Gondolatok

ÉLETMÓDVÁLTÁS KEZDŐCSOMAG

Az elmúlt két hétben régóta várt szabadságunkat töltöttük Tamással. Mivel rengeteg ház körüli kiadásunk volt az utóbbi időben, idén (sem) mentünk nyaralni tervezetten, hanem a pihenés költség optimalizált változatát választottuk: itthonról kirándultunk erre-arra. Emellett nagyon sok kert körüli munkát megcsinált Tamás a nagy meleg ellenére is, én pedig a házban tüsténkedtem. Szóval pihentünk is, kirándultunk is, strandoltunk is, kertet is rendeztünk és takarítottunk is a szabadságunk alatt. Mindemellett végre minőségi és mennyiségi időt is tölthettünk a rokonság egy részével. Így adódott, hogy amikor legutóbb Tamás lelkipásztor nagybátyjának családjánál vendégeskedtünk középső fiuk születésnapján, egy nagyon őszinte érdeklődést láttunk a család részéről az egészséges táplálkozással történő fogyás iránt, amiből egy elég hosszú beszélgetés kerekedett. Tamás nagybátyja túlsúlyos cukorbeteg, akinek ebből adódóan további egészségügyi gondjai is akadnak. Habár évek óta látja a család a mi példánkat, eddig elutasítóak voltak az életmódunkat illetően, talán féltek az ismeretlentől. Ahogy megtudtuk, félelmüket a változtatástól inkább a sztereotipikus gondolkozásuk táplálta, miszerint mi biztos műanyaggal édesítünk, ami majd rákot okoz, vagy hogy az életmódváltáshoz szükséges alapanyagok megfizethetetlenül drágák, főleg egy 5 tagú családnak. A család legfiatalabb lány tagja, Tamás 18 éves unokatestvére agyon szívén viseli édesapja egészségét, akinek a legnagyobb szüksége van a változtatásra, így a sokrétű beszélgetés után elhatározta, hogy a gondolatokat tettekre váltja, és megkért minket, hogy állítsunk össze egy listát azokból az élelmiszerekből, amiket kezdetnek érdemes beiktatni a mindennapi étkezésekbe, valamint kísérjük el bevásárolni. Fontos tényező volt, hogy lehetőleg egy üzletben megvásárolhatóak legyenek a termékek. Mivel ők a szlovák Komáromhoz legközelebb eső faluban élnek, így lehetőségük csak Komáromban lesz bevásárolni. Így próbáltam olyan alapanyagokat gyűjteni, amiket a Lidl-ben egy kalap alatt beszerezhetőek, hiszen itt Mo.-on mi is ott vásárolunk a legtöbbet. Az elmúlt években nagy fejlődésen mente keresztül a Lidl árukészlete, gyakorlatilag tényleg minden alap élelmiszer megkapható, ráadásul korrekt áron, ami egy inzulinrezisztens vagy cukorbeteg számára összeállított étrendben fogyasztható. A változatos és sűrűn cserélődő akcióik keretében pedig tényleg mindent meg lehet vásárolni akciósan, ehhez pedig csak az kell, hogy tudatosan készüljünk a heti nagy bevásárlásokra. Az alábbiakban részletesen kigyűjtöm azokat a termékeket, amiket mindenképp érdemes beszerezni, ha valaki az egyszerű szénhidrátokon túl szeretne lépni, és az egészséges, rostdús táplálkozás mellett változatosabban kíván étkezni.

Az életmódváltás kezdőcsomag tartalma:
4,5 kg Basmati rizs (Lidl)
2 kg Bulgur (Lidl)
2 kg Durum tészta (Lidl)
8 kg Teljeskiőrlésű búzaliszt (Lidl)
2 kg Teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt (Lidl)
1,5 kg búzasikér (Herbaház)
0,5 kg szezámmag (Herbaház)
3 cs. porélesztő (Lidl)
0,5 l CM ketchup (Lidl)
Mindez összesen 10.218 Ft-ba került. Ebből nagyon sok terméket akciós áron sikerült megvásárolni, de kiszámoltam a termékek eredeti árával is, úgy 11.172 Ft jött ki eredményül, tehát közel 1000 Ft-ot spórolhatunk, ha szemfülesek vagyunk. Ez összesen 21 kg rostdús, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó, változatosan alkalmazható alapélelmiszer. Kiszámoltam, ha csak a 3 féle köretet (Bulgur, Basmati rizs, tészta) vesszük alapul, egy 5 tagú család a megfelelően számolt szénhidrát mennyiséggel ha egy hónapon keresztül minden nap ebből fedezi az ebédre szükséges 50 gr szénhidrátos köretét, az 6586 Ft-ba kerülne, ami egy fő egy napi ebéd köret adagjára lebontva  átlagosan 43 Ft-ba kerül.  Ehhez természetesen még nem számoltam a húst, a reggeli és vacsora adagokat, az egyéb alap hűtő készletet, zöldségeket stb., de ezek ugye nem feltétlen kerülnek lecserélésre egy ilyen jellegű életmódváltásnál. Azt hiszem, sikerült megdönteni a poszt elején írt sztereotípiákat. Az életmódváltás nem drága. Sokan hüledeznek, hogy a negyedannyi édesítő kilója 3000 Ft-ba kerül, így az megfizethetetlen egy sokfős családnak a hétköznapi használatra. Ekkor szoktam az alábbi példát hozni, segíteni a fejszámolásban. 1 kg negyedannyi 4 kg cukornak felel meg. Tehát 1 kg cukornak megfelelő negyedannyi édesítő 750 Ft-ba kerül (ami a májkárosító fruktóztól is olcsóbb). Ha megveszünk egy “olcsó” nassolni való cukros-csokis csodát a gyerekeknek, és megnézzük az összetevőlitát, láthatjuk, hogy a termék nagyjából 80-90%-a cukor, és annak álneveiből áll. Vegyünk egy konkrét példát:
Adott egy repülőgép sofőrről elnevezett márkájú piskótatallér, ami 147 gr-os kiszerelésben érkezik az üzletek polcaira. Az összetevők a következők:
“Glükóz-fruktóz szirup, Cukor, Csokoládé (15,3%) [cukor, kakaómassza, kakaóvaj, emulgeálószerek (szójalecitin, E 476), aroma], Búzaliszt, Tojás, Burgonyakeményítő, Eperlé sűrítmény (1,5%), Nedvesítőszer (glicerin), Repceolaj, Savanyúságot szabályozó anyagok (citromsav, almasav, nátrium-citrátok), Zselésítő anyag (pektinek), Eperpüré sűrítmény (0,5%), Aromák, Étkezési só, Térfogatnövelőszer (ammónium-karbonátok), Színezék (kárminok, karotinok), Emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei)”
Mindez 329 Ft-ba kerül, aminek kilója 2238 Ft. Tehát vettünk kilóáron 2238 ft-ért úgy 100 gr cukrot, és 47 gr egyéb aromát, színező anyagot stb., amikre semmi szüksége a szervezetünknek. Akkor gondoljuk csak át még egyszer, melyik életmód alapanyagai a drágák? Remélem sokaknak sikerült egy kis gondolatébresztőt adnom, és akik ezidáig hezitáltak, hogy belefogjanak-e az életmódváltásba, most megkapták a kellő lökést az útra 🙂 Az oldalon megtaláltok számos olyan kipróbált, bevált receptet, ami a mindennapi rostdús étkezések alapjául szolgálhat, amiket már csak el kell készíteni. Az alábbiakban belinkelek pár teljeskiőrlésű alap pékáru és desszert alapreceptet, amik nagyon könnyen elkészíthetőek és beépíthetőek az étkezésekbe.

Teljeskiőrlésű kenyerünk:

Kakaós piskóta alaprecept:

Túrós pogácsa:

Pizzakifli:

Narancsos-diós koszorú:

Skót krémes:

Hólabda (kozák sapka):

Zserbó:

Túrós pite:

Kosárka (linzer):

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply