Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES BRUTELLA TORTA

A hétvégén ezt a tortát készítettük a középső unokahugim 4. szülinapjára, habár ez valójában csak 1 hét múlva lesz, de így volt lehetőségünk együtt ünnepelni mamával és papával is Nem tudom, hogy a névadásból mennyire jön át, de ez a torta tipikusan a nyugalom megzavarására alkalmas íz és látványelemeket tartalmaz Nem vagyok egy nagy csoki-fan, de a régi életem egyik legnagyobb kedvence a Kinder bueno lágyan krémes mogyorós tölteléke volt. Na ez a torta konkrétan, egy az egyben Kinder bueno ízű És ennél egészségesebb már nem is lehetne, hiszen házi mogyorókrémből készült. Tamás órákig törte a szüleim bokrán termett törökmogyorókat, amit aztán a kis előszülinapos apró kezecskéi segítségével újabb órákig fosztottunk, pirítottunk, héjaztunk, mire eljutottunk a 0 szintre, vagyis a tortakészítés kiindulópontjára Hát igen, meg kell dolgozni, ha az ember minőségi alapanyagból, gondosan készített, egészséges ételt szeretne felhasználni, mennyivel egyszerűbb lenne leemelni a kamra polcról a bolti cukrost! Őszintén mondom, baromi büszke vagyok magunkra, hogy ennyit melóztunk ezzel a tortával, de nem túlzok, talán életem legfinomabb tortája lett
A hétvégéhez kapcsolódóan megosztok veletek még egy fontos momentumot. Van nekem egy nagymamám. Aki már 3x-os dédi is Nagyszüleim közül ő van még életben. 82 éves, egy igazi hős. Sok szenvedés után tavaly amputálni kellett az egyik lábát térdtől. Emellett cukros is már. Nem untatlak titeket a részletekkel, csak annyit mondok, még mindig önellátó, és kocsi helyett járókerettel jár Na, most ennek a szupernagyimnak vittünk mindkét tortából 1-1 jó szeletet, így voltunk mi együtt szombat du. a lánya, az unokája, és a dédunokái 4 generáció, csak csajok És nagyanyám úgy tolta be mindkét szelet tortát egy ültő helyére, hogy öröm volt nézni. Ennél nagyobb elismerés nem is kell, ezek azok a pillanatok, amiért megéri az a sok munka, pepecselés, sokszor kínlódás az egészséges ételek előállításához. Na, most már jöjjön a recept
A piskótalapoknál a bevált dobos torta receptemet alkalmaztam, csak barna rizsliszttel, akinek nem cél a gluténmentesség, az nyugodtan készítheti TK búzaliszttel is

Hozzávalók 6-7 db 17 cm átmérőjű vékony piskótalaphoz:
6 tojás fehérje
6 tojás sárgája
30 gr DW 1:4
37 gr olvasztott vaj
90 gr barna rizsliszt
60 gr ZP liszt
Legelőször 3 sütőpapírra felrajzolok laponként 2-2 17-es kört, és előmelegítjük a sütőt. A fehérjét a negyedannyival habosra keverem, majd hozzákeverem a sárgákat is, habosra. Mehet bele az egymással elkevert liszt, amit már spatulával forgatok hozzá több részletben. Alulról fölfelé, körkörös mozdulatokkal homogénre keverem a piskótatésztát. Végezetül az olvadt de nem forró vajat hozzácsurgatom és folyamatos körkörös, de óvatos keveréssel beleforgatom. Addig keverem, míg nem látok már olvadt vajas részeket. Ekkor már sűrű, lomha tészta állagot kapunk.
Az előre felrajzolt sütőpapírra merőkanállal kiadagolom a tésztát, és spatulával vagy késsel kör alakúra formázom, Kb 0,5-1 cm vastagságúra kenek minden egyes lapot. Az első két lapot 7-8 perc alatt készre sütöm előmelegített 170 fokon, ez éppen elég idő ahhoz, hogy a következő sütőpapírt megkenjem, majd jöhet a csere, és így tovább mindaddig, amíg el nem fogy a tésztánk. Nekem most 7 vékony lapra lett elegendő ez a mennyiség, de ha csak 6 lap készül, az sem baj A tésztát nyugodtan betehetjük a hűtőbe, amíg sülnek a lapok, ne aggódjunk, nem fog ennyi idő alatt összeesni
Rácson hagyjuk kihűlni a lapokat.

Házi mogyorókrém:
(Rupáner konyhájából indultam ki, fantasztikus alaprecept, apróságokat változtattam)
2 bögre pirított, tisztított törökmogyoró
150 gr 70% feletti étcsokoládé
100 gr cukormentes tejcsokoládé
2 ek. DW 1:4
2 ek. olaj
1 ek. kakaópor
A mogyorót késes aprítóban olajfakasztásig aprítjuk. Közben párszor pihentessük, le ne égjen a gépünk. Akkor jó, ha már krémes a mogyorónk. Közben vízgőz felett a csokikat, negyedannyit és olajat egymással felolvasztjuk, majd a mogyorókrémhez adjuk. Hozzáadjuk a kakaóport is, és homogén krémmé keverjük még mindig az aprítóban. Ízlés szerint rakhatunk még bele kakaóport, vagy kevesebb édesítővel is készíthetjük, nekünk ez a szájunk íze Ebből a mennyiségből kb. 600 ml házi mogyikrém lesz, ebbe a tortába kevesebb, mint a felét használjuk el. A többi hetekig eláll, hiszen semmi romlandó nincs benne. Tároljuk hűtőben.

Ezután nincs más dolgunk, mint 3 féle krémet készíteni:
Vaníliakrém:
100 ml tejszín
90 ml víz
20 gr (fél csomag!) vaníliás pudingpor
1 lapos ek. DW 1:4
125 gr mascarpone
Szokásos módon sűrű pudingot készítünk, miután teljesen kihűlt, kihabosítjuk a mascarponéval.

Mascarponés mogyikrém:
150 gr mascarpone
4 ek. (kb. 150 ml) házi mogyorókrém
Kézi mixerrel kihabosítom a mascarponét, majd kanalanként hozzáadom a mogyikrémet, a kívánt szín-állag eléréséig. Én egy sötét, masszív krémet szerettem volna.

Tejszínes mogyorókrém:
200 gr tejszín
1 ek. DW 1:4
125 gr mascarpone
2 ek. (kb. 80 ml) házi mogyorókrém
A tejszynt a negyedannyival kemény habbá verem, hozzáadom a mascarponét és a mogyorókrémet, és együtt habosítom tovább.

A lapokat a háromféle krémmel felváltva megkenem. Akkor jó, ha a tészta vastagsága kb. ugyanannyi, mint a krém vastagsága. Morzsakabáttal látom el az oldalát, és hűtőben dermesztem kicsit a végső díszítésig. A kimaradó krémeket felhasználva díszítem és vonom be a tortát. Ennek a tortának is nagyon jót tesz egy fél nap hűtő, sajnos itt sem volt rá időnk, így kb felvágás előtt 1 órával készültünk el vele, ezt az első szelet fotó sínyli meg általában, ahogy itt is De a lényeg azért látszik
Nagy piros pont, aki idáig eljutott az olvasásban, tudom, szörnyen hosszú volt, gondolhatjátok, hát még elkészíteni De azért nagyon remélem, hogy lesz olyan bátor jelentkező, aki kipróbálja a receptet, mert az íze kárpótol minden mogyorótöréssel elszenvedett pillanatért

You Might Also Like

3 hozzászólás

  • Reply
    GLUTÉNMENTES BRUTELLA TORTA 3 – edesiteszde.hu
    2018-01-16 at 17:22

    […] piskótaként, ahogy az előző hasonló tortáknál is, ennek és a házi mogyorókrém receptjét ITT […]

  • Reply
    edesiteszde.hu
    2018-01-16 at 17:32

    […] ahogy az előző hasonló tortáknál is, ennek és a házi mogyorókrém receptjét ITT találod. Ezután nincs más dolgunk, mint 3 féle krémet készíteni: Vaníliakrém: 120 ml […]

  • Reply
    GLUTÉNMENTES FEHÉRCSOKIS-MOGYORÓKRÉMES FLAMINGÓ TORTA – edesiteszde.hu
    2018-02-04 at 17:41

    […] nem gyümölcsös ízvilágot választottam. Gyakorlatilag a tavaly szeptemberi nagy sikerű Brutella tortáim óta szerettem volna kipróbálni a fehércsokis-mogyorókrémes tölteléket, és ha már […]

  • Leave a Reply