Gluténmentes/ Hagyományos sütemények

GLUTÉNMENTES HÓLABDA (KOZÁK SAPKA)

Gyerekkorom egyik nagy kedvence is a karácsonyi repertoárt képezte a hétvégén. Ezt a sütit is jó egy nappal korábban készíteni, hiszen nagyon jól összepuhul a krémmel a piskóta  Eddig még nem készítettem gluténmentesen, azonban az elmúlt év gluténmentes piskóta sikerélményeimen felbuzdulva nekiláttam ezt is átalakítani  Ez egy tipikusan olyan süti, amit ha nem árulnánk el a vendégeknek, hogy miből készült, senki észre sem venné, hogy nem fehérlisztes-cukros sütit eszik, úgyhogy a nagyon finnyás családtagokkal rendelkezőknek is ajánlom elkészíteni, biztosan nagy sikere lesz!

Recept egy A/4-es méretű (32×22 cm-es) pecsenyesütő tepsihez:
6 tojás szétválasztva
38 gr DW 1:4
3 kanál forróvíz
1,5 ek. kakaópor
90 gr barna rizsliszt
90 gr ZP liszt
A tojások fehérjét a negyedannyi felével habbá verem, míg a sárgáját a többi negyedannyival és a 3 kanál forró vízzel szintén habosra keverem. Majd a kettő tojásos habot elegyítem, és együtt habosítom tovább a robotgéppel. A száraz hozzávalókat összeszitálom, majd spatulával óvatos, de határozott körkörös, alulról fölfelé történő mozdulatokkal belekeverem a tojásos habba.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem, majd előmelegített 175 fokos sütőbe teszem kb 13-15 percre. Tűpróbázunk, ha elkészült, lekapcsoljuk és kinyitjuk a sütőt, 5 percig hagyjuk pihenni, majd kivesszük a sütőből, rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihült, vízszintesen kettévágjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, de szaggathatjuk először is, aztán egyesével kettévágva a pogácsákat. (nekem 4×6= 24 db lett belőle. 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggattam. A maradék piskótát mélyhűtőbe teszem, jó lesz később egy pohárdesszerthez 

Krém:
1 dl tejszín
1 dl víz
1 cs. vaníliás xilit
2 csapott evőkanál barna rizsdara
Sűrű krémet főzünk (mintha tejbegrízt főznénk, pudingos állagig!) Teljesen kihűtjük.
200 gr vajat 35 gr por negyedannyival (fontos, hogy por legyen!) habosra keverünk, és a kihűlt krémmel összedolgozzuk. Én még szoktam belekeverni 2 kanál kókuszreszeléket is.
Mindezek után még 100 gr mascarponét is belekevertem a krémbe, sokkal lágyabb, teljesebb ízvilágot kapunk ezáltal, és megkönnyíti a további munkát a kakaós pogácsáink külsejének megkenésénél.
Minden darabot összeragasztunk egy kis krémmel a közepén, majd a pogácsák külsejét is bekenjük, kókuszreszelékbe forgatjuk.
A tetejére lehet kenni olvasztott csokit vagy fehércsokit. Én nem tettem, de így is teljesértékű finomság számomra 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    2017 KARÁCSONYI ASZTAL – edesiteszde.hu
    2018-01-15 at 18:48

    […] Gluténmentes hólabda ITT: […]

  • Leave a Reply