Sós étel alapreceptek/ Tejmentes/ Tojásmentes

INDIAI ZÖLDSÉGES BULGUR-GARAM MASALA FŰSZEREZÉSSEL

Rendhagyóan főétel poszt következik az alábbiakban 🙂 Tamással sokszor szenvedünk ötlettelenségben, ha a mindennapi főétkezésünkről van szó. Mivel mindketten dolgozunk, gyakorlatilag munka után is, így szeretünk több napra főzni. Nem árt, ha gyorsan és kevés mosatlannal jár az ételkészítés, mindemellett természetesen olyan ételeket kell készítenünk, ami főként lassú szénhidrátot tartalmaz, laktató, szállítható és újramelegítve is finom. Vannak igények, ugye? 😀 Az utóbbi időben azonban besokalltunk a csirke-basmati rizs-valami zöldség hármasától (azt hiszem nem kell senkinek elmesélni, hányféle ízesítésben variálhatóak ezek az alapanyagok). Meg úgy általában ráuntunk minden eddigi ízre, ami időről időre megfordul a konyhánkban. Így történt, hogy elkanyarodtunk kissé a számunkra ismerős, magyaros vonaltól, és feltöltöttük a fűszerraktárunkat 🙂 Tamás találta az interneten ezt a recept ötletet, amit alapul vettünk és kicsit felturbóztunk. Az első kérdésem az összetevőket látva az volt, hogy mi a szösz az a garam masala? Mint kiderült, ez egy indiai fűszerkeverék (jelentése csípős keverék), amit az indiai háztartásokban saját maguknak kevernek ki a családok. Így természetesen nincs kőbe vésett szabály az összetételt illetően, de néhány alap fűszer elmaradhatatlan alkotóeleme. Nem is gondoltam volna, hogy Győrben ilyen nehéz dolgom lesz beszerezni a hangzásra már ismerős fűszereket, mégis 3 hiperből kellett összevadásznunk őket.

A mi házi garam masala-nk eképpen állt össze:
2 ek. egész koriandermag
1 kk. római kömény
1 evőkanál egész fekete bors
1 kk. őrölt kardamom
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
1/2 kk. őrölt fahéj
4-5 db babérlevél
1 kk. szárított petrezselyem
1/2 őrölt szerecsendió
1 kk. őrölt gyömbér
Ideális esetben minden összetevőt egészben, őröletlen állapotban kellene megpirítani, de ehhez úgy érzem nem élünk elég közel ázsiához (vagy európai fővárosban, ahol minden IS van a boltokban), így örültem annak is, hogy ilyen-olyan halmazállapotban rátaláltunk a polcok végeláthatatlan sorában. Tehát mindent egy lábasba teszek, majd 3-4 perc alatt folyamatos keverés mellett lepirítjuk a fűszereket. Hagyom kissé kihűlni, majd kávédarálóban porrá őrlöm. Ez volt az a pont, amikor komolyan megijedtem a végeredmény “illatfüstjét” érezvén, baromi erős, csípős illat árasztotta el a konyhát, az orrom is egyből kidugult 😀 Kis üvegcsében teljesen kihűlt állapotában tárolhatjuk felhasználásig.

Indiai zöldséges bulgur:
2 ek. Barco kókuszzsír
2 kk. garam masala
só ízlés szerint
140 gr (2 fej) vöröshagyma (9/100 -> 1,4×9=12,6 gr CH)
250 gr répa (8,1/100 -> 2,5×8,1=20,25 gr CH)
300 gr fagyasztott kelbimbó (4,5/100 -> 3×4,5=13,5 gr CH)
14 gr fokhagyma (26,3/100 -> 0,14×26,3=3,7 gr CH)
240 gr konzerv csicseriborsó (16,9/100 -> 2,4×16,9=40,5)
240 gr konzerv darabolt paradicsom (2,4/100 -> =0 gr CH)
250 gr bulgur (76/100 -> 2,5×76=190 gr CH)
Összesen: 280,55 gr lassú szénhidrát 🙂
A garam masalát a kókuszolajon kissé lepirítjuk, zsírban jobban kioldódnak az ízek. Rádobjuk az apróra vágott hagymát, 1-2 perc múlva a karikára vágott répát és a kelbimbót, majd együtt dinszteljük a zöldségeket. Ezt követően 5 percig fedő alatt pároljuk. Közben 3-4 vízben átöblítjük a bulgurt. Miután kissé megpároltuk a zöldségeket, hozzáadjuk a bulgurt, és felöntjük a csicseriborsó levével kiegészített vízzel. Nekünk ez a bulgur mennyiség másfél mérőpohárnyi lett, így 1 mérőpohárnyi csicseri lével és 2 mérőpohrányi vízzel öntöttük fel a serpenyőt. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is, amit apróra vágtunk. Fedő alatt közepes lángon 15 percig főzzük az ételt. Ekkor hozzáöntjük a konzervnyi darabolt paradicsomot és csicseriborsót. Fedő alatt további 5 perc alatt készre főzzük az ételt. Ez a mennyiség összesen 4 ebéd adagra és egy vacsora adagra lett elég. Könnyen gluténmentessé is tehetjük, ha bulgur helyett basmati rizset használunk. Fogyaszthatjuk köretként, de önálló egytálételként is megállja a helyét. Igazán laktató mennyiségű ebédet kapunk végeredményül 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply