Glutén- és tejfehérjementes/ Mindenmentes/ Tejmentes/ Tojásmentes/ Torták

MINDENMENTES MÁLNÁS-MANDULÁS MINITORTA

Ezzel a bejegyzéssel szeretnék boldog Anyák napját kívánni Édesanyámnak! Gyerekkoromban mindig azt gondoltam, milyen szerencsés vagyok, hogy Ő lehet az anyukám, és sokszor sajnáltam másokat, hogy nekik nem lehet az én anyukám az anyukájuk 😀 Ez szerintem mindent elmond az én Anyukámról 😀 Neki ajánlom hát az alábbi tortát, még ha nem is kóstolhatja a köztünk lévő fizikai távolság miatt! Úgyis sort kerítünk hamarosan egy szuper kis kertipartira, és bepótoljuk 😉
Ezzel a tortával újabb mérföldkövet léptem át az általam elfogadható alapanyagokból készíthető tojás-, tej-, glutén-, és cukormentes, vagyis mindenmentes, hagyományosan építkező, krémes torták kategóriájában. Csokit használva könnyen készíthetünk jó állagú krémet, de mi a helyzet a gyümölcsös-tejszínes krémekkel? Nagy vágyam volt már egy olyan gyümölcsös mindenmentes torta elkészítése, aminek megfelelően formázható állaga van zselatin, de margarin nélkül is. Az alábbi torta intenzív málnakrémje azonban pontosan ilyen 🙂 Ha már gyümölcsös krém, akkor ehhez egy mandulás piskóta dukál, amit ezúttal mindenmentesen készítettem el, aminek receptjét és részletes leírását ITT találjátok.

Málnás-tejszínes krém:
200 ml málnapüré (nyári fagyasztásból)
100 ml víz
2 ek. DW 1:4
1 zacsi pudingpor
200 gr Cocomas kókuszteszín
1 ek. Dr. Oetker Expressz zselatin fix
A kókusztejszín kivételével sűrű pudingot főzünk, majd folpackkal légmentesen letakarjuk, amíg teljesen ki nem hűl, esetleg hűtőbe rakjuk pár órára. Ezután az alaposan lehűtött kókusztejszínt egy magasfalú műanyag tálban elkezdem habbá verni, közben hozzáadok 1 ek. zselatin fixet, így könnyebb lesz teljesen felverni. Én ezt a folyamatot mindig a botmixerhez kapott mély, henger alakú tálban készítem egykarú habverővel, így biztos sikerül felverni. Ha már tartós, kemény a krémünk, akkor hozzákanalazzuk a málnapuding kb. 3/4-ét, és homogén, csomómentes krémmé keverjük a kézi mixerrel és csillagcsővel ellátott habzsákba rakjuk. A kimaradt élénk színű málnapudingot szintén habzsákba rakjuk, ezzel fogjuk kiegészíteni a torta díszítését. Betöltjük a piskótalapokat, majd körbevonjuk a torta tetejét és külsejét, majd simára húzzuk habkártyával. Ez a krém nagyszerűen alkalmas erre is,  jól dolgozható, nem folyik, tartja a formáját. A torta tetejére krémrózsákat nyomunk a krémből, valamint apró bimbókat a málnapudingból.

A torta csokicsipke díszítést kapott. Ehhez mérjük körbe a kész tortánk kerületét, magasságát, majd ezeket a méreteket egy hosszú celofán csíkra rajzoljuk és kivágjuk. 50 gr olvasztott csokit nylon habzsákba raktam, vágtam egy apró lyukat a végén, és határozott, gyors mozdulatokkal körkörös, egymást sűrűn metsző mintával alakítottam ki a csipke felületet. Ezután kb. 5-10 percig pihentettem (nem hűtőben!) ezt a csokicsipke díszt a celofánon, amíg a csoki már kezd bőrösödni, de még formálható törés nélkül, majd az addig hűtőben pihent torta oldalára simítottam óvatos mozdulatokkal. Celofánnal együtt a hűtőben pihentetjük, amíg teljesen megdermed a csoki, és szinte magától elválik a celofántól.

Készítettem pár csokidíszt is a torta tetejére, amit igazán egyszerűen el lehet készíteni, cserébe nagyon mutatóssá teszi a tortánkat, egy kis mélységet ad az egésznek, ha ránézünk.
Összegzésként elmondhatjuk, hogy a felhasznált alapanyagokhoz képest egy abszolút minden igényt (íz-forma-állag) kielégítő tortát készíthetünk. Ne várjuk el ugyanazt az ízt és állagot, mint egy hagyományos tortától, de ha befogadóak vagyunk az új ízek felé, akkor sikerélményünk lehet a torta elkészítésekor.

Néhány praktikus tanács:
Fogadjuk el, hogy a torta alkotóelemeit figyelembe véve nem kezelhetjük hagyományos tortaként, így gyakorlatilag az elkészítést, időbeni ütemezést kissé meg kell reformálnunk. Ezt a piskótát nem tudjuk akár napokkal a tálalás előtt elkészíteni időspórolás céljából. A maximum, amit javaslok, az a tálalást megelőző estén való elkészítés és betöltés. Ahogy kihűlt a piskóta, elkészült a krém, rögtön állítsuk össze a tortát. Nekünk kb. 3 nap volt ezután, mire elfogyasztottuk a hat szeletbe vágott tortánkat, így ha megvágva kell visszahelyezni a hűtőbe, a vágott széleket folpackkal borítsuk be, különben elszíneződik a piskóta a krémtől a levegő hatására. Erre még sajnos nem sikerült rájönnöm, miért van, nem vagyok egy ász kémiából, de sztem a málnához és a nem éppen hagyományos alapanyag használathoz van némi köze. A torta akkor is ehető, ha kissé elszíneződik a piskóta, hiszen 1-2 nap alatt nem tud megromlani benne semmi (lévén se tojás, se tej nincs benne), de esztétikailag azért zavaró lehet. Mindent összevetve szerintem ez a torta igazán jó lehetőség azok számára, akiknek mindenmentesen kell étkezniük, hiszen valóban egy helyes, teljes értékű, lemondásoktól mentes kis ünnepi tortát készíthetnek minőségi alapanyagokból 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply