Gluténmentes/ Gondolatok

GLUTÉNMENTES TÁROLÁS

Már régóta terveztem, hogy megrendezem kicsit a kamrám tartalmát. Kb. 3 hónapja ötlött a fejembe, hogy oda kéne figyelni a glutén tudatos csökkentésére, mire egy barátnőm megadta a kezdő löketet, és rám hagyományozott egy rahedli GM lisztet. Maguknak vették ugyan, de elmondása szerint nincs energiájuk ennyiféle lisztet figyelgetni, mit-mikor-mire használni, és mivel alig hiányzik belőlük, úgy döntött, nekem adja, varázsoljak belőlük én valami finomat  Aztán hetekig hánykolódtak a konyha és kamra között ezek a drága lisztek, ugyanis nem volt otthon elég műanyag ételtárolóm, amibe el tudtam volna rendezni a lisztek sorsát felhasználásig. Az elmúlt hétvégén azonban ismét eljutottam az IKEA-ba, ahol vettem egy csomó, a TK lisztjeimnél már jól bevált dobozt, melyet ITT találtok. Szerintem ez a legolcsóbb, legpraktikusabb opció a sokféle liszt molymentes tárolására. Betáraztunk tehát ezekből, és ma nekiláttam átpakolni a liszteket a dobozokba.
A teljesség igénye nélkül felsorolom, miket tartok most itthon a gluténmentesség jegyében:
Barna rizsliszt
Zabpehelyliszt
Kölesliszt
Mandulaliszt
Kókuszliszt
Szezámmagliszt
Amarántliszt
Lenmagliszt
Nyílgyökérliszt
Útifűmaghéj
Chia mag
Szafi free lisztkeverékekből: világos kenyér, pizza, palacsinta és lángos.
Igyekszem minél jobban kiismerni, megbarátkozni a különböző lisztek különböző tulajdonságaival, ezeket górcső alá is veszem majd, és mindegyikről fogok írni pár sort a későbbiekben, ami hasznos kiindulás lehet majd sokótoknak.
Párszor már sütöttem ezekből a lisztekből, és komolyan mondom, állagra nekem sokkal jobban hozza a fehér lisztes süti állagokat, mint a TK lisztek, sokkal szaftosabb, zamatosabb piskótát lehet pl. barna rizslisztből vagy mandulalisztből készíteni, mint a kissé fűrészporra hajazó TK lisztekből  Így vérvételi eredmények ide, indokolatlan gluténmentesség oda, tuti, hogy hosszútávra szerződnek ezek a lisztek nálam! Ajánlom, hogy próbáljatok ki minél többet! Jó pár receptet már most is találtok az oldalon 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply