Sós pékáruk/ Tejmentes

PIZZAKIFLI

Úgy adódott, hogy a hét elején két napig “vidéken” helyszíneltem a kollégámmal, (na nem úgy, mint a NCIS-ben), így gondoskodni kellett a hidegen is fogyasztható, ámde ízletes napi betevőről, aminek elfogyasztása gyors, nem kell hozzá terített asztal és nem maszatol. Nagyon finnyás vagyok, másnaposan semmit nem tudok megenni melegítés nélkül, a bolti péksütik is kiesnek ugyebár értelemszerűen.
Így bedobtam az ászt, és a rég nem készített családi receptünket vettem elő és reformosítottam.

Hozzávalók:
250 gr TK búza
100 gr TK tönköly
150 gr sima búza
50 gr sikér
1 cs. porélesztő
1/2 ek. só
100 gr kókuzsír vagy vaj
1 tojás + 1 a kenéshez
200 ml mandulatej, vagy tej (vagy tejszín+ víz)
A száraz hozzávalókat egy tálba mérem. A tejet és vajat kerámia tálba teszem, és langyosra mikrózom, hogy a vaj puha, olvadt legyen benne, de ne legyen forró. Hozzáöntöm a száraz alapanyagokhoz, hozzáütöm a tojást, és összegyúrom egy gombóccá. Letakarva a tálban hagyom egy órát kelni.

Ezalatt az idő alatt előkészítem a tölteléket.

Töltelék:
150 gr csemege szalámi (Lidl rúd)
150 gr paprikás szalámi (Lidl rúd)
150 gr sertés párizsi vagy gépsonka
100 gr CM ketchup (Lidl-kék kupakos)
Fél doboz CM konzerv kukorica (Penny)
oregánó
Ahogy láthatjuk, nem ez lesz a legolcsóbb töltelék a világon. Gyerekkoromban Pick szalámiból készült a töltelék, ma azonban úgy gondolom, vannak nagyon finom, tökéletes alternatívák a szalámikra a nagyobb áruházakban, ami kb. feleannyiba kerül. Legyen ez mindenkinek egyéni meggyőződése, hogy mi mellett teszi le a voksát, én ha tehetem, olcsósítok, persze a minőséget mindig szem előtt tartva. Most a Lidl-ből vettünk csemege és paprikás szalámit, 500 grammos rúd kivitelben, és meglepően igencsak finom volt mindkettő első kóstolásra. A paprikás szalámi rendesen függőséget okozott, nagyon finom
A másik dolog, amiről írni szeretnék, az a ketchup. Bevallom őszintén, hogy amióta az eszemet tudom, soha nem tudtam más ketchupot megenni, mint a Globust. Mióta IR-es vagyok, kipróbáltunk rengeteg féle cm ketchupot, és konkrétan mind a kukában végezte. Aztán parkolópályára tettem a ketchup kérdést, gondoltam, az egy adagnyi mennyiségben lévő cukor nem érdekel, nem mindennap eszem. Aztán kb. 1 éve megváltozott a Globus színe, íze. Persze számomra negatív irányba. Kezembe vettem egy régebbi flakont és az újat, összehasonlítottam az összetevőket, és megdöbbenésemre olvastam, hogy az új flakonon csökkentették az amúgy is csak jelképes értékű (23%) paradicsom tartalmat 13%-ra!!!, növelték a vizet és cukortartalmat. Nah ez volt az a pont, amikor azt mondtuk, hogy vége a 30 éves barátságnak, és búcsút intettünk egymásnak. Az egyetlen, amit még nem próbáltunk, az a Lidl kék kupakos cukormentes ketchupja volt, így adtunk neki egy esélyt. Tátva maradt a szám, amikor az összetevőknél olvastam, hogy 79%!!! paradicsomtartalommal készül ez a fajta ketchup. Az íze is üdvözlendő volt számunkra, nem agyon ecetezett, nem érződik ki az édesítő, intenzív paradicsom íz, szóval új barátság vette kezdetét  Az áráról ne is beszéljünk, hogy a Globushoz képest kb. negyedannyiba kerül ez az igazán jó minőségű termék 
Térjünk vissza a töltelék elkészítéséhez  Szóval kimérem a szalámikat, kisebb darabokra vágom, és húsdarálón megküldöm, hogy jó pépes legyen, majd elkeverem a ketchuppal, kukoricával és oregánóval. Nagyon finom, ínyenc, pikáns ízvilágot kapunk.
Ha letelt a tészta kelesztési ideje, 4 egyforma darabba vágjuk, majd gombócokat formálva kör alakra kinyújtjuk, 8 cikkbe vágjuk, megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, megkenjük tojással, sajtot reszelünk a tetejére, és 175 fokon 25 percig sütjük előmelegített sütőben.


Konyharuhával bélelt tálba rakjuk, és bebugyolálva hagyjuk kihűlni, így nem vizesedik be és sokáig puha marad. Összesen 32 db kifli lesz, darabja kb. 10 gr CH-val (ez függ a felhasznált liszt minőségétől)
Finnyás létemre ez egy tipikuson olyan étel, amit hidegen, többedik napon is nagyon jóízűen tudok elfogyasztani, mert puha, pikáns, ízletes  A képek pedig önmagukért beszélnek, a sütőben hatalmasra nőnek 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply