Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES ESZTERHÁZY TORTA

Eszter 1. szülinapjára.
Vasárnap ünnepeltük a legkisebb unokahúgom első szülinapját. Stílusosan Eszterházy tortát készítettem a jeles alkalomra, mivel ilyet még soha nem is ettem, és nem is csináltam, kell a változatosság, és volt rá egy egész szombatom, hogy létre jöjjön ez a kedves szőrös Maci uraság  Már régóta szemeztem a csőkészletem soklyukas darabjával, ami fű, és szőrkrém nyomásra alkalmas, de bevallom, nem is reménykedtem, hogy elsőre ilyen szuper szőröket tudok majd nyomni. Szerencsére a “B” tervre nem volt szükség 
A szakavatott szemeknek a recept olvasása során biztos szembe ötlik, hogy ez nem egy hagyományos Eszterházy recept. Ennek rém egyszerű oka van, a neten hosszas keresgélés után sem nyerte el tetszésemet a sok “Megmutatjuk az igazi, hamisítatlan Eszterházy torta receptjét” kezdetű szenzációhajhász sallang, és megmondom őszintén, nem szerettem volna csalódni senki házi receptjének az átalakítása során, így abszolút saját ízlésre formált receptet alakítottam ki, ami nyilván őrzi az alaprecept jellegzetességeit. Rég voltam már ennyire elégedett mind piskóta, mind a krém ízét, állagát, mennyiségét tekintve, mondhatni beletrafáltam elsőre 
Már csak a másnapi szállítás miatt volt bennem némi félsz, hogy esetleg félfülűvé vagy borzossá válik szegény Maci, mire Maglódra érünk vele Győrből a menetszél hatására, de épségben sikerült a szállítást is kivitelezni 
A család is visszaigazolta sejtésesemet, nagyon hamar fogyott, és mindenkinek nagyon ízlett. A legnagyobb bókot tesóm középső kistündérétől kaptam: “Ez a legfinomabb torta”  Hát majd elolvadtam  Kell ennél több? 

Eszterházy torta 24 cm-es tortakarikában:
Piskóta 6 laphoz külön sütve:
12 tojásfehérje (kb. 450 gr.)
6 tojás sárgája
55 gr DW 1:4
200 gr darált dió
80 gr barna rizsliszt
1 ek. kakópor
Elsőként 4 sütőpapírra felrajzolok ceruzával 4 db 24 cm átmérőjű kört. Két sütőlemezre is szükségünk lesz az egyszerűbb munka érdekében.
A tojásokat egyesével feltöröm és külön választom. 6 sárgáját félreteszek egy külön tálba a krémekhez, a másik 6 sárgáját pedig hozzáadom a robotgépben kihabosított negyedannyis fehérjékhez és tovább habosítom géppel. (Itt jegyezném meg, hogy azt hiszem kimaxoltam Rózsikám -robotgép- kapacitását, színig volt, és még így is csodálatos munkát végzett a habbal  Pont annyira volt tele, hogy az előzőleg elkevert szárazanyagot még 3 részletben szilikonos spatulával szépen bele tudtam forgatni. Körkörös, alulról-fölfelé történő mozdulatokkal, hogy ne keverjük le a habot. A dobos tortához hasonlóan vékonyan, egy vajkés segítségével elegyengetem a felrajzolt körök mentén kb. 1 cm vastagságban a piskótát. Nem kell vastagabban, mert még egy picit nőni is fog a sütőben.
Nem lacafacáztam, mint látjátok, egyszerre bekevertem az összes piskóta anyagot, és egyáltalán nem esett össze, mire laponként kisütöttem őket. Amíg sült egy lap, addig felkentem egy következő lapot sütőpapírra, lemezre helyeztem, a maradék nyersanyagot pedig a hűvös kamrába raktam, de akár hűtőben is várhatja, míg elfogyik. Laponként 7 percig sütöttem alsó-felső 175 fokos programon, majd kivettem az egyik sütőlemezt, és már tettem is helyére az előre elkészített másik lapot. Megpróbáltam egyszerre két lapot kisütni, de sajnos a légkeverés ellenére is képtelen volt szépen, egyenletesen sütni a két lapot, így az első kettő után egyesével sütöttem őket. Rácson hagytam kihűlni a lapokat. Amennyiben nincs nagyméretű keverőtálad, vagy félsz, hogy a bekevert nyersanyag összeesik, mire az utolsó lapokhoz érsz, nyugodtan keverd be két részletben, akkor eggyel többször kell majd mosogatnod, de tuti biztosan sikerülni fog alaposan elkeverni is a masszát és tökéletesre sütni is a lapokat. Ez az anyagmennyiség pont annyira volt elég, hogy 6 lapot, és egy szuflés kerámia tálban a maci kiálló nózijának való piskótát megsüssek. A 6. lapot egyébként nem fogom a tortára tenni, hanem ebből vágom majd ki a füleket pogácsaszaggatóval, a kimaradó piskótát pedig jóízűen elfogyasztjuk a kimaradó krém arányában.

Vaníliás-diós krém:
2 cs. tejszínes pudingpor
3 dl tejszín
3 dl víz
2 púpos ek. DW 1:4
1 tk. vanília aroma
4 tojás sárgája
250 gr vaj
250 gr mascarpone
3-4 ek. darált dió
A tejszínből, vízből, vanília aromából, negyedannyiból és pudingporból sűrű pudingot főzünk, majd ha már levettük a főzőlapról, kézi habverővel gyors mozdulatokkal hozzákeverem a tojások sárgáját. Folpakkal légmentesen letakarva hagyom teljesen kihűlni.
A szobahőmérsékletű vajat kézi mixerrel alaposan kihabosítom, majd hozzákeverem továbbra is kézi mixerrel a kihűlt pudingot. A puding a tojás sárgáinak köszönhetően kissé folyós, ne ijedjünk meg, a végeredmény egy lágy, krémes, habos vanília krém lesz  Ha a vajjal alaposan kikevertük a pudingos részt, hozzáadjuk a mascarponét, és ezzel is simára keverjük géppel. Legvégül a darált diót keverjük hozzá, ez előtt azonban 2-3 ek vaníliás krémet tegyünk félre a maci orrának és fülének lekenésére.
Betültjük a krémmel a kihűlt tortalapokat. A doboshoz hasonlóan nagyjából egyenlő vastagságú piskóta és krém mennyiségek legyenek. Nagyon vékonyan lekenem krémmel a torta tetejét, és ugyanígy az oldalát is. A maci nózijának piskótáját is betöltjük, ráhelyezzük a torta tetejére. A fülét kivágjuk a 6. piskótalapból, bekenjük a félretett vaníliás krémmel, és kissé kiemelkedően a helyére illesztjük, krémmel alatta rögzítjük és pozícionáljuk. A maci nóziját is körbekenjük a sima vaníliás krémmel. Hűtőbe tesszük dermedni.

Díszítő krém:
1 cs. tejszínes pudingpor
3 dl tejszín+víz keverék
1 ek. DW 1:4
1 ek. kakaópor
2 tojás sárgája
250 gr vaj
100 gr mascarpone
Az előzőekhez hasonlóan készítem el a krémet, annyi különbséggel, hogy itt a kakaóval színezett tojásos pudingot átszűröm, hogy a tojással belekerült apró fehérje darabkákat felfogja a szűrő. Erre azért van szükség, hogy az apró lyukú díszítő csövet ne dugítsa el a krém.
Habzsákba tesszük a soklyukú csövünket, kivágjuk a végét, majd beletesszük a krémet, és az alaposan lehűtött tortánkra rányomjuk a szőrös bundát. Nem monodm, hogy egyszerű, de kis gyakorlással igazán gyorsan mutatós külsőt varázsolhatunk a tortánknak.
Csokiból szemet és orrot szabunk a Macink befejezéséhez.
Szerintem nagyon cuki lett 
A kis ünnepeltnek is nagyon tetszett, mert sokat mosolygott, mikor meglátta  A két nagyobb tesó (3 és 6 évesek) pedig már le is adott egy szuperpóni megrendelést a következő szülinapra 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply