Gluténmentes/ Hagyományos sütemények

GLUTÉNMENTES CSOKI GANACHE-SZEDERKRÉMES PISKÓTATEKERCS

Avagy golyóscsapágyot a mérnök asztalára!
Ez a süti szintén a vasárnapi vendéglátáshoz készült. Nem akartam túlbonyolítani, bár egy tortát sem nagyobb idő elkészíteni, de azért akartam valami csavart bele, és most nem csak a piskóta tekercsre gondolok  Az ízben Anyukám ízlésére hagyatkoztam, csokis legyen és jó krémes  A süti golyóscsapágy formája azonban Édesapám gépészmérnöki tevékenységére rímel, így stílusosan költhettük el ezt a hétköznapi, mégis különleges édességet. Mivel az elmúlt héten mennyei finom szeder érett a kertben, gondoltam megbolondítom egy kicsit a csupacsokis történetet. Szombaton elmentünk Tamás nagyszüleihez is itt a faluban, nekik is mindentermő a kertjük, és kaptunk friss mentaleveleket, így a szederkrém ezzel lett teljes.

Recept:
5 tojás szétválasztva
2 ek. DW 1:4
1 ek. olaj
3 ek. (45 gr) barna rizsliszt
2 ek. (20 gr) ZP liszt
2 ek. (15 gr) kakaó
A tojások fehérjét a negyedannyival habosra verjük. A sárgáit az olajjal krémesre keverjük, majd még mindig robotgéppel összevegyítjük a két tojásos masszát. 1-2 perc alatt egynemű habbá keverjük, amibe az előzőleg kakaóval összekevert liszteket hozzálapátoljuk körkörös mozdulatokkal egy szilikon spatulával. Határozott, de lágy mozdulatokkal, nehogy lekeverjük, összetörjük a habunkat. Nagyméretű sűtőpapíros gáztepsibe igazítjuk (ha kell, egy habkártyával belesimíthatjuk óvatosan) a habot, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük a piskótánkat. Ha elkészültünk vele, akkor leválasztjuk óvatosan a sütőpapírról, és egy tiszta konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a piskótát. Ne féljünk, nem fog eltörni  Így hagyjuk kihűlni a tésztát.

Csokoládé-ganache krém:
200 gr 70%-os étcsoki
300 gr 30% tejszín (Lidl)
1 ek. DW 1:4
A tejszínt az édesítővel forráspontig melegítem, ha épp csak gyöngyözik leveszem és ráöntöm a csokira, amit apróra tördeltem egy tálban. 5 percet várok, amíg nagyjából megolvasztja, majd egy kanállal addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik, látni fogjuk a színén is, szét csokiszíne lesz az addig tejeskávé színnek.
Félreteszem hűlni, ha már kívülről nem meleg, beteszem a hűtőbe pár órára.
Miután kivettem a hűtőből kézi mixerrel kihabosítom, addig verjük, amíg a krém színe kissé kivilágosodik, de már nem folyós, ugyanakkor még lágy krémet kapunk.

Mentás-szeder krém:
30-40 dkg. szedret 2 ek. negyedannyival összerottyantok, hozzáadom az apróra vágott mentát (ízlés szerint), botmixerelem, átpasszírozom egy szűrőn, majd a szederpépet fél kiskanál pektinnel forrásig főzöm, közben folymaatosan kavargatom.
Miután teljesen kihűlt, 250 gr mascarponét kézi mixerrel kihabosítok, és kanalanként hozzákeverem a kihűlt, megdermedt szederlekvárt a kívánt állag eléréséig. Ne legyen túl folyós a krém!

A két krémet habzsákokba töltjük, kitekerjük a kihűlt piskótánkat és felváltva csokis és szedres krémet nyomunk csíkonként a piskótára. Feltekerjük szorosan, folpakkal letakarva hűtőbe tesszük, hogy aza ízek összeérjenek. A kimaradt krémek arányában díszítjük a tetejét.
A kimaradt csokikrémet akár fagyigombócokban mellé is tálalhatjuk, hiszen a hűtőben elég masszív állagot fog kapni a csokikrémünk.
Imádom, ahogy ilyen cuki pöttyös mintájú lett ez az egyszerű piskóta tekercs. A hétköznapi sütiket milyen klasszul fel lehet dobni egy kis ötlettel 
Megjegyezném, hogy ez a piskótatekercs annyira fantasztikusan puha, ami elősegíti a törésmentes tekergetést is, hogy még napokkal a készítése után is (már ha marad belőle) ugyanolyan friss állagú marad, mint az első pillanatban. Ezzel a piskótával tuti sikerülni fog mindenkinek a mumus tekercs 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply