Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES MOGYORÓS ÁLOM

A héten ünnepeltük az én kis drága Tamásomnak a 34. születésnapját. Mivel hétköznapra esett a napja, így megígértem neki, hogy vasárnap fogjuk tortával ünnepelni, ahogy az dukál 🙂 Csütörtökön pedig sütöttem neki egy gyors vulkán közepű csokiszuflét barackos-túrós-joghurtos krémmel kiegészítve, hogy azért mégiscsak legyen egy kis különlegesség a napján is. Már korábban megbeszéltük a szülinapi tortájának az ízvilágát, így fejben már jó előre össze tudtam állítani a piskótát és krémeket. Hasonló ízvilág készült, mint a tavaly szeptemberben óriási sikert aratott Brutella tortade most kipróbáltam egy fehércsokis mogyorós piskótával, amivel még könnyedebb, habosabb lett az összhatás.

Hozzávalók egy két lapra vágható 16 cm átmérőjű mogyorós-fehércsokis piskótához:
3 tojás szétválasztva (Összesen 200 gr)
12 gr DW 1:4 édesítő
1 kk. olaj
25 gr barna rizsliszt
20 gr mogyoróliszt (darált török mogyoró)
23 gr reszelt cukormentes fehércsokoládé (Torras)
Kimérem az alapanyagokat, a mogyoróval elkevert liszthez hozzáreszelem a fehércsokit és elkeverem benne. Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett hozzácsurgatom az olajat, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Végül a mogyoróval és fehércsokival elkevert lisztet is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Szilikon formában 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöm, majd rácsra borítva, a formát eltávolítva hagyom teljesen kihűlni. Ezt a munkafolyamatot még egyszer megismételjük, így kapunk végül 2 db 2 lapra vágható piskótát. A szilikonformában való praktikus sütésről ITT olvashatsz részletesebben.

Ahogy azt már korábban írtam, pár héttel ezelőtt készítettünk Anyukámmal házi mogyorókrémet egy nagyobb adaggal, így azzal most hála az égnek már nem kellett bíbelődjek, csak előkapni a hűtőből és szobahőmérsékletűre hagyni “olvadni”, hogy egy kicsit folyósabb állaga legyen, mire a krémekhez keverem. Bemásolom azért ide is a házi mogyikrém receptjét, nagyon praktikus dolog, ha előre elkészítjük, hiszen hónapokig eláll hűtőben, nem kér enni és van mihez nyúlni, ha gyorsan akarunk dolgozni 🙂

Házi mogyorókrém:
(Rupáner konyhájából indultam ki, fantasztikus alaprecept, apróságokat változtattam)
2 bögre pirított, tisztított törökmogyoró
150 gr 70% feletti étcsokoládé
100 gr cukormentes tejcsokoládé
2 ek. DW 1:4 édesítő
2 ek. olaj
1 ek. kakaópor
A mogyorót késes aprítóban olajfakasztásig aprítjuk. Közben párszor pihentessük, le ne égjen a gépünk. Akkor jó, ha már krémes a mogyorónk. Közben vízgőz felett a csokikat, negyedannyit és olajat egymással felolvasztjuk, majd a mogyorókrémhez adjuk. Hozzáadjuk a kakaóport is, és homogén krémmé keverjük még mindig az aprítóban. Ízlés szerint rakhatunk még bele kakaóport, vagy kevesebb édesítővel is készíthetjük, nekünk ez a szájunk íze  Ebből a mennyiségből kb. 600 ml házi mogyikrém lesz, ebbe a tortába kevesebb, mint a felét használjuk el. A többi hetekig eláll, hiszen semmi romlandó nincs benne. Tároljuk hűtőben.

Kétféle árnyalatú és ízintenzitású krémet készítettem tehát a mogyorókrémből, egy világosabb tejszínesebb krémet, és egy masszívabb, mogyorósabb krémet. Nagyon mutatós rétegeket kapunk ezáltal eredményül a tortaszeletekben, és ízben is kényeztet a két fajta krém.

Tejszínes mogyorókrém:
300 gr tejszín
25 gr DW 1:4 édesítő
250 gr mascarpone
100 gr házi mogyorókrém
A tejszínt a negyedannyival kemény habbá verem, hozzáadom a mascarponét és a mogyorókrémet, és együtt habosítom tovább. Kissé lágy krémünk lesz, így amíg a másik krémet kikeverjük és a piskótát előkészítjük a töltéshez, rakjuk hűtőbe, ne aggódjunk, jól fogunk tudni vele dolgozni.

Sötétebb színű mascarponés mogyikrém:
250 gr mascarpone
20 gr DW 1:4 édesítő
150 gr házi mogyorókrém
Kézi mixerrel kihabosítom a mascarponét a negyedannyival, majd kanalanként hozzáadom a mogyikrémet, a kívánt szín-íz-állag eléréséig. Én egy sötét, masszív krémet szerettem volna.

A teljesen kihűlt piskótalapokat 2-2 lapra vágom, és először a masszívabb, sötétebb krémmel kenem meg vékonyan. Erre kenem a tejszínes krémet kicsit vastagabban, majd befedem a következő piskótalappal. Ezt megismétlem a többi lapnál is, majd a legfelső piskótalapot megkenem a sötétebb krémmel, és az egész tortát és oldalát bekenem bőségesen a tejszínes krémmel, habkártyával egyenesre húzom, és beteszem a hűtőbe dermedni kissé, hogy amikor a következő réteg krémet felkenem a torta oldalára már szépen el tudjam húzni. Most először próbáltam ki az íves simító kártyámat, és nagyon tetszik a végeredmény. Igaz, jobban adná az éleket egy keményebb vajas krémmel, de ahhoz képest, hogy semmilyen fixáló-állagjavító nincs a tejszínes krémemben, szemet gyönyörködtető lett a végeredmény 🙂 A maradék krémből még kis csúcsokat nyomtam a torta tetejére, és bedugtam a hűtőbe másnapig. Reggel 50 gr étcsokit gőz fölött megolvasztottam egy kis olajjal, majd habzsákba raktam és a hideg torta oldalára csurgattam körben. Készítettem kis díszeket is fóliára, amit a hűtőben dermesztettem, majd a torta tetejére dugdostam, így megkoronázva az ünnepi tortát. Gyönyörű szeletfotót is sikerült készíteni a tortáról 🙂

Tamás tegnap esküvőfotózáson volt, így ma délelőtt, amikor felébredt és meglátta a tortát, nagyon boldog volt, kóstoláskor pedig elég volt ránézni az arcára 🙂 Mint egy kis mókus, aki kétpofára tömi a mogyorót 🙂 Boldog szülinapot Tomiszkám <3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply