Glutén- és tejfehérjementes/ Laktózmentes/ Sós étel alapreceptek

GLUTÉNMENTES HÁZI SPAGETTI TÉSZTA BARNA RIZSLISZTBŐL

Már terveztem hosszabban írni a gluténmentes váltásomról. Sajnos sok év várakozás után sem javulnak a vérvételi eredményeim, hiába tartom az “alap” 160 gr CH diétát. Elhatároztam, hogy teszek egy próbát a glutén kiiktatásával is, persze nehezített pályán, hiszen továbbra is szem előtt kell tartanom a lassú felszívódású szénhidrátokat és a teljes cukormentességet. Harmadik hete, hogy Szafi szuper free lisztkeverékeiből élek, ami a reggeli és vacsora CH adagomat illeti, de ez hosszú távon elég drága mulatság, másrészt nem tölt el különösebb büszkeséggel ezeknek a rém egyszerű recepteknek az elkészítése, hiszen szeretek kísérletezgetni, és a “magamét” enni  (Ettől függetlenül azt hiszem Szafi-hívő lettem , de kell a kihívás na  )
3 hét GM gyorstalpalás után bevásároltam, és ma nekiálltam kísérletezni  Miután a bioboltban szembesültünk Tamással, hogy két lehetőségünk van, ha tésztát akarunk enni: köles vagy csicseriborsó tészta, ellenben mindkettő kb. aranyárban (2500 Ft/kg), inkább vettünk barna riszlisztet és köleslisztet, chia magot és útifűmaghéj lisztet, majd kotyvasztunk valamit belőlük. Az elsőszülöttünk így a GM spagetti tészta lett, ami csak lassú CH-t tartalmaz 
Soha életemben nem készítettem még házi tésztát, sem fehér lisztből (amikor legutoljára fehér liszten éltem, még gyerek voltam, ergó főzni sem tudtam), sem TK lisztekből, így nagy izgalommal álltunk Tamással neki a feladatnak.
Előzményként még annyit elárulok, hogy Édesanyám (aki szintén soha életünkben nem készített házi tésztát tudomásom szerint) tavaly karácsonykor rám hagyományozta a kamra polcán porosodó, jobb időkre hivatott tésztagépét. Miután több, mint 1 évig porosodott tovább immáron az én kamra polcomon, minden együtt állt a házi tészta készítéséhez 

Hozzávalók 2 adaghoz:
85 gr barna rizsliszt
20 gr kölesliszt
1 nagy tojás
1/2 ek. útifűmaghéj liszt
2 ek. víz
még egy kis víz… 
Az útifűmaghéj lisztet 2 ek. vízben kocsonyásítom. Ez kb 1 perc alatt bekövetkezik, minden különösebb ráhatás nélkül, magától. Ez azért kell, hogy ruganyosabb legyen a GM tésztánk. A barna rizslisztet és a köleslisztet összekeverem, beleütöm a tojást, hozzákanalazom a kocsonyás útit, és gumikesztyűs kézzel elkezdem alaposan elvegyíteni, gyúrni a tésztát. Igény szerint még 1-2 ek. vizet adhatunk hozzá, hogy szép, homogén gombóccá álljon össze. Folpackkal bevonva 10 percre állni hagyjuk a konyhapulton, amíg a főzővizet és a tésztagépet összekészítjük.

Átnyomkodjuk a tésztát, majd jól alálisztezett felületen fél-1 cm vastagra nyújtjuk a korábban több kisebb darabra szedett tésztát. A tésztagép 4-es fokozatán (nekem 1-6-ig van, ahol 1 a legvastagabb, 6 a legvékonyabb) finoman átengedjük a tésztát (nekem elég volt egyszer, szuper állaga volt a tésztámnak), majd jöhet is a spagetti nyújtó-daraboló része a gépnek. Gyönyörűen nyújtotta, majd “aprította” vékony, spagetti formára a tésztát. Még egy kis darab tésztával ezt megismételtem, és így tettem lobogó forró enyhén sós, olajos vízbe. 3 perc alatt készre főtt, a vízben nagyon szépen szálakra esett, nem ragadt össze, tényleg szuper lett  Majd második adagra mindent elvégeztünk még egyszer: nyújtás, 2 kis db-ban adagolás a gépbe, majd spagettivé alakítás, főzés.
A végeredmény tényleg szuperül sikerült, mellékízmentes, nem ragadós tésztaszálak, amit baromi gyorsan el lehet készíteni 
Mi most gombás-hagymás paradicsom szósszal ettük. Sokkal laktatóbb, mint a bolti csupa gyors ch-t tartalmazó társai (amik persze gluténosak is), nagyétkű vagyok, de simán jól laktam az adagomtól, amihez biztos hozzátett a hatalmas sikerélmény is, hogy elsőre ilyen jól sikerült ez a tészta 


Szintén ebből a tésztából készítettünk lasagne tésztát is:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply