Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES BARACKOS TORTÁK

A hétvégén készült 2 torta is. Az egyiket a kedves szomszédasszonyom kérte, hogy készítsem el az anyósa 70. szülinapjára, aki ráadásul gluténérzékeny. Ez volt az első olyan GM tortám, amit valóban gluténérzékeny személy fogyasztott, ezért a sütést megelőző naptól kezdve konyhai nagytakarítás zajlott, alapos sütőpucolás, az összes használni kívánt tálat-keverőkarokat-kanalakat-pultokat, szóval mindent igyekeztünk gluténmentesíteni, sőt, a tortakészítés napján csak gluténmentes kaját készítettünk és ettünk a konyhában. Amúgy is kényszeres vagyok, de a keresztszennyeződéstől való félelem folyamatos takarításra ösztönzött a torta készítés fázisai között is, úgyhogy RISZPEKT minden “kétfelé” főző anyukának, apukának, ahol ez mindennapos!
Az elképzelés egy könnyed, gyümölcsös torta volt, így készült egy mandulás-barna rizslisztes piskóta, és egy multivitaminos ízesítésű krém, amibe még a nyáron negyedannyival elrakott barackbefőttünkből került zamatos barack töltelék  Itt jegyezném meg, hogy fantasztikus finomra sikerült az anyósom által készített barack befőtt és ahogy a lekvárok, úgy a befőttek is tökéletesen elrakhatóak cukor nélkül, csak negyedannyival is, nem romlik meg, nincs mellékíze, és szuper jó érzés, hogy a finom házi barackunkat ehetjük tél közepén 
Mivel este Tamás egyik munkatársához voltunk hivatalosak szülinapozásra, gondoltam sütök oda is valami finomságot, de végül torta lett belőle, úgyhogy elkészült a nagy torta kicsinyített, pepita mása is 

Piskóta egy 24 cm-es karikába 1 tortalapra:
3 tojás szétválasztva (Kb.: 200 gramm egyben mérve)
1 ek. DW 1:4
1/2 ek. olaj
30 gr barna rizsliszt
15 gr mandulaliszt (őrölt mandula)
Fehérjét negyedannyival habosra keverem, bele a sárgák, tovább verem, majd az olajjal is habosra keverem, végül több részletben hozzáadom a liszteket, spatulával elkeverem, és sütőpapírral az alján bélelt karikába öntve kb. 15 perc alatt készre sütöm előmelegített 175 fokos sütőben. Ezt még kétszer megismétlem, így kapom meg a szükséges 3 tortalapom.

Piskóta egy 18 cm átmérőjű szilikonos magasfalú formába:
6 tojás szétválasztva (Összesen 375 gr tojás)
30 gr DW 1:4
1 löttyintésnyi olaj
50 gr barna rizsliszt
35 gr ZP liszt
30 gr mandulaliszt (darált mandula)
Fentiekhez hasonlóan elkészítjük a piskótát, a szilikonos formában való praktikus sütésről ITT olvashatsz részletesen.

Multivitaminos krém:
600 ml 100% multivitamin gyümölcslé
2 cs. vaníliás puding
2 ek. DW 1:4
500 gr mascarpone
A gyümölcsléből a szokásos módon sűrű pudingot főzök, kihűlésig légmentesen folpackkal letakarom. Miután teljesen kihűlt, a mascarponéval habosra keverem. Érdemes kipróbálni, nem csak nagyon finom, hanem szuper intenzív narancsos színe is szemet gyönyörködtető látványt nyújt, így még színezni sem kellett
Először a nagyobb tortalapokat töltöttem be. Megkentem az alsó lapot, majd a krémbe ágyaztam a barackbefőtt szeleteket, amire ismét krémréteg került, majd betakartam a következő piskótalappal. Ezt megismételtem még egyszer, majd vékonyan körbekentem a torta tetejét és oldalát a maradék krémmel. Hűtőbe tettem dermedni.
Nekem még maradt valamennyi ebből a krémmennyiségből, de mivel volt még egy másik tortám betöltésre várva, így készítettem még egy adag krémet a fent leírt mennyiségből, azzal folytattam a betöltését a kisebb tortának. Mivel a kisebb tortát egyben sütöttem ki, ezért kihűlés után 3 egyenlő vastag lapra vágtam, és a nagy tortához hasonlóan rétegeztem krémmel, barackdarabokkal a lapokat. Külsejét is bekentem, majd elsimítottam a töltésre szánt krémmel. Ő is ment a hűtőbe dermedni.

Közben felvertem 200 gr habtejszínt 1 ek. negyedannyival, és hozzákevertem úgy 150 gr mascarponét, ezzel vontam be a nagy torta külsejét, elsimítottam, majd a kimaradt narancssárga és tejszínes krémekkel dekoráltam a tortákat. A narancssárga krém egy részéhez adtam 1 csepp piros színű gélt is, hogy változatosabb legyen a díszítés. Ebből a krémmennyiségből maradt ki jócskán, felhasználhatjuk egy adag muffinhoz, vagy akár piskótatekercsbe is. Én “elgyakoroltam” sziromvirág készítésre 

Szuper estét töltöttünk el Tamás munkatársaival, sok új embert ismertem meg és a torta is pikk-pakk elfogyott  Örültem, hogy olyan embereknek is ízlett, akik nem szoktak még hozzá a mentes alapanyagokhoz 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply