Torták

ELEFÁNT TORTA KERESZTELŐRE

Avagy hétvégén keresztszülők lettünk!
Én mindig azt hittem, hogy felnőtt korban már nem születhetnek igazi, mély baráti kapcsolatok. Arra meg pláne kicsi az esély, hogy olyan barátaink legyenek, akik férjnek is, nekem is ugyanolyan szimpátiát váltanak ki, és egy társaságban is úgy érezzük magunkat, mintha valóban 1000 éve ismernénk egymást, az az igazi félszavakból is… 12 évvel ezelőtt költöztem Győrbe a Hajdúságból, és a régi barátok hiánya volt mindig is a legnehezebb ebben a 12 évben. És mit hoz az élet? Inzulinrezisztenciát, pajzsmirigy alulműködést, PCOS-t, mert bizony ezeknek a “csapásoknak” köszönhetjük a keresztfiunkat és szüleit. 
Az már csak hab a tortán, hogy ők is Kovácsok, szóval családban marad 
Szóval az úgy kezdődött, hogy Oli egy nagyon tündéri, kiegyensúlyozott kisfiú, akinek naposcsibe kora óta meghatározó motívuma az elefánt, a legtöbb kisbarátja is nagyfülű ormányos, így nem volt kérdés, hogy elefántos tortája lesz a keresztelőre 
Nagyon sokat tervezgettem, hogy hogyan, milyen formában kivitelezzem, készült nagyon sok skicc, a formát, szerkezetét illetően, kutattam interneten, de végül egy olyan forma mellett döntöttem, ami teljesen saját elképzelés. Kicsit absztrahált, de jellegzetességeiben azt hiszem felismerhető formajegyek alkotják a tortát.

Alsó szint:
Feketeerdő torta, a már jól bevált kakaós piskóta alaprecept alapján.

Meggyszósz.:
500 gr fagyasztott meggyet kiolvasztok, kinyomkodom a levét, és kiegészítem annyi vízzel, hogy összesen 7 dl folyadékot kapjak. 1 zacsi vaníliás pudinggal és 1 kanál negyedannyival pudinghoz hasonló módon felfőzöm, majd amikor lehúzom a főzőlapról belekeverek 1 ek. útifűmaghéjat. Ezzel a módszerrel kevesebb keményítő használatával is sűrű, zselatinos állagot tudunk elérni. Végül hozzákeverjük az addigra elfelezett meggyeket is. Szép kocsonyás állagú meggyzselét kapunk a teljes hűlés után.

A krém:
400 gr habtejszín
350 gr mascarpone
2 ek. DW 1:4
8 gr étkezési zselatin 2-3 ek vízben feloldva
Felverem a habtejszínt a negyedannyival, majd belekanalazom a mascarponét és tovább keverem a kézi mixerrel. A legvégén hozzáadom az olvasztott étkezési zselatint, és azzal is elkeverem a mixerrel. Habzsákba töltöm, és beteszem a hűtőbe 15 percre, hogy a zselatin megtegye jótékony hatását a krém állagában.
A betöltésnél a váltott körözést alkalmaztam a krémmel és a meggyzselével, amiről ITT találsz fotós segítséget.

Kék színű vaníliás díszítő krém:
2 cs. vaníliás pudingpor
3 dl tejszín
3 dl víz
2 púpos ek. DW 1:4
Ebből a szokásos módon sűrű pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni teljesen.
200 gr szobahőmrsékletű vajat kézi mixerrel kihabosítunk, hozzáadjuk a pudingot, tovább habosítjuk, majd hozzáadunk 250 gr mascarponét, és ezzel is alaposan kikeverjük a krémet. A kívánt szín eléréséig keverjük, adagoljuk hozzá az ételszínezőt. Nagyon féltem ettől a színtől, de végül sikerült egy szerintem nagyon szép szürkés-kék színt kikevernem, nagyon tetszett ez a pasztell árnyalat 

Felső, barackos torta:
Hozzávalók a piskótához::
250 gr tojásfehérje (és ezek sárgája) ez kb. 7 db tojás
38 gr DW 1:4
1 ek. olaj
75 gr Zabpehelyliszt
100 gr TK búzaliszt
Ebből a mennyiségből egy 18 cm átmérőjű félgömb alakú piskótát és egy 18 cm átmérőjű sima tortalapot sütöttem. Fehérjét a negyedannyival habbá vertem, hozzákevertem a sárgáit, tovább habosítottam, egy csepp olajat is raktam hozzá, majd spatulával körkörös mozdulatokkal hozzáforgattam az elkevert lisztet. 175 fokra előmelegített sütőbe tettem. Kb 15 perc alatt készre sütöttem, majd nyitott sütőajtónál pihentettem 5 percig, aztán kivágtam a tortaformából és rácson hagytam kihűlni.

Vaníliás krém:
2 cs. vaníliás pudingpor
3 dl tejszín
3 dl víz
2 púpos ek. DW 1:4
Ebből a szokásos módon sűrű pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni teljesen.
200 gr szobahőmrsékletű vajat kézi mixerrel kihabosítunk, hozzáadjuk a pudingot, tovább habosítjuk, majd hozzáadunk 250 gr mascarponét, és ezzel is alaposan kikeverjük a krémet. A kívánt szín eléréséig keverjük, adagoljuk hozzá az ételszínezőt.
Miután felvágtam a kihűlt piskótát, megkentem a vaníliás krémmel, őszibarack szeletekkel kiraktam, és krémmel fedtem, majd ezt megismételtem minden piskótalapnál.
Fontos, hogy a végső krém díszítéseket akkor kapta meg a torta, amikor már hűtőben alaposan kidermesztettük a morzsakabátos (vékony krémmel körbekent) tortákat. Nagyon izgultam, hogy sikerül-e úgy, ahogy elképzeltem, de pont olyan lett, minden egyes kis fodor  Imádtam csinálni 
A torta fülei és nózija dekorgumiból készült. Ez nagyon jó választás volt, mert így annak ellenére, hogy Oli még nem ehetett a tortájából, megvolt az élmény, amikor kiszedegethette az applikált dolgokat a tortából, így egy szolid tortába mászási élménye is megvolt, annak rendje módja szerint 
Nőjél nagyra kisember  

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply