Sós étel alapreceptek

FÜRJTOJÁS VARIÁCIÓK

A tegnapi napon (vasárnap) Édesanyámék látogattak meg bennünket. Szombaton felhívott, hogy egy kedves kolléganője szeretne megajándékozni 50-60 darab hajdúsági fürjtojással, mivel szorgosan követi az Édesítészde minden bejegyzését, és szeretné, ha készítenék valami kreatívat ezekből a szép kis tojásokból  Hatalmas öröm ez számomra, hiszen ez az első alapanyag felajánlásom, és nem is akármilyen alapanyaggal, rögtön egy különlegességgel dolgozhattam, ezért nagyon megtisztelve éreztem magam. Ezúton is szeretettel köszönöm meg Dalminé Katalinnak a felajánlást, remélem a képek visszaadják ezt a fantasztikus ízű vacsorát 
A fürjtojásról való tudnivalókért ajánlom a google-t, érdemes egy-egy cikket elolvasni róla, hiszen ez egy újabb életelixír, sokféle betegségre (többek között cukorbetegeknek is) kifejezetten ajánlott a fogyasztása, de vágyfokozó hatással is rendelkezik a mondák szerint 
Fontos tudni, hogy 1 fürjtojás kb. 10 grammos, így a tyúktojáshoz viszonyított váltószáma 5 
Piskótát azonban nem ajánlok senkinek készíteni belőle, hacsak nem nyugdíjazásig ráér a következő 20-30 évben az apró tojások feltörésével és szétválasztásával 
Mivel még nem volt vasárnapi vacsora ötletem, így rögtön tudtam, hogy főételnek fogom elkészíteni, szerettem volna minél többféleképpen felhasználni ezeket a tündéri kis mustang lovacska színű tojásokat 
Amolyan Konyhafőnökösre vettük hát a figurát, és 3 állagban jelenítettem meg a tányéron: Lágyabb tükörtojás formájában, főtt tojásként és egy ízletes tojáskrém formájában. Az ízek valami mesések voltak! Nem érzem magam túl tehetségesnek a mindennapi gasztonómiában, ahogy többször írtam is már, a főételek terén elboldgulok, de nem a kedvenc elfoglaltságom, ez az étel azonban szenzációsan finomra sikerült, mondjuk meg is dolgoztunk érte!  Gyakorlatilag minden alapanyagot előpároltunk, összerottyantottunk, előfőztünk, majd sütőben készre sütöttünk, a 45 db 2 centis tojások hámozásáról már ne is beszéljünk, de a végeredmény kárpótolt a sok munkáért! Vacsorára áthívtuk Anyósomékat is, így hatan költöttük el ezt a finom gourmet vacsorát 

Gombával koronázott töltött cukkini fürjtojás ékkővel:
2 hatalmas cukkini bucibb végéből 12 db másfél ujjnyi vastag karikákat vágtam, pogácsaszaggatóval eltávolítottam a közepükből a magot, majd lobogó vízben 1 percig “puhítottam”, hiszen a sütőben nem tölt el majd annyi időt a kész étel, hogy ideje legyen megpuhulni. 12 db csiperkegombát megtisztítottam, a szárát késsel megpucultam, a kalapját pedig szépen kézzel “megházmoztam”. A kalapját ugyanúgy lobogó vízben fél perc alatt kissé puhítottam, majd lecsepegtettem, a szárát fölkockáztam. 6 közepes fej hagymát 20 dkg kockázott baconnel serpenyőben megdinszteltem, a legvégén hozzáadtam a felkockázott gomba szárat, meg még egy konzerv gombát is, hogy dúsabb legyen. Reszelt sajttal összeforgattam, hogy jobban egybe süljön, tálaláskor nem okozott gondot egyben a tányérra tenni a legvégén  Sóval borssal ízesítettem. Sütőpapíros tepsibe fektettem a cukkini karikákat, bele halmoztam a hagymás ragut, majd a közepére helyeztem 1-1 fej gombát. Borssal megszórtam az egészet, és 200 fokos sütőben készre sütöttem 10 perc alatt Ekkor kivetem a sütőből, és mindegyik gomba közepébe 1-1 fejedelmi fürjtojás ékkőt raktam, visszatoltam a sütőbe, és 1-2 percig sütöttem, de akár sütés nélkül is hagyhatjuk már, ez a picike tojás az étel forróságától is megfő egy perc alatt a tálalásig 

Fürtojásos tojáskrém házi Tk pirítóson:
30 db fürjtojást forrásban lévő vízben 5 perc alatt megfőzünk, majd kihűtjük és meghámozunk. (Na ez nagyon durván sok idő volt , de mondta Anyukám, hogy van erre speckó szerszám, ami ugye nekünk nincs, szóval nem vigasztalt a dolog ) 1 kiskanál mustárral, 2-3 ek. majonézzel, 1-2 ek. tejföllel, sóval borssal és egy kisebb fej lilahagymával összekeverjük a tojásokat és botmixerrel pépesítjük. Lehet darabosan is hagyni, én mivel díszítő nyomócsővel nyomtam ki tálaláskor a pirítósra, inkább a krémes állag mellett döntöttem. Félbevágott főttojással díszítettem.

Baconbe csavart fűszeres répasültek:
3 vastag répát hosszában 4 vékony pálcára vágunk, sóval-borssal befűszerezzük, baconbe tekerjük és sütőben 200 fokon készre sütjük.

Életem toplistás kajái közé ugrott, ez a maga nemében egyszerű, ám de mégis különleges étel, igazán megérte a sok munkát, amiből Tamás és Anyukám is kivette a részét rendesen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply