Gluténmentes/ Hagyományos sütemények

GLUTÉNMENTES MOGYORÓKRÉMES PARIS-BREST (KÉPVISELŐFÁNK)

Az idei évem egyik “vállalása”, hogy megpróbálok szezonálisan aktuális lenni a készülő sütikkel 🙂 Mivel hamarosan ránk köszönt a farsangi időszak, ami egyben a fánkok nagyszámú előfordulását is jelenti, egy nagyon régen vágyott francia égetett tésztás fánkot készítettem el. A Paris-Brest (ejtsd: Phárí-Breszt) nem más, mint egy hagyományos képviselő fánk, melyet tórusz (karika) alakban először 1910-ben Louis Durand cukrász mester alkotott meg egy Párizs és Brest között megrendezett kerékpár versenyre. A fánk alakja szimbolizálja a bicikli kerekeket. Természetesen készülhet lineáris alakban, mint az Ekler fánk, vagy kisebb-nagyobb halmokban, mint a képviselő fánk, a lényeg úgyis a fantasztikus lyukacsos, légies belsőbe nyomott fodrozott krémes élvezet lesz 😉

Hozzávalók 10 db (készen) 10 cm átmérőjű karikához:
125 ml víz
50 gr vaj
csipet só
0,5 kk. DW 1:4
100 gr barna rizsliszt
2 tojás (Összesen 130 gr)
A tojások és a liszt kivételével mindent egy lábasba mérünk és forráspontig melegítjük. Ha gyöngyözve forr, lehúzzuk a főzőlapról, amíg az előre kimért lisztet egy fakanállal csomómentesre elkeverem benne, majd visszateszem a főzőlapra és gyors mozdulatokkal pár másodperc alatt gombóccá “kavarom”. Ha már szépen összeáll, akkor levehetjük a főzőlapról, nehogy lekapjon az alja. (Ha elkezd sercegni, akkor kell levenni.)

Félretesszük 5 percre hűlni, hogy a tojások nehogy megfőjenek benne, amikor hozzáütjük. Ha letelt az 5 perc, hozzáütöm az egyik tojást, majd alaposan elkeverem, hogy felvegye a lisztes gombócunk a tojás mennyiségét. Láthatjuk, hogy szépen elkezd lágyulni (de nem folyni!) a tésztánk. ha már szép homogén az állaga, hozzáütöm a másik tojást is, és az előzőekhez hasonlóan addig keverem a fakanállal, amíg egy homogén, krémes masszát nem kapok.

Habzsákba kanalazom, és sütőpapírral terített tepsibe kb. 8 cm átmérőjű karikákat nyomok. Ne nyomjuk túl közel egymáshoz őket, mert a sütés során megnőnek majd. Ha kinyomtam az utolsó karikát is, bekapcsolom a sütőt 185 fokra, és kb. 15 percet pihentetem a tésztát szobahőmérsékleten, amíg a sütő is bemelegszik. Ezalatt az idő alatt egy marék mogyorót késes aprítóban kisebb-nagyobb darabokra aprítok, és megszórom vele a fánkok tetejét, kissé belenyomkodva a nagyobb darabokat a tésztába.

Ha letelt a 15 perc, mehetnek is az előmelegített sütőbe. 185 fokon először 15 percig, majd 170 fokra mérsékelve a hőt és újabb 15 percig sütöm. A sütés első felében szépen megnőnek, kissé szétrepedeznek a fánkok. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját egészen a sütés végéig, nehogy összeessenek az immáron levegős úszógumivá nőtt karikák. Ha letelt a sütési idő, résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk 10 percig, hogy kiegyenlítődjön a hőmérséklet, csak ezután vegyük ki.

Miután teljesen kihűltek, egy enyhén recézett élű késsel óvatosan vágjuk ketté a kerekeket, ekkor láthatjuk, milyen hatalmas légbuborékok keletkeztek a tészta belsejében 🙂

Házi mogyorókrémmel és tejszínhabbal töltöttük meg a fánkokat. Ehhez még volt a hűtőnkben egy majd 2 hónapja készített mogyorókrém adag, így most a krémmel nem bajlódtam sokat. Ha Neked nem lenne a hűtődben, akkor itt a recept hozzá 😉
Házi mogyorókrém:
1 bögre pirított, tisztított törökmogyoró
100 gr 70% feletti étcsokoládé
1 ek. DW 1:4
1 ek. olaj
A mogyorót késes aprítóban olajfakasztásig aprítjuk. Közben párszor pihentessük, le ne égjen a gépünk. Akkor jó, ha már krémes a mogyorónk. Közben vízgőz felett a csokikat, negyedannyit és olajat egymással felolvasztjuk, majd a mogyorókrémhez adjuk. Homogén krémmé keverjük még mindig az aprítóban. Ebből a mennyiségből kb. 300 ml házi mogyikrém lesz, ebbe a sütibe pont a felét használtam el. A többi hetekig eláll, hiszen semmi romlandó nincs benne. Tároljuk hűtőben.

250 gr mascarponét kézi mixerrel habosra keverünk 1 kanál negyedannyi társaságában, majd hozzákanalazzuk a mogyorókrémünk felét (kb. 150 ml-t) és alaposan összemixeljük a mascarponéval.
200 gr habtejszínt 1 lapos ek. negyedannyival elkezdek habbá verni, közben hozzáadok 10 gr Dr. Oetker Expressz zselatin fixet, és kemény habbá verem. Egy jó kanál felvert habtejszínnel meglazítom a mogyorókrémes mascarpone krémünket, majd mind a két krémet nyomócsővel ellátott habzsákba teszem. Először a mogyorókrémmel fodrozom a fánk alját, erre nyomom a tejszínhabos krémet, majd rá teszem a kalapját, végezetül megszórom porrá őrölt vaníliás xilittel.

Mennyeien krémes-habos élvezetet nyújt, ahogy a tésztába sült ropogós mogyorószemekre harapva a kétféle krémmel keveredik ez a könnyű tészta. Igazi felhőbe harapás érzést ad 🙂 Egy darab töltött, krémes finomság alig tartalmaz 8 gr lassú szénhidrátot, ráadásul igazán laktató 😉 Amennyire idegenkedtem ettől az égetett tésztás francia finomságtól, annyira meg vagyok elégedve a végeredménnyel. Gyorsan elkészíthető, látványos desszert.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply