Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES MANDULÁS-ERDEI GYÜMÖLCSÖS MINITORTÁK

Ezek a cuki apró tortácskák még a múlt héten készültek a szivárvány torta kimaradt krémjének felhasználásával. Mivel mi már elteltünk a sok tortától, gondoltam, meglepek vele most másokat is, így ezt az adag sütit egy falunkbeli családnak készítettem, ahol a szülők mellett 4 gyerekszáj is örülhetett a meglepinek.

Piskóta recept 30×36 cm-es sütőtepsihez:
5 tojás szétválasztva
2 ek. DW 1:4
1 ek. olaj
3 ek. (30 gr) Barna rizsliszt
2 ek. (20 gr) ZP liszt
2 ek. (17 gr) mandula liszt (vagy darált mandula)
A tojások fehérjét a negyedannyival habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, majd tovább verjük, míg szép, halványsárga, homogén masszát nem kapunk. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük az olajat és egynemű habbá keverjük, amibe végezetül az előzőleg egymással összekevert liszteket körkörös mozdulatokkal egy szilikon spatulával hozzálapátoljuk. Határozott, de lágy mozdulatokkal, nehogy lekeverjük, összetörjük a habunkat. Nagyméretű sűtőpapíros gáztepsibe igazítjuk (ha kell, egy habkártyával belesimíthatjuk óvatosan) a habot, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük a piskótánkat. Ha elkészültünk vele, akkor leválasztjuk óvatosan a sütőpapírról és hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém az előző tortából maradt ki, de azért leírom, hogy kb. mennyi anyagból jön ki:
Erdei gyümölcsös krém:
200 ml gyümölcsvelő
100 ml víz
1 cs. vaníliás pudingpor
1,5 ek DW 1:4
200 gr görög joghurt (Lidl)
250 gr mascarpone
1 ek. DW 1:4
A gyümölcsvelőt a negyedannyival feltesszük rottyanásig a főzőlapra, a vízben elkeverjük a pudingport, majd a szokásos módon sűrű pudingot készítünk. Miután lehúztam a tűzhelyről, belekeverem a joghurtot, folpackkal légmentesen letakarom és hagyom teljesen kihűlni. A mascarponét kihabosítom 1 ek. negyedannyival, majd több részletben hozzákeverem a kihűlt joghurtos puding alapot. Egy szuper gyümölcsös, kissé savanykás krémet kapunk.

A kihűlt piskótából egy 5,5 cm átmérőjű, kör alakú formázóval kiszaggatom a mini torta lapokat. Nekem 24 db kis lapot sikerült kiszaggatnom, ebből 4 lap két félkörből áll össze, mert nem szeretek pazarolni, a krém meg úgyis összefogja  Ez a mennyiség 8 minitortára volt elég.
A kis tortalapokra csillagcsöves habzsákból nyomok rózsa alakban a gyümölcsös krémből, majd 3 lapot egymásra helyezek, és a tortából szintén kimaradt sokszínű pasztell krémmel fejezem be a díszítést.


Nagyon szép lett, ahogy a különböző pasztell színek keverednek a habzsákban, rózsa alakban kinyomva pedig szép csokrot alkotnak végeredményül a mini torták tetején  Nagyon örültek a meglepetésnek, az egyik kisfiúnak annyira tetszettek a sütik, hogy azt mondta, ő is szívesen megtanulna ilyet csinálni  Hát kell ennél nagyobb bók?

Mivel még mindig maradt elég sok gyümölcsös krémem, így sütöttem még egy adag mandulás piskótát, amiből piskótatekercset csavartam. Erről már nem készült fotó 
A piskótatekercsnek pedig Tamás és az én munkatársaim örülhettek, mondanom sem kell, elfogyott az utolsó morzsáig 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    GLUTÉNMENTES SZIVÁRVÁNY TORTA – edesiteszde.hu
    2018-01-15 at 18:18

    […] a szivárvány végére. Ebből a krémből is fog jócskán kimaradni, (hamarosan hozom) ITT van, mi készült alapanyagmentés okán a krémekből  A nagy játékban kifáradt lurkóknak […]

  • Leave a Reply