Glutén- és tejfehérjementes/ Hagyományos sütemények/ Tejmentes

GLUTÉN- ÉS TEJMENTES LINZER

Ahogy észrevehettétek, az utóbbi időben nem voltam túl aktív sütögetés terén. Ennek két oka volt, egyrészt Tamásnak segítettem a karácsonyi fotózásokban, utómunkákban, és akármennyire is szép feladat tündéribbnél-cukibb gyerekek fotóit válogatni, ez az összes szabadidőmet felemésztette  Másrészt, ahogy az már lenni szokott, nálunk már advent harmadik hétvégéjén elkezdődik a családi karácsonyozás, ezen a hétvégén látogattak el szüleim és tesómék családja hozzánk, hogy összegyűljünk egy nagy családi ebédre, ahová Tamás szülei is átjöttek a szomszédból  Fejben már hetekkel ezelőtt készültem a nagy konyhai feladatokra, mindent elgondoltam, folyamatosan vásároltam, péntekre még egy szabadnapot is kivettem, hogy biztosan elkészüljek mindennel a hétvégére. 6 féle sütemény-desszert készült el vasárnapra, ebből hozom most nektek az első sütit, ami nem kis kihívás elé állított, de mindenképp szerettem volna kipróbálni a mentes verziót, így megküzdöttem az elemekkel (szó szerint, mert a rizsliszt, akár a pergő homok, a sütő melege pedig nem kedvezett az amúgy is lágy, gondoskodást igénylő tésztának). Az egyre dráguló vaj kényszerített a tejmentes verzióra, amiben csak lehet, kiváltottam kókuszzsírra. A tökéletes eredményben megmondom őszintén, nem hittem, főleg, mikor az első tepsivel majdnem sikerült odaégetnem, hiszen nem érzékeltem, milyen állagúnak kell lennie a megsült tésztának, de hamar kitapasztaltam, hogy ennél az alapanyag párosításnál a megsült tészta még nagyon puha, és ahogy kihűl, úgy veszi fel a végső, szilárd állagát 

Hagyományos linzer receptemet vettem hát alapul:
200 gr barna rizsliszt
100 gr darált mandula
1 kk szódabikarbóna
200 gr szoba hőmérsékletű kókuszzsír (Penny-s kocka)
40 gr porrá őrölt xilit
12 gr porrá őrölt DW 1:4
1 nagy tojás sárgája
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztánkat és egy folpackba csomagolva tegyük hűtőbe fél órára.
Majd melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és a tészta hengerből kisebb darabokat vágjunk le, így könnyebben átformázhatóak és nyújthatóak a tésztadarabkák. A többi tésztát, amivel épp nem dolgozunk, tegyük vissza hűtőbe, mert a kókuszzsírnak nagyon alacsony az olvadási hője, nagyon hamar túl puha, kezelhetetlen lesz a tészta. Én mindig egy szilikonos sütőpapír és egy folpack darab között nyújtom, mert így nem kell a fa nyújtódeszkáról kaparni a ráragadt tészta darabkákat. 2-3 mm vékonyra nyújtom, és egy linzer formával szaggatom ki az alját és a lyukas darabokat, amiket sütőpapíros tepsibe rakok. 160 fokon kb. 5-6 perc alatt készre sütöm őket. láthatjuk, hogy szépen megemelkedik a tészta, és épp mielőtt elkezdene barnulni, kiveszem, majd a tepsiben hagyva megvárom, míg teljesen kihűlve felveszi végső halmazállapotát  Ha ezután nyúlunk hozzá, nem fog törni, gyönyörűen tölthető darabok lesznek 
A mostoha meló a rengeteg hűtőből-hűtőbe rohangálás lesz, de ezen az áron tényleg nagyon finom, tökéletes linzerkarikákat kaphatunk 
Házi cukormentes baracklekvárral ragasztottam őket össze, és minimum 1 napot várok a fogyasztással, hiszen ekkora fog összeérni a tészta a lekvárral, ez az az idő, amire a rizsliszt karcossága elveszti a harcot a lekvár selymességével 
Megmondom őszintén, amikor először megkóstoltam, nem hittem volna, hogy ezt bárki meg fogja enni (én még frissiben kóstoltam, hiba volt), de amikor másnap megérkeztek Anyukámék, és nagy félve megkínáltam belőle, a szavam elállt, amikor Anya DICSÉRNI!!! kezdte, hogy ez mennyire finom, és hogy ő mennyire szereti a hagyományos linzert, de ez neki még jobban is ízlett!!! (Nem, nem csak azért, mert nem akart megbántani, mert ezután még jóízűen betolt jó pár darabot  )
Szóval, a fogyasztással mindenképp várjunk másnapig 
Hamarosan hozom a többi sütit a hétvégéről, így még a hétvégi véghajrában lesz időtök elkészíteni a többi sütit is, és elárulom, hogy lesz egy csodálatos torta is a repertoárban 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    2017 KARÁCSONYI ASZTAL – edesiteszde.hu
    2018-01-15 at 18:48

    […] Az elmúlt napokban sikerült részletesen bemutatnom a hétvégi előkarácsonyunk édes elemeit. Most szeretném az ünnepi asztalunkat teljes egészében megmutatni. Természetesen az ebéd nem csak édességekből állt, a főételekről azonban nincs fotódokumentáció, 11 éhes szájnál már lehetetlenség ezt megoldani  Nagyon örülök azonban annak, hogy sikerült még a lerabolás előtt pár nyugis fotót készítenie Tamásnak az asztalról, a tálalásról, az összes sütiről egy helyen. A főételeink Anyukám keze munkáját dicsérik, persze próbáltunk a keze alá dolgozni Tamással  Sok órán keresztül főtt húslevest és tarjába tekert gombás-hagymás-darált húsos töltelékű, sütőben sült “parasztlakománk” volt, természetesen basmati rizzsel. A középső unokahugom (4) nem szereti a basmati rizst, de fehér bulgurként elnevezve olyan jóízűen ette, hogy öröm volt nézni  Savanyúságként az Anyukámék által gondosan készített enyhén csípős karfiolos-cseresznyepaprikás csodát ettük, ami fenomenálisan jól sikerült. A bolti meg sem közelítheti  Természetesen minden cukormentes volt, lassú szénhidrátokból készítve, ami a sütikre is vonatkozik. Teljesen véletlenül idén minden rénszarvasosra sikeredett az asztali dekorációban: A piros tányéralátéteket a Lidl-ben szereztem, Az arany és ezüstszínű rénis szalvétákat pedig a Kik-ben vettem. Mivel nekünk összesen 1 db 6 fős tányérszettünk van, így anyósomtól kölcsönkértem az évek óta múzeumi kiállítási tárgyként funkcionáló tányérkészletei közül egyet, és összepárosítottam a mi egyszerű fehér tányérjainkkal, és sztem nagyon szuper összhang kerekedett ki belőle  Ez eddig a kedvenc Karácsonyi asztalom  Nagyon elfáradtam a hétvégén, de ennyit igazán megér, hogy legalább egy évben egyszer a szűk családi körünk össze tudjon ülni kivétel nélkül  Remélem sikerült egy kis inspirációt, pár ötletet adnom Nektek az ünnepi készülődéshez, akár a sütik terén, akár a tálalás terén  Szeretnék nagyon áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánni, élvezzétek ezt a kis szünetet az évben és pihenjetek! És akkor összegzésként felsorolnám az összes édességet is, amit most már egyben is láthattok a főasztalon: Glutén.és tejmentes linzer ITT: […]

  • Leave a Reply