Gluténmentes/ Hagyományos sütemények

GLUTÉNMENTES MOGYORÓKRÉMES-GESZTENYEPISKÓTA TEKERCS

Megsütöttem életem legpuhább piskótáját!!!  Pedig az eddigiek is mindig szuperül sikerültek, de ez valami hihetetlenül szájban olvadós lett 
Az egész úgy kezdődött, hogy volt még egy bögrényi fosztott mogyoróm, így a szokásos módon étcsokis mogyorókrémet készítettem belőle. Mivel nem egy nagy mennyiségről van szó, ezért most egy piskótatekercs töltelékéül szántam. Ha már barna a krém, akkor vétek lenne kakaós piskótát választani mellé, nem akartam azonban egy szimpla “fehér” piskótát, így szétnéztem a kamra polcomon, és a sok csatarendbe állított lisztes bödön mögött még lappangott szerényen egy kevés gesztenyeliszt. Így elővettem az eddigi piskótatekercs receptjeimet, és a gesztenyeliszthez igazítottam 

Recept 30×36 cm-es sütőtepsihez:
5 tojás szétválasztva
2 ek. DW 1:4
1 ek. olaj
3 ek. (30 gr) Barna rizsliszt
2 ek. (20 gr) ZP liszt
2 ek. (17 gr) gesztenyeliszt

A tojások fehérjét a negyedannyival habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, majd tovább verjük, míg szép, halványsárga, homogén masszát nem kapunk. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük az olajat és egynemű habbá keverjük, amibe végezetül az előzőleg egymással összekevert liszteket körkörös mozdulatokkal egy szilikon spatulával hozzálapátoljuk. Határozott, de lágy mozdulatokkal, nehogy lekeverjük, összetörjük a habunkat. Nagyméretű sűtőpapíros gáztepsibe igazítjuk (ha kell, egy habkártyával belesimíthatjuk óvatosan) a habot, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük a piskótánkat. Ha elkészültünk vele, akkor leválasztjuk óvatosan a sütőpapírról, és egy tiszta konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a piskótát. Ne féljünk, nem fog eltörni Így hagyjuk kihűlni a tésztát.

Házi mogyorókrém:
1 bögre pirított, tisztított törökmogyoró
100 gr 70% feletti étcsokoládé
1 ek. DW 1:4
1 ek. olaj
A mogyorót késes aprítóban olajfakasztásig aprítjuk. Közben párszor pihentessük, le ne égjen a gépünk. Akkor jó, ha már krémes a mogyorónk. Közben vízgőz felett a csokikat, negyedannyit és olajat egymással felolvasztjuk, majd a mogyorókrémhez adjuk. Homogén krémmé keverjük még mindig az aprítóban. Ebből a mennyiségből kb. 300 ml házi mogyikrém lesz, ebbe a sütibe pont a felét használtam el A többi hetekig eláll, hiszen semmi romlandó nincs benne. Tároljuk hűtőben.

250 gr mascarponét kézi mixerrel habosra keverünk 1 kanál negyedannyi társaságában, majd hozzákanalazzuk a mogyorókrémünk felét (kb. 150 ml-t) és alaposan összemixeljük a mascarponéval.
Kitekerjük a kihűlt piskótalapunkat, és óvatosan megkenjük a krémmel, kb. 0,5-1 cm vastagságban, majd szorosan feltekerjük a piskótánkat. Én folpackkal körbevontam, mint a szaloncukrot, és betettem a hűtőbe pár órára dermedni. Tálaláskor kakaóporral díszítettem.
A végeredmény egy fantasztikusan puha, levegős, lágy, krémes finomság lett, ami olyan, mintha egy felhőbe harapnánk  A piskóta színe pedig kapott egy mélyebb, mustárszín tónust a két kanál gesztenyeliszttől. Fotózás közben már csak pár tündéri mókus hiányzott a képről  Tamás, miután megkóstolta, az első gondolata az volt, hogy: “Ez eddig a legfinomabb süti, amit csináltál, és miért nem sütsz ilyet többször?” De mivel eddig minden sütimre így reagált, azt feleltem: “Ha mindig ugyanazokat a sütiket csinálnám, amiket eddig, akkor sosem hallanám többet, hogy ez eddig a legfinomabb süti, amit csináltam  “

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    GLUTÉNMENTES ÜNNEPI GESZTENYETORTA – edesiteszde.hu
    2018-01-15 at 18:20

    […] első körben egy kiterített lapos tepsi méretű piskótát EZ alapján. Annyit változtattam, hogy most a rövidebbik oldallal tekertem be konyharuhába a […]

  • Leave a Reply