Gluténmentes/ Hagyományos sütemények

GLUTÉNMENTES SÁRGABARACKOS KOSSUTH KIFLI

A múlt hétvége szinte teljesen a sárgabarckról szólt. Készült belőle lekvár, majd kedvet kaptunk egy kis tematikus fotózáshoz a nap végi szürkületkor 🙂 Az ehhez szedett hatalmas tál barack viszont a nyakunkon maradt, így kénytelen voltam sütni belőle valami egyszerű, gyors és finom desszertet. Sok vajunk volt még a hűtőben, így vajas tésztával ágyaztam meg a felezett barack daraboknak, de csavartam rajta annyit, hogy az ezer éve nem készített diós Kossuth kifli tésztáját használtam alapnak, és ezúttal gluténmentesen készítettem el. A két éve készített receptemhez képest már annyival ügyesebb voltam, hogy a keverés során kihagytam a korábbi bénázásaimat, és a tojást sem kell különválasztva felverni, hiszen ez egy vajas, nehéz, kevert piskóta lesz, mégis hatalmasra nő majd a sütőben. Olyan hihetetlen, hogy a teljes lisztarányhoz képest viszonylag kevés diót tartalmazó tészta mégis ilyen intenzív, diós ízt kap, és a színe is dióbarna lesz a sütés végére 🙂

Hozzávalók:
200 gr szobahőmérsékletű, lágy vaj
50 gr DW 1:4 édesítő
4 tojás
2-3 ek. tejföl
80 gr Zabpehelyliszt (darált zabpehely)
80 gr Barna rizsliszt
50 gr darált dió
1 kávéskanál szódabikarbóna
15 fél sárgabarack
A barackokat mossuk és hámozzuk meg, vágjuk félbe és távolítsuk el a magját. Mivel a tésztát gyorsan össze lehet állítani, nincs szükség citromlére, hogy megakadályozzuk a barackok bebarnulását, ennyit ki fog bírni 😉 Nekilátunk a tészta bekeverésének. A lágy (de nem olvasztott!) vajat a negyedannyival kézi mixerrel kihabosítjuk, majd a tojásokat egyesével (nem egyszerre mindet!) hozzáütjük, és minden tojást géppel jól eldolgozunk a vajjal. Fontos, hogy a tojások és a vaj is azonos, szobahőmérsékletűek legyenek, mert így nem fogja visszagrízesíteni a vajat a tojás. Két ek. tejfölt is hozzákeverünk a masszához. A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük és elkeverjük a szódabikarbónával. A tojásos vajas részhez hozzákeverem a száraz hozzávalók 1/3-át szintén a kézi mixerrel, de alacsony fokozaton. Ha kell, adjunk még egy kanálnyi tejfölt a masszához, és adjuk hozzá még két részletben a maradék száraz anyagot és alaposan keverjük homogén állagúra. Egy viszonylag  masszív, de kanállal eloszlatható tészta állagot kapunk, amit egy 20×30-as méretű, 
sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetünk, majd egyenletesen ráhelyezzük a félbevágott sárgabarack darabokat.

170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 25-28 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük is, mielőtt kivesszük a sütőből. Sütés közben látni fogjuk, milyen szépen kisimul a vajas tésztánk, és milyen hatalmasra fel fog nőni. a barackokhoz képest 🙂 Az a jó hírem van, hogy kihűlés után sem fog összeesni ez a fajta tészta, nagyon jó tartása lesz 🙂

Nagyon jól kiegészíti a sárgabarack krémessé sült savanykás íze a lágy, szaftos diós tésztát. Tálaláskor szórhatjuk porrá őrölt xilittel, eritrittel is, mi nem nagyon igényeljük a szórást ennél a fajta sütinél 🙂 Kiegyensúlyozott gyors és lassú szénhidrátokból álló süteményt kapunk, ami mindamellett, hogy finom, nagyon laktató is, így jól beépíthető a köztes kisétkezésekbe 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply