Az idei évem egyik “vállalása”, hogy megpróbálok szezonálisan aktuális lenni a készülő sütikkel 🙂 Mivel hamarosan ránk köszönt a farsangi időszak, ami egyben a fánkok nagyszámú előfordulását is jelenti, egy nagyon régen vágyott francia égetett tésztás fánkot készítettem el. A Paris-Brest (ejtsd: Phárí-Breszt) nem más, mint egy hagyományos képviselő fánk, melyet tórusz (karika) alakban először 1910-ben Louis Durand cukrász mester alkotott meg egy Párizs és Brest között megrendezett kerékpár versenyre. A fánk alakja szimbolizálja a bicikli kerekeket. Természetesen készülhet lineáris alakban, mint az Ekler fánk, vagy kisebb-nagyobb halmokban, mint a képviselő fánk, a lényeg úgyis a fantasztikus lyukacsos, légies belsőbe nyomott fodrozott krémes élvezet lesz 😉
Hozzávalók 10 db (készen) 10 cm átmérőjű karikához:
125 ml víz
50 gr vaj
csipet só
0,5 kk. DW 1:4
100 gr barna rizsliszt
2 tojás (Összesen 130 gr)
A tojások és a liszt kivételével mindent egy lábasba mérünk és forráspontig melegítjük. Ha gyöngyözve forr, lehúzzuk a főzőlapról, amíg az előre kimért lisztet egy fakanállal csomómentesre elkeverem benne, majd visszateszem a főzőlapra és gyors mozdulatokkal pár másodperc alatt gombóccá “kavarom”. Ha már szépen összeáll, akkor levehetjük a főzőlapról, nehogy lekapjon az alja. (Ha elkezd sercegni, akkor kell levenni.)
Félretesszük 5 percre hűlni, hogy a tojások nehogy megfőjenek benne, amikor hozzáütjük. Ha letelt az 5 perc, hozzáütöm az egyik tojást, majd alaposan elkeverem, hogy felvegye a lisztes gombócunk a tojás mennyiségét. Láthatjuk, hogy szépen elkezd lágyulni (de nem folyni!) a tésztánk. ha már szép homogén az állaga, hozzáütöm a másik tojást is, és az előzőekhez hasonlóan addig keverem a fakanállal, amíg egy homogén, krémes masszát nem kapok.
Habzsákba kanalazom, és sütőpapírral terített tepsibe kb. 8 cm átmérőjű karikákat nyomok. Ne nyomjuk túl közel egymáshoz őket, mert a sütés során megnőnek majd. Ha kinyomtam az utolsó karikát is, bekapcsolom a sütőt 185 fokra, és kb. 15 percet pihentetem a tésztát szobahőmérsékleten, amíg a sütő is bemelegszik. Ezalatt az idő alatt egy marék mogyorót késes aprítóban kisebb-nagyobb darabokra aprítok, és megszórom vele a fánkok tetejét, kissé belenyomkodva a nagyobb darabokat a tésztába.
Ha letelt a 15 perc, mehetnek is az előmelegített sütőbe. 185 fokon először 15 percig, majd 170 fokra mérsékelve a hőt és újabb 15 percig sütöm. A sütés első felében szépen megnőnek, kissé szétrepedeznek a fánkok. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját egészen a sütés végéig, nehogy összeessenek az immáron levegős úszógumivá nőtt karikák. Ha letelt a sütési idő, résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk 10 percig, hogy kiegyenlítődjön a hőmérséklet, csak ezután vegyük ki.
Miután teljesen kihűltek, egy enyhén recézett élű késsel óvatosan vágjuk ketté a kerekeket, ekkor láthatjuk, milyen hatalmas légbuborékok keletkeztek a tészta belsejében 🙂
Házi mogyorókrémmel és tejszínhabbal töltöttük meg a fánkokat. Ehhez még volt a hűtőnkben egy majd 2 hónapja készített mogyorókrém adag, így most a krémmel nem bajlódtam sokat. Ha Neked nem lenne a hűtődben, akkor itt a recept hozzá 😉
Házi mogyorókrém:
1 bögre pirított, tisztított törökmogyoró
100 gr 70% feletti étcsokoládé
1 ek. DW 1:4
1 ek. olaj
A mogyorót késes aprítóban olajfakasztásig aprítjuk. Közben párszor pihentessük, le ne égjen a gépünk. Akkor jó, ha már krémes a mogyorónk. Közben vízgőz felett a csokikat, negyedannyit és olajat egymással felolvasztjuk, majd a mogyorókrémhez adjuk. Homogén krémmé keverjük még mindig az aprítóban. Ebből a mennyiségből kb. 300 ml házi mogyikrém lesz, ebbe a sütibe pont a felét használtam el. A többi hetekig eláll, hiszen semmi romlandó nincs benne. Tároljuk hűtőben.
250 gr mascarponét kézi mixerrel habosra keverünk 1 kanál negyedannyi társaságában, majd hozzákanalazzuk a mogyorókrémünk felét (kb. 150 ml-t) és alaposan összemixeljük a mascarponéval.
200 gr habtejszínt 1 lapos ek. negyedannyival elkezdek habbá verni, közben hozzáadok 10 gr Dr. Oetker Expressz zselatin fixet, és kemény habbá verem. Egy jó kanál felvert habtejszínnel meglazítom a mogyorókrémes mascarpone krémünket, majd mind a két krémet nyomócsővel ellátott habzsákba teszem. Először a mogyorókrémmel fodrozom a fánk alját, erre nyomom a tejszínhabos krémet, majd rá teszem a kalapját, végezetül megszórom porrá őrölt vaníliás xilittel.
Mennyeien krémes-habos élvezetet nyújt, ahogy a tésztába sült ropogós mogyorószemekre harapva a kétféle krémmel keveredik ez a könnyű tészta. Igazi felhőbe harapás érzést ad 🙂 Egy darab töltött, krémes finomság alig tartalmaz 8 gr lassú szénhidrátot, ráadásul igazán laktató 😉 Amennyire idegenkedtem ettől az égetett tésztás francia finomságtól, annyira meg vagyok elégedve a végeredménnyel. Gyorsan elkészíthető, látványos desszert.
play youtube
play youtube
xnxx
xvideos
porn
hentai
porn
xnxx
sex việt
Phim sex
MP3 download
Download Mp3
Free Music
sex mex
phim séx
Tujuana
No Comments