Gluténmentes/ Laktózmentes/ Tojásmentes/ Torták

GLUTÉN- LAKTÓZ- ÉS TOJÁSMENTES MEGGYES-MOUSSE TORTA

Ha az eper már a fülünkön jönne ki, akkor rákanyarodhatunk a következő idénygyümölcsre, a frissítően savanykás korai meggyre 
A tortát ezúttal a munkatársaim élvezhették, és hogy mindnyájan ehessünk belőle, laktózmentesen készítettem el az egyik kolleganőm kedvéért 

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortakarikához:
Torta alapnak a nemrég posztolt mindenmentes chia-magos kókuszpitét vettem, melynek leírását IDE kattintva találjátok.
Annyi változtattam, hogy most egyben sütöttem ki az alján szilikonos sütőpapírral bélelt tortakarikában 175 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben 15-20 perc alatt.

Meggyréteg:
Kb. 300 gr magozott meggy
2 ek. DW 1:4
1 cs. vaníliás pudingpor
A meggyet botmixerrel püréésítjük. Annyit aprítsunk, amíg a meggypürénk 3 dl nem lesz. Feltesszük forralni (ha kell, közben egy kanállal a habját egy pohárba leszedjük), amíg 1 dl vízzel csomómentesre keverjük a pudingport a negyedannyival. Sűrű pudingot főzünk a meggypüréből, majd levesszük a főzőlapról.
A kihűlt piskóta köré belülről fóliával bélelt tortakarikát helyezünk (a könnyebb leválaszthatóság miatt), és a tésztára terítjük egyenletesen a meggypudingot.
Tipp: A tortakarikát már azelőtt igazítsuk vissza a kihűlt tortaalap köré, mielőtt a pudinghoz hozzáfogunk, mert ahogy levettük a tűzről a pudingot, nem sok időnk lesz a dermedésig, hogy szépen el tudjuk teríteni az alapon.

Tejfölös-mousse:
300 gr LM tejföl (Lidl)
25 gr DW 1:4
50 gr sűrű kókusztej konzerv (Aldi)
200 gr LM habtejszín (Lidl)
15 gr étkezési zselatin
1 dl víz
A meggypuding főzéséből felfogott hab
A tejfölt, kókusztejet és negyedannyit alaposan elkeverem egymással. A zselatint az 1 dl vízben egy pohárban áztatom, majd ha már megduzzadt, a mikróban pár másodperc alatt homogénre melegítem, kiveszem, megkavarom, ha kell még visszateszem, amíg teljesen fel nem olvadt. Ezután hozzákeverem a tejfölös keverékhez, alaposan elkeverem, és pár percre félreteszem, hogy egy kissé meghúzzon az anyag, ne legyen teljesen folyékony, mire a habbá vert habtejszínhez hozzákeverjük. Így tényleg egy habos mousse lesz a végeredémny, nem egy gumis panna cotta. Én a legvégén hozzáadtam a habhoz a felfogott meggyhabot, hogy kissé megszínezze, márványosabb hatás legyen, valamint apróra darabolt meggy darabokat is kevertem a habba. Nah ez hiva bolt, mert a leves meggy súlya lehúzta a hab aljára a darabokat, így felvágni sem sikerült szépen, a rétegek kissé összemaszatolódtak. Legközelebb kihagynám a meggydarabokat a habból, elég jellegzetes íze lesz enélkül is  Végül elsimítottam a mousset a torta tetején, és beraktam a hűtőbe annyi időre, hogy kissé meghúzzon a krém, hogy a díszítő meggy szemeket rá tudjam helyezni, hogy azok ne süllyedjenek el teljesen a habban, csak kényelmesen beágyazódjanak, mint egy pihe-puha párnába 
Egy éjszakát hűtőben dermesztjük, másnap tálaljuk. Fantasztikusan jól összeértek az ízek, A mousse gyönyörűen habos állagú lett, nem gumis, hanem felhő lágyságú 
Mindenkinek nagyon ízlett az irodában, sőt, az én ízlelő bimbóimat is alaposan megsimogatta ez az egyszerű, mégis nagyon eredeti ízű tortácska 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply