Torták

CSOKIS-KEKSZES VAIANA TORTA

Hetekkel ezelőtt kezdődött a tervezgetés a tegnapi szülinapi zsúrra, amin Emma 4. szülinapját ünnepeltük az ovis barátaival. Nem könnyű felvenni a fonalat a gyerekek aktuális mesekedvencével, ugyanis pár hónapja még egy szárnyas unikornis torta volt az elképzelés, ami nem egészen 1 héttel ezelőtt Vaiana-ra változott. Mit ne mondjak, nem repdestem az örömtől, hiszen 1 hét alatt nehéz kitalálni és megvalósítani egy figurális-animációs mesét egy cukormentes tortában, amit ráadásul utaztatni is kellett, és még azért jutott annyi jó idő is, hogy torta szempontból ne kedvezzen. Ahogy már többször megfogalmaztam, nem vagyok híve a fondantos formatortáknak, hiszen úgy gondolom, hogy egy tortán soha nem viheti el a prímet az emberi fogyasztásra alkalmatlan és teljesen felesleges, több kilónyi díszítés. Fondantból gyönyörű szobrokat lehet készíteni, akárcsak gyurmából. Talán szakmai ártalom is, de soha nem figurális megjelenítésben gondolkozom. Egy koncepció akkor jó, akkor ötletes és különleges, ha kevés eszközzel egy alap gondolatot jelenítünk meg nagyon erősen. Ezt nevezzük absztrahálásnak. A mandulaműtétem utáni két hetes fekvésemben rengetegszer láttam én is a Vaiana-t, egyébként ajánlom mindenkinek, nagyon szép mondanivalója van és fantasztikus zenékkel tarkítják. Végiggondoltam, hogy mi az a legerősebb, legjellemzőbb motívum, ami felismerhetővé teszi a mesét, ugyanakkor autentikusan, kevés eszközzel is a legegyszerűbben megjeleníthető és kivitelezhető egy egyszintes torta személyében is. A kedvenc jelenetem (és zeném) a meséből, amikor Vaiana visszaadja Tefiti (írják bárhogyan is) szívét. Ezt a spirális motívumot választottam tehát megjelenítendő elemnek, ehhez már csak anyagában kellett olyan alapanyagot választanom, ami beleillik ebbe a tengeres-egzotikus hangulat világába. A kekszmorzsalék tökéletes homokos tengerpartot idéz, így ebből kiindulva a torta ízvilágát is ehhez hangoltam, házi csokis-keksszel ízesített joghurtos krémmel töltött kakaós piskótás tortát készítettem, így kívül-belül egységbe került mind az ízvilág, mind a külső dekoráció. A téma megkívánta, hogy egy kis bolti cukros segítséghez nyúljak a bambusztákolmányt megjelenítő ostyarudak személyében, ez a mennyiség pont arra volt elég, hogy minden gyerek kapjon a szelet tortája mellé 1 bambuszrudat is igazságosan elosztva. Természetesen ezt inzulinrezisztensek és cukorbetegek, vagy akik csak szimplán kerülik a cukrot, ne fogyasszák, ez tényleg csak a dekoráció kedvéért került fel a tortára. A torta teljes dekorálását utazás után tesóméknál fejeztem be, a tenger hullámai kicsit lágyan nyaldossák a homokos tengerpartot, és fotózni sem sikerült a legjobban, de ezt leszámítva elégedett vagyok ezzel a tematikus tortával, ugyanis a gyerekek felismerték az aktuális kedvenc mesét, és számukra is megfelelően, eléggé “Vájjánásra” sikerült a torta
A torta készítése a töltelékbe álmodott keksz sütéssel kezdődött.

Házi roppanós cspkis (nem puha!) keksz:
350 gr Tk búzaliszt
150 gr fehér liszt
80 gr kakaópor
50 gr DW 1:4
1 kk. szódabikarbóna
250 gr margarin
2 tojás
Mindent egy tálba mértem, összegyúrtam alaposan. (Én hideg margarint reszeltem le sajtreszelőn, de még így is nagyon nehéz volt gyúrni, legközelebb kissé meglágyítom a margarint, így könnyebb lesz vele dolgozni.) Kétfelé vettem az összegyúrt tésztát, elég morzsalékos, de így lesz valóban ropogós kekszünk a végére, és itt most nem a szépség a lényeg. Hengerré formáztam a tésztákat és folpackba csomagoltam, így is meggörgettem kissé, majd 1 órára hűtőbe tettem. Miután kivettem a tésztarudakat, egyszerűen késsel vékony szeleteket vágtam belőle, és sütőpapíros tepsibe tettem. Nagyon morzsált, de ez nem baj, a végén összeszedtem a nagyobb leszakadt galacsinokat, gombócoltam és lapítottam, így kerültek szintén a tepsibe. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 14 percig sütöttem őket. Miután kivettem a sütőből, kissé puhának tűnhet az állaga, de teljes kihűlés után tökéletesen ropogós, bolti oreó (vagy régen pilóta) keksz állagú kekszet kapunk végeredményül. Még egyszer mondom, itt nem a szépség a lényeg, hanem az állag, hiszen úgyis összetördelve kerül majd a tortakrémbe. Ez egy hatalmas adag keksz lesz, az alábbi 24 cm átmérőjű tortába ennek a harmadát használtam fel körülbelül.
A torta alapja a tökéletesen bevált kakaós piskóta alapreceptem volt, amit IDE kattintva érhetsz el.

Joghurtos-kekszes tortakrém:
200 ml tejszín
150 ml víz
1,5 ek. DW 1:4
1 csomag vanília puding (40 gr)
400 gr görög joghurt (Lidl)
500 gr mascarpone
1 ek. DW 1:4
Kb. 230 gr kész csokiskeksz
A tejszínből, másfél kanál negyedannyiből és vízből a szokásos módon sűrű pudingot készítek. Miután lehúztam a tűzhelyről, belekeverem a joghurtot, folpackkal légmentesen letakarom és hagyom teljesen kihűlni.
A macsarponét kihabosítom 1 ek. negyedannyival, majd több részletben hozzákeverem a kihűlt joghurtos puding alapot. Ekkor kiveszünk a krémből 3-4 ek.-nyi mennyiséget, hogy a tortát nagyobb kekszdarabok nélkül körbe tudjuk kenni a legvégén, a többibe a kekszet morzsákra és kisebb-nagyobb darabokra tördelve kanállal alaposan belekeverem a krémben.
Nagyon finom, pikáns, a joghurttól kissé savanykás vanília ízű krémet kapunk, amit nagyon jól kiegészít a kesernyés kakaós keksz.
A három lapból álló piskótánkat betöltjük bőségesen a krémmel, és szintén a kekszes maradék krémmel vékonyan morzsakabátot készítünk (körbekenjük) a torta tetején és oldalán. Ha akadályoznak a nagyobb kekszdarabok, nyugodtan kipiszkálhatjuk. 1 órára hűtőbe tesszük dermedni, majd a félretett keksztelen krémmel egyenletesen simára kenjük és simítjuk a torta külsejét.
Tipp.: A töltelékben lévő kekszdarabkák egy idő után sajnos már nem fognak ropogni a krémben, hiszen megpuhul a krém nedvességtartalmától. Ha lehetőség van rá, érdemes a jeles alkalom előtt pár órával betölteni és végezni az utolsó simításokkal, hogy még frissen roppanós élmény legyen ráharapni 1-1 kekszdarabkára Persze az ízén a puhaság sem változtat


Homok dekoráció és spirális minta:
Kb. 80 gr. Gullon fibre keksz
Kb. 50 gr házi csokis keksz
Külön külön zacskóba teszem a kekszeket és porhanyósra tördelem egy klopfoló oldalával. Mozsárban is elkészíthetjük, nekem sajnos az nincs. A világos színű gullon keksz morzsával beborítom a torta felszínét.
Internetről letöltöttem a rajzfilm spirálos jelképét, kinyomtattam megfelelő méretben, szikével óvatosan kivágtam, majd ráhelyezem a sablont a már keksszel borított tortára. A sötétebb színű házi kekszmorzsával stencil jelleggel borítom a kívánt részeket, majd óvatosan felemelem a sablont, hogy ne rontsam el a mintát.

Tenger hullámokat idéző díszkrém:
200 ml habtejszín
1 ek. DW 1:4
250 gr mascarpone
Kék ételfesték
A tejszínt a negyedannyival kemény habbá verem, majd a mascarponét is hozzáadagolva tovább verem a kívánt állag és szín eléréséig. Csillag alakú csővel ellátott nyomózsákba teszem, és felhordom a hullámokat a torta oldalára a tengerpart találkozásáig.
Ez a díszítés egy igazán egyszerű, mégis célravezető díszítési technika, amit otthon, házi körülmények között is bárki képes elkészíteni. A nyomócsöves munka némi gyakorlást igényel, azonban igazán látványos dekorációt készíthetünk ezzel a technikával. Próbáljátok ki
Töltök fel egy képet a torta boldog kisgazdájáról, a csillogó szemek azt hiszem mindent elárulnak

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    CSOKIS-KEKSZES KRÉMMEL TÖLTÖTT SZABADNAPOS TORTA – edesiteszde.hu
    2018-01-16 at 09:57

    […] hétről még maradt egy jó adag házi sütésű roppanós csokis kekszem, így a múltkor posztolt Vaiana-s torta mintájára készült ez is, Vaiana nélkül ezúttal (Ez […]

  • Leave a Reply