Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES FAHÉJAS-MÁKOS SZILVATORTA

Tegnap ünnepeltük Édesanyám szülinapját, és a középső unokahugim jövőhétről előrehozott szülinapját. Anyukámmal együtt sütöttünk két tortát, melyből ez a szilvatorta az egyik. Ez készült neki. Ahogy tavaly a cukormentes ország tortát kapta tőlünk ajándékba, idén is szerettük volna az újabbat elkészíteni, azonban idén már nem adják ki olyan korán a receptet, így kénytelenek voltunk abból sütni, ami van Évszakhoz illően nagyon aktuálisak voltunk, bár ezt az ízvilágot a hűvösebb téli estéken is el tudnám képzelni az illatos fahéj és mákos piskóta nyújtotta párosítással A piskótánál egy korábbi mákos piskóta receptemet vettem alapul, csak most citrom helyett fahéjjal hangoltuk még harmonikusabbra az ízeket. A végeredmény valóban egy őszi ízharmónia lett, kellemes minden falatjában

Recept egy 24 cm-es tortaformához:
5 nagy tojás (vagy 6 kisebb) szétválasztva (össz.: 350 gr)
33 gr DW 1:4
1 löttyintésnyi olaj
66 gr barna rizsliszt
57 gr ZP liszt
24 gr darált mák
Őrölt fahéj ízlés szerint
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett egy löttyintésnyi olajat csurgatok bele, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Végül a mákkal és fahéjjal elkevert liszteket is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Felhívnám a figyelmet, hogy ez egy abszolút sütőpor és szódabikarbóna mentes piskótatészta. Csak alul sütőpapírral bélelt tortakarikába öntöm a masszát, és a széleit kissé felhúzom, hogy tudjon kapaszkodni. 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm, majd lekapcsolt sütőben pár percig pihentetem, majd kiveszem a sütőből és egy késsel kivágom a formából. Rácson hagyom teljesen kihűlni. Ebből az anyagmennyiségből egy két lapra vágható piskóta sül ki. Szükségünk van még egy lapra, ezt külön kisütjük az alábbi anyagmennyiséggel:

3 nagy tojás
16 gr DW 1:4
1 löttyintésnyi olaj
33 gr barna rizsliszt
28 gr ZP liszt
12 gr darált mák
Őrölt fahéj ízlés szerint
Az előzőhöz hasonló módon keverem és sütöm ki a piskótát. Sütési idő értelem szerint itt rövidebb lesz, mivel csak 1 lap vastagságú piskótát sütünk.

Fahéjas szilva lekvár:
Kb. 800 gr szilva apróra darabolva
2 ek DW 1:4
6 gr pektin
Fahéj ízlés szerint
A szilvát egy lábasban felteszem folyamatos keverés mellett rotyogni a tűzhelyre. Közben egy tálban jól összekeverem a pektint a negyedannyival és fahéjjal, majd ha már összeesett a szilvánk és már bugyog, hozzákeverem a többi hozzávalót. Újból felforraljuk, majd levesszük a főzőlapról és kihűtjük.

Mascarponés-tejszínes krém:
Mascarponés krém:
400 gr habtejszín (lidl)
325 gr mascarpone (lidl)
2 ek. DW 1:4
8 gr étkezési zselatin 2-3 ek vízben feloldva
Felverem a habtejszínt a negyedannyival, majd belekanalazom a mascarponét és tovább keverem a kézi mixerrel. A legvégén hozzáadom az olvasztott étkezési zselatint, és azzal is elkeverem a mixerrel. Habzsákba töltöm, és beteszem a hűtőbe 15 percre, hogy a zselatin megtegye jótékony hatását a krém állagában.

A krémet a feketeerdő tortáknál megszokott módon töltöttem be, IDE kattintva elérhető.
Miután betöltöttem a tortát, morzsakabáttal vontam be (vékony krémréteg), majd 1 óra dermesztés után a végső krémbevonatot is megkapta a torta. Maradék krémmel díszítettem, szeletelt szilvával raktam ki a tetejét.
Mivel két rotát kellett puccba vágnunk viszonylag rövid idő alatt, a déli köszöntéshez sajnos még nem dermedt ki tökéletesen a torta, így az első szelet fotó nem a legelvágósabb, de azért így is látszik a koncepció Másnap persze már sokkal szebben lehet szeletelni, de nekünk most nem volt ennyi időnk

Vékony zselatin réteggel is bevonhatjuk a szilvákat, ne barnuljanak meg ideje korán.
Mindig örülök, ha legalább szülinapokon együtt tudunk lenni a nagy távolság ellenére is Anyukámmal, talán ez a legnagyobb ajándék, amit felnőtt fejjel adhatunk A torta meg csak ráadás, ami még jobban megédesíti a pillanatot
A másik tortát is hozom, ahogy lesz egy kis időm Érdemes rá várni, mert az pedig egy hihetetlenül finom kinder bueno ihletésű torta lesz
Addig is, még akad bőven szilva, próbáljátok ki ezeket az ízeket is, megjött a lehűlés, nem árt befűteni a konyhákba

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply