Hagyományos sütemények

HÓLABDA

Túl egy hányós-hasmenős betegeskedésen, amit szorosan követett egy brutál mandula-és garat gyulladás, 1 hét lázban fekvés után végre nálam is beköszöntött az Újév.
Egy olyan sütit készítettem most, ami az elmúlt majd 2 heti OFFom miatt sajnos kimaradt az ünnepi sorból, (bár tény, hogy az Ünnep szilveszterebbik fele is kimaradt a sorból…)
Gyerekkorom egyik nagy kedvence, a Hólabda került tökéletesítésre, mivel, amikor először készítettem ezt a sütit, úgy egy évvel ezelőtt, meggyűlt a bajom a krémezéssel. Most azonban flottul ment, szuper jó állagú lett a krém, így könnyen lehetett vele dolgozni.

Recept egy A/4-es méretű pecsenyesütő tepsihez:
6 tojás szétválasztva
38 gr DW 1:4
3 kanál forróvíz
1,5 ek. kakaópor
50 gr fehér liszt
60 gr ZP liszt
70 gr Tk búzaliszt
1 kk szódabikarbóna
A tojások fehérjét habbá verem, míg a sárgáját a negyedannyival és a 3 kanál forró vízzel szintén habosra keverem. Majd a kettő tojásos habot elegyítem, és együtt habosítom tovább a robotgéppel. A száraz hozzávalókat összeszitálom, majd spatulával óvatos, de határozott körkörös, alulról fölfelé történő mozdulatokkal belekeverem a tojásos habba. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem, majd előmelegített 175 fokos sütőbe teszem kb 13 percre. Tűpróbázunk, ha elkészült, lekapcsoljuk és kinyitjuk a sütőt, 5 percig hagyjuk pihenni, majd kivesszük a sütőből, rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, vízszintesen kettévágjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (nekem 4×6= 24 db lett belőle. 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggattam.

Krém:
1 dl tejszín
1 dl víz
1 cs. vaníliás xilit
2 csapott evőkanál Tk búza liszt
Sűrű krémet főzünk (mintha tejbegrízt főznénk, pudingos állagig!) Teljesen kihűtjük.
200 gr vajat 35 gr por negyedannyival (fontos, hogy por legyen!) habosra keverünk, és a kihűlt krémmel összedolgozzuk. Én még szoktam belekeverni 2 kanál kókuszreszeléket is.
Mindezek után még 100 gr mascarponét is belekevertem a krémbe, sokkal lágyabb, teljesebb ízvilágot kapunk ezáltal, és megkönnyíti a további munkát a kakaós pogácsáink külsejének megkenésénél.
Minden darabot összeragasztunk egy kis krémmel a közepén, majd a pogácsák külsejét is bekenjük, kókuszreszelékbe forgatjuk.
A tetejére lehet tenne olvasztott cukormentes csokit vagy fehércsokit. Én nem tettem, mert én alapjába véve nem szeretem a csokis édességeket, így is teljesértékű finomság számomra
Ki milyen néven ismeri ezt a sütit?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply