Alaprecept/ Mindenmentes

MINDENMENTES FEKETESZEDRES-ŐSZIBARACKLEKVÁR ALAPRECEPT

Idén összesen 4 féle lekvárt készítettünk Tamással. Az első a meggy volt, amit a cseresznyés-meggy követett. Sárgabarackból kötelező a nagy mennyiség, mert az a szívem csücske, de idén egy különlegességet is készítettünk a feketeszedres-őszibarack személyében. Apósom által ültetett két kis fánk felfoghatatlan mennyiségű és elképesztően gyönyörű, hatalmas, tökéletes gyümölcsöktől roskadozó ágai földig hajoltak még utoljára ültetőjük keze munkáját éltetően. Rengeteget elajándékoztunk a faluban is, hordtuk láda számra a munkahelyeinkre, hogy más is élvezhesse a zamatos gyümölcsöt. Még így is elég nagy mennyiség maradt, aminek a nagyobbik részét eltettük barackbefőttnek, kisebbik részét pedig feketeszederrel párosítva zártuk lekváros üvegekbe. Ezzel a házasítással egy nagyon harmonikus, már-már mézszerű ízvilág kerekedett ki, melyet akár húsételek kísérőjeként is el tudok képzelni, nemcsak desszertek alapanyagaként.

Álljon hát itt egy részletes feketeszedres-őszibarack lekvár recept, mely az eperhez hasonlóan készül, de mivel sokan életükben először kezdenek bele lekvárfőzésbe, inkább még egyszer leírom a fontos tudnivalókat, ne kelljen keresgélni.
Először is: a lekvárt nem a cukor, nem a nátrium-benzoát (vagy micsoda) tartósítja, valamint nem a doktor ötker befőzőcukra a titok a károsanyagmentes zselésítésnek és a csodás színek megőrzésének. Ideje elfelejteni ezeket az évszázados tévhiteket.
Jöjjön a recept pektinnel, negyedannyival, citromsavval, tartósítószer nélkül!

Az üvegekről:
Én az amúgy tisztán elrakott üvegeket először ecetes-mosószeres forró vízben, új szivaccsal átmosom újra, majd forró vízzel leöblítem. A kupakokkal ugyanígy teszek, azonban ha nem vagyunk biztosak a kupakok jól záródásában, akkor inkább ne kockáztassunk, vegyünk minden befőzéshez új kupakokat, de azokat is ugyanúgy csírátlanítani kell. Van sok más módszer is nyilván, nekem ez vált be, én így csinálom. Rácsra rakok papírtörlőt, azon hagyom lecsepegni, száradni. Kupakokat ugyanígy, csak a kupakot el is törlöm szárazra, ne rozsdáljon bele a megállt víz a peremén. Csattos-gumis üvegeket nem javaslok a hosszútávú elrakáshoz, sokaktól hallottam, hogy nem zár megfelelően, és drágább is, én maradok a hagyományos, filléres befőttes üvegeknél.

Hozzávalók:
2000 gr (2 kg) érett őszibarack
200 gr érett, magtalan feketeszeder püré
13 gr Pektin
1 csipet citromsav
140 gr DW 1:4 édesítő vagy 560 gr xilit
Üvegek, kupakok (kb. 6 db 370 ml-es üveg)
(Megjegyzés: eritritet nem ajánlanék, mert többek visszajelzése szerint a kihűlt lekvárban visszakristályosodik a szerkezete. Használjunk negyedannyit vagy xilitet  )

1. A közeli bioboltból végy egy doboz pektint. Általában 60-80-100 gr/ doboz kiszerelésben kapható –> kb. 1000-1400 Ft. Tapasztalataim alapján 6 gr pektin 1 kg gyümölcshöz elég. Én Kaldeneker márkájút használok, nagyon jó minőség.
2. A szeder előkészítésével kezdjük. Megmossuk, botmixerrel pépesítjük, majd egy szűrőn átnyomkodjuk, hogy megkapjuk a magtalan szederpürénket, amivel a továbbiakban dolgozunk.
3. Az őszibarackokat alaposan megmossuk, meghámozzuk, magtalanítjuk, daraboljuk. Összekeverjük a szederpürével, és kissé leturmixoljuk, mielőtt feltesszük főzni.
4. Folyamatos, lassú kevergetés mellett feltesszük egy lábasban főni forrásig. Ha már egy ideje fő, de még nem bugyog, hozzáadunk egy kis citromsavat, ennek színmegőrző, ízfokozó szerepe van.
5. Kimérem a pektint, és elkeverem 100 gr negyedannyival (vagy xilittel). Azért kell összekeverni, hogy a pektin ne egybeállva csomósodjon bele a lekvárba, mikor beleöntjük.
6. Amikor bugyogva forr a lekvár, hozzáadom az édesítővel elkevert pektint, mérséklem a lángot alatta, majd folyamatosan kóstolva adagolom tovább az édesítőt. Közben nem árt folyamatosan keverni, le ne kapjon az alja. Az általam megadott édesítő mennyiség persze egyéni ízlés kérdése, ezzel egy harmonikusan édes, ízletes lekvárt kapunk. Az édesítés mennyisége mindig a gyümölcs érettségétől is függ, tehát kóstoljuk, ha nem akarunk pórul járni!
7. Újraforraljuk bugyogásig folyamatos kavarás mellett, majd lekapcsoljuk alatta a főzőlapot, és üvegekbe töltjük.
8. Először én mindig csak az üveg negyedéig töltök 2-3 üvegbe, hogy legyen ideje akklimatizálódni az üvegnek. Miután teljesen teletöltöm, rátekerem a kupakot, és 5 percre fejre állítom, hogy a vákuum beszívja a kupakot. Mindig tölcsért használok, hogy ne fröcsögtessem össze az üveg száját, oldalát, mert ha úgy tekerjük rá a kupakot, akkor megpenészedhet az üveg oldalára ragadt, kupakkal leszorított lekvár… Ha mégis összekenjük az üveg száját is, akkor kupakolás előtt alaposan letöröljük.
Ha minden üvegünket megtöltöttük, száraz dunsztba rakjuk, sok sok dunyhával bebugyolálva. Ez késő tavaszi, nyári napokon akár több napot is igénybe vehet, mi lekvárfőzés után kb. 4-5 napig hagyjuk a dunsztban az üvegeket, majd eltesszük őket a hűvös kamrába, pincébe, ott várják a téli szezonban való felhasználásukat.

Nekem ebből az adagból (mivel kissé jobban sikerült kinyomkodnom a gyümölcsöt és kevésbé maradt darabos) összesen 5 db 370 ml-es üveg telt meg, és fél üvegnyi kóstolót tettünk félre főzés után. A szeder 7 CH/100 gr és az őszibarack 9 CH/100 gr szénhidrát tartalmával számoltam, így egy kis üveg (370 ml) szénhidrát tartalma 35 gr CH lett.
Ezzel a módszerrel már sokadik éve rakok el lekvárokat, előtte soha nem csináltam. Hatalmas sikerélmény a saját, egészséges lekvárját enni az embernek télvíz idején! Olcsóbb, mint a bolti, és ugyebár egészséges! Jelen esetben még a gyümölcs is ingyen volt ?
Ha betartjuk ezt a néhány aranyszabályt, biztosak lehetünk benne, hogy az ezzel a módszerrel elrakott lekvárok évekig elállnak. Igaz, mi pincében tároljuk őket kihűlés után. Nyilván a 40 fokos panelben más körülmények vannak, arról nem tudok nyilatkozni. Felbontás után is elvan vagy 3 hétig a hűtőben.
Összegzés:
Megfelelően csírátlanított üvegek, kupakok, eszközök.
Adalékmentes zselésítés természetes pektinnel.
Természetes színmegőrzés és ízfokozás citromsavval.
Betöltés után kupakkal lefelé történő állítás, vákuumképzés.
Pár napig száraz dunszt.
Biztos lehetsz a sikerben!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply