Gondolatok/ Torták

GLUTÉNMENTES ERDEI GYÜMÖLCSÖS-TÚRÓKÉMES MACITORTA

Újabb Macitorta készült a hétvégére, ezúttal egy macigyűjteménybe szánták ajándékba. Legalább tovább gyakorolhattam a krémszőr készítést, és szerintem egyre jobban sikerül  Igazi hosszú szőrű, lompos bundát kapott, ami szépen tartott a szállítás során is.

Kakaós piskóta 17 cm-es tortaformában:
5 tojás szétválasztva
25 gr DW 1:4
1 löttyintésnyi olaj
50 gr barna rizsliszt
50 gr ZP liszt
1 ek. kakópor
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett egy löttyintésnyi olajat csurgatok bele, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Végül a kakaóporral elkevert liszteket is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Felhívnám a figyelmet, hogy ez egy abszolút sütőpor és szódabikarbóna mentes piskótatészta. Csak alul sütőpapírral bélelt tortakarikába öntöm a maszsát, és a széleit kissé felhúzom, hogy tudjon kapaszkodni. Egy kis szuflé formát is kivajazok, és ebbe is teszek a piskóta maszsájából, hogy a füleket és az orrocskát meg tudjam majd belőle formázni. Mindkét formám szinte tele lett. 170 fokos sütőben 23 perc alatt készre sütöm, majd lekapcoslt sütőben pár percig pihentetem, majd kiveszem a sütőből és egy késsel kivágom a formából. A szuflé formát kb 15 percél kiveszem, hiszen ez sokkal kisebb forma, hamar megsül. Rácson hagyom teljesen kihűlni.
A piskóta barna rizslisztből egy álom a teljeskiörlésű lisztek után. Sokkal puhább, egyenletesebb, magasabb. Napok után sem szárad meg, nem zaccosodik, egyszóval fantasztikus. Javaslom azoknak is, akik nem tartanak gluténmentes diétát, hogy próbálják ki, és nézzék meg a különbséget a TK+ZP lisztes piskótához képest. Tényleg csak ódákat tudok zengeni róla. Azt hiszem, egyben sütött piskóta magasságból is rekordokat döntögetek, ez most több, mint 10 cm magas lett! 

Krém:
200 gr fagyasztott erdei gyümölcs
2 ek. DW 1:4
250 gr túró
200 gr habtejszín
2 ek. DW 1:4
A fagyasztott erdei gyümölcsöt összerottyantjuk, kanállal szétnyomkodjuk főzés közben, hozzáadjuk a 2 kanál negyedannyit.
Botmixerrel homogénné dolgozzuk, majd 3-4 kanálnyi gyümölcs pépet a túróval alaposan összekeverünk.
A tejszínt 2 kanál negyedannyival habbá verjük, majd összeforgatjuk a túrós masszával.
A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk, majd betöltjük a krémmel. Én most a maradék erdei gyümölcs péppel megkentem a piskótát is, csak ezután kentem rá a túrós krémet  A maradék túrós krémmel a tetejét és a külsejét is bekenjük. Pogácsaszaggatóval kialakítjuk a füleket, orrot, maradék krémmel helyére igazítjuk, az orrot körbekenjük. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy amikor a bundával beburkoljuk a tortát, akkor már egy jó tartású, hideg torta alapunk legyen. Közben elkészítjük a szőr krémjét 

Díszítő krém:
1 cs. vaníliás pudingpor
3 dl tejszín+víz keverék
1 ek. DW 1:4
1 ek. kakaópor
1 tojás sárgája
250 gr vaj
A vaj kivételével a megszokott módon sűrű pudingot készítünk, majd ha lehúztuk a főzőlapról, gyors mozdulatokkal egy kézi habverő segítségével belekeverjük a tojás sárgáját is a pudingos krémünkbe. Légmentesen lefóliázom, hogy ne tudjon bebőrösödni. AMikor kihűlt, átszűröm, hogy a tojással belekerült apró fehérje darabkákat felfogja a szűrő. Erre azért van szükség, hogy az apró lyukú díszítő csövet ne dugítsa el a krém. Mindeközben a szobahőmérsékletű vajunkat kihabosítjuk kézi mixerrel, majd hozzá keverjük és tovább habosítjuk a pudingos résszel, amíg teljesen homogén, fényes krémet nem kapunk.
Habzsákba tesszük a soklyukú csövünket, kivágjuk a végét, majd beletesszük a krémet, és az alaposan lehűtött tortánkra rányomjuk a szőrös bundát. A füleket és az orrot lekenjük a krémmel, a szőrös bundával pedig megformázzuk a macinkat  Én mindig először a torta külsejét szoktam alulról fölfelé körkörösen haladva, majd a tetejét.
Csokiból szemet és orrot szabunk a Macink befejezéséhez.
Szállítás előtt jó, ha a hűtőben pihentetjük akár egy éjszakán keresztül, hiszen a szőrös krém így vissza tud dermedni, jó tartása lesz. Tálaláskor szobahőmérékleten vissza fog pont annyira lágyulni, hogy kellemesen krémes legyen fogyasztáskor 
Csatolok egy képet a torta belsejéből is 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply