Gluténmentes/ Sós étel alapreceptek

GLUTÉNMENTES HÚSVÉTI VENDÉGVÁRÓ ÉS SONKATEKERCS

Most két nagyon alap művet hozok még mindig a húsvéti ünnepi asztalunkról. Mindkét étel gyerekkoromtól kezdve folyamatosan részese az ünnepeinknek, de ez volt az első alkalom, hogy nem Anyukám késztette el nekünk
Nagyon egyszerű, ám a sok darabolás, tekergetés miatt azért elég időigényes étel, de az íze megéri a kevés fáradtságot, hiszen tényleg egy tálalásra kész finomságot készíthetünk az ünnepi forgatagban, amit csak előkapunk a hűtőből, ha betoppan egy váratlan vendég.

Sonkatekercs:
60 dkg gépsonka szeletelve
350 gr túró
125 gr bryndza juhtúró
Reszelt torma
2 db tömlős sajtkrém
Kb. 150 gr trappista sajt (+a végébe)
Kb. 150 gr füstölt sajt (+a végébe)
Pár kanál tejföl, hogy krémesen keverhető legyen
A sajtokat lereszeljük. Az összes többi hozzávalót egy keverőtálban villával alaposan összetöröm, keverem, mindig egy pici tejföllel krémesítve. Akkor jó, ha tudjuk keverni, de elfárad a kezünk benne Legvégül a reszelt sajtokat is hozzákeverjük. Ekkor is adhatunk még egy kis tejfölt hozzá, épp csak annyit, hogy jól össze tudjuk kavarni, ne legyen kemény.
A szeletelt gépsonkát kiterítjük, és az egyik végébe villával vonalszerűen ráhalmozunk a krémből, majd óvatosan, szorosan feltekerjük és a végébe reszelt sajtot tömünk. Folpackal letakarva hűtőben tároljuk.

Vendégváró:
1 nagy pritamin paprika
5 db főtt tojás
1 db közepes fej lilahagyma
200 gr sonka
4 szál csemege uborka
1 közepes db alma
2 dl forró vízbe feloldott húsleves kocka (vagy húsleves alalplé)
1 cs. étkezési zselatin

Tartármártás:
3 ek. majonéz
6 púpos ek. tejföl
1 kk. mustár
só, bors
Pici édesítő
Pici citromlé
A húsleves kockát feloldom a forró vízben, majd lekapcsolom alóla a főzőlapot és amikor langyos, feloldom benne a zselatint.

Közben minden minden hozzávalót apró kockára darabolok, legutoljára az almát, hogy ne legyen ideje megbarnulni. Óvatosan összekeverem, ne törjük össze az alapanyagokat, majd hozzákeverem az előre bekevert tartármártást. Végül hozzáadom a már langyosra hűlt zselatinos húsleves alaplevet, összekeverem, és formatálba öntöm. Hűtőben egy éjszakát dermesztem. Én most kuglóf formába öntöttem, és sajnos be igazolódott a gyanúm, hogy nem fog szépen kijönni a formából, így ha biztosra akarunk menni, akkor folpackal alaposan béleljük ki a formánkat, úgy tuti lesz a siker.

Mindkét ételt friss, házi kenyérrel, vagy túrós pogácsával kínálhatjuk
Nálatok mi az, ami elengedhetetlenül a húsvéti asztal eleme?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply