Laktózmentes/ Torták

LAKTÓZMENTES ERDEI GYÜMÖLCSÖS OMBRE-VIRÁG TORTA

Ezt a tortát barátaink kérésére készítettem, akik családi szülinapozásra vitték. Az ízt ők választották, szerettek volna egy feketeerdő tortához hasonló szerkezetű tortát erdei gyümölcsös kivitelben. Végül is…erdő-erdő!
A külsőt rám bízták. Korábban már készítettem színátmenetes tortát, most ismét megpróbáltam, szerintem már sokkal jobban sikerült  A tetején lévő virágszirmokat díszítőcsővel nyomtam formára. Mindig elképedek, mennyi ötlet, lehetőség rejlik egy egyszerű eszközben 

A torta 24 cm átmérőjű tortakarikában készült. A 3 lapos kakaós piskótát a tökélyre fejlesztett alap piskóta receptem alapján készítettem el, amit IDE kattintva értek el, mindent ugyanígy csináltam.

Erdei gyümölcs szósz:
500 gr fagyasztott vagy friss erdei gyümölcs válogatás (málna-ribizli-szeder-áfonya)
2 ek. DW 1:4
2 zacskó vaníliás pudingpor
3 dl víz
A gyümölcsöt botmixerrel pépesítjük, majd szűrőn átpasszírozzuk. Összesen 5 dl tiszta gyümölcspépre van szükségünk. Ehhez hozzáöntünk 1,5 dl vizet, 1 ek. negyedannyit, és feltesszük forrni, amíg a maradék vízzel és 1 ek. negyedannyival csomómentesre keverjük a pudingporokat. Ha kezd forrni a gyümiszósz, hozzákeverjük a pudingalapot és addig kavarjuk a főzőlapon, amíg sötét, kocsonyás színe és sűrű állaga nem lesz. Ekkor félrehúzzuk, folpackkal légmentesen letakarjuk és hűvös helyen várjuk meg, míg teljesen kihűl.

Mascarponés krém:
400 gr laktózmentes habtejszín (lidl)
350 gr laktózmentes mascarpone (lidl)
2 ek. DW 1:4
8 gr étkezési zselatin 2-3 ek vízben feloldva
Felverem a habtejszínt a negyedannyival, majd belekanalazom a mascarponét és tovább keverem a kézi mixerrel. A legvégén hozzáadom az olvasztott étkezési zselatint, és azzal is elkeverem a mixerrel. Habzsákba töltöm, és beteszem a hűtőbe 15 percre, hogy a zselatin megtegye jótékony hatását a krém állagában.

A krémet a feketeerdő tortáknál megszokott módon töltöttem be, melyről fotós segítséget ITT találsz.
Annyit változtattam egy feketeerdő tortához képest, hogy meggy helyett erdei gyümölcsöt pépesítettem, passzíroztam és főztem fel pudinggal.

Díszítőkrém:
350 gr laktózmentes mascarpone (lidl)
maradék erdei gyümölcs puding
A mascarponét kézi mixerrel kihabosítjuk, és a megfelelő színek eléréséig adagoljuk hozzá az erdei gyümölcs pudingot. Én egy világosabb és egy sötétebb lila színt választottam. (Sajnos ez a képen majdnem fehérnek látszik, pedig a valóságban ez rendesen lila  )

Nagy divat most a tortákon ez a vízfestékes hatású áttűnő színkombináció, érdemes több színt is alkalmazni egy felületen belül, akkor lesz igazán festői az összhatás  Ez is egyszerű, de nagyszerű díszítési technika, amit maradéktalanul kivitelezhetünk egy cukormentes tortán is 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply