ne nyomódjon be a húsa, de a méretéből és színéből láthatóan már egyértelműen érett darabok legyenek. Legjobb, ha magba váló fajtát választunk, ami nagyban megkönnyíti majd a darabolás munkafolyamatát. Hasonlóan a lekvárokhoz, a befőttet sem a cukor, vagy a nátrium-benzoát (vagy micsoda) tartósítja. Ideje elfelejteni ezeket az évszázados tévhiteket.

Az üvegekről:
Én az amúgy tisztán elrakott üvegeket először ecetes-mosószeres forró vízben, új szivaccsal átmosom újra, majd forró vízzel leöblítem. A kupakokkal ugyanígy teszek, azonban ha nem vagyunk biztosak a kupakok jól záródásában, akkor inkább ne kockáztassunk, vegyünk minden befőzéshez új kupakokat, de azokat is ugyanúgy csírátlanítani kell. Van sok más módszer is nyilván, nekem ez vált be, én így csinálom. Rácsra rakok papírtörlőt, azon hagyom lecsepegni, száradni. Kupakokat ugyanígy, csak a kupakot el is törlöm szárazra, ne rozsdáljon bele a megállt víz a peremén. Csattos-gumis üvegeket nem javaslok a hosszútávú elrakáshoz, sokaktól hallottam, hogy nem zár megfelelően, és drágább is, én maradok a hagyományos, filléres befőttes üvegeknél. Az éves csemege uborka fogyasztásból hátramaradt 720 ml-es üvegek tökéletesek lesznek a célnak.

Hozzávalók:
Kb. 3-4 kg nem túl érett, keményebb őszibarack
5 liter víz
1 ek. citromsav
üvegenként 1 ek. (10 gr) DW 1:4 édesítő
Üvegek, kupakok (720 ml-es üveg)
1. Tegyünk fel egy 5 literes fazékban vizet forralni, amibe a citromsavat is elkeverjük.
2. Szedjünk egy vödörnyi gyümölcsöt, majd alaposan mossuk le a héjáról a szöszmőt, hámozzuk, magtalanítsuk, negyedeljük vagy cikkezzük fel, ahogy sikerül összedarabolni. A magba váló típusokat egyszerűen lepattintjuk a magról, szép, egyenletes cikkeket kapunk.
3. Töltsük meg az üvegeket barackkal, igyekezzünk jól megtömni, minden rést kihasználni a töltésnél. Ha félig telt az üveg, akkor egy evőkanálnyi negyedannyi édesítőt szedünk az üvegbe, és folytatjuk a töltést. Annyi barackot rakjunk bele, amennyit még el tud majd lepni a felöntő lé.
4. Ha felforrt a citromsavas vizünk, akkor merőkanállal színültig töltjük a barackos-negyedannyis üvegeinket, és szorosan rácsavarva lezárjuk a kupakokkal.

5. Egy nagy fazékba beleállítunk 5 üveg befőttet, és a kupak alatti peremig forró vízzel felöntjük, majd elkezdjük felforralni az üvegeket. Azért forró vízzel öntjük fel a barackokat és az üvegeket is, hogy minél gyorsabban fel tudjuk forralni a befőtteket, így megmarad a gyümölcs ruganyos, ropogós állaga, nem fog szétmállani az órahosszán át főzött gyümölcs, mire felhasználásra kerül. Fedővel le is fedhetjük a fazekat. Miután már bugyog a fazékban a dunsztvíz, mérsékeljük a hőfokot alatta és innentől 15 percig főzzük még a befőtteket. Ha már átforrósodtak a kupakok, akkor lekapcsoljuk alatta a főzőlapot, és hagyjuk teljesen kihűlni a forró vizes fazékban.

6. Miután teljesen kihűltek az üvegek, eltesszük őket a hűvös kamrába, pincébe, ott várják a téli szezonban való felhasználásukat.
Ha betartjuk ezt a néhány aranyszabályt, biztosak lehetünk benne, hogy az ezzel a módszerrel elrakott befőttek évekig elállnak. Igaz, mi pincében tároljuk őket kihűlés után. Nyilván a 40 fokos panelben más körülmények vannak, arról nem tudok nyilatkozni.
Tamással idén 15 üveg barackbefőttet készítettünk. Mindamellett, hogy ezzel a módszerrel nagyon jól elraktározhatjuk a nyári szezongyümölcsök ízeit télire, nagyon jó szolgálatot tesz gyümölcstorták töltelékeként.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply