Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES BRUTELLA TORTA 2.

Újra elkészítettem a szeptemberi nagy kedvenc házi mogyorókrémes Brutella tortát, ezúttal Klaudia barátosném szülinapjára. Már hetek óta tartogattam a maradék házi mogyorókrémünket, mert tudtam, hogy Klau ezt a tortát fogja kapni  Mit ne mondjak, blokád alá kellett vonnom a hűtőszekrényt, Tamás minden másnap megkérdezte, hogy ehet-e mogyorókrémet egy kis palacsintával  Természetesen a válasz NEM volt 
A hétvégénket teljesen kitöltötte a házunk színezése, ami hatalmas munka volt, de örülünk, hogy végre ez is bekövetkezett. Így a meglepi tortázásra vasárnap délután kerítettünk sort, ehhez én vasárnap hajnalban fel is keltem becsülettel, hogy délelőtt elkészüljön a torta, és legyen ideje még egy kicsit dermedni a hűtőben. Vannak olyan napok azonban, amikor nem érdemes felkelni, mert minden balul sül el…Nah ez pont egy ilyen nap volt… Végtére is tökéletesen sikerült a torta, de azért annyit elmondanék, hogy a tortába szánt 7 doboslapon kívül “véletlenül” MÉG 10! lapot sütöttem ki, így mindenki megnyugvására közölném, hogy ma folytatom a brutella torta projektet és készítek magunknak is egyet, ha már ennyit dolgoztam pluszban  (A vasárnap délelőtt történtekre pedig por és hamu  )
Ugyanúgy dobos lapokat használtam piskótaként, ahogy az előző hasonló tortáknál is, ennek és a házi mogyorókrém receptjét ITT találod.

Ezután nincs más dolgunk, mint 3 féle krémet készíteni:
Vaníliakrém:
120 ml tejszín
60 ml víz
20 gr (fél csomag!) vaníliás pudingpor
1 lapos ek. DW 1:4
125gr mascarpone
30 gr szobahőmérsékletű vaj
Szokásos módon sűrű pudingot készítünk, miután teljesen kihűlt, kihabosítjuk a mascarponéval és vajjal.

Mascarponés mogyikrém:
150 gr mascarpone
1 kk. DW 1:4
4 ek. (kb. 150 ml) házi mogyorókrém
Kézi mixerrel kihabosítom a mascarponét a negyedannyival, majd kanalanként hozzáadom a mogyikrémet, a kívánt szín-állag eléréséig. Én egy sötét, masszív krémet szerettem volna.

Tejszínes mogyorókrém:
200 gr tejszín
1 ek. DW 1:4
125 gr mascarpone
2 ek. (kb. 80 ml) házi mogyorókrém
A tejszínt a negyedannyival kemény habbá verem, hozzáadom a mascarponét és a mogyorókrémet, és együtt habosítom tovább.

A lapokat a háromféle krémmel felváltva megkenem. Az alsó lapot a sötét színű mascarponés mogyorókrémmel, az azt követőt a vaníliás fehér krémmel, majd a következő lapot a tejszínes mogyikrémmel. Ezt mégegyszer megismétlem. Akkor jó, ha a tészta vastagsága kb. ugyanannyi, mint a krém vastagsága. Morzsakabáttal látom el az oldalát, és hűtőben dermesztem kicsit a végső díszítésig. A kimaradó krémeket felhasználva díszítem és vonom be a tortát.
Láthatjátok, mennyiféleképpen fel lehet díszíteni ugyanazt a tortát 
A meglepetés persze sikerült, nagy öröm volt mindenki számára, az ízt pedig egyszerűen nem lehet szavakba önteni 
Szuper délutánt és estét töltöttünk együtt a barátainkkal, akármennyire is fáradtak voltunk, ezek az alkalmak igazán feltöltenek 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply