Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS KÖLESTORTA

Megint Ország tortáztam, ezúttal a 2011-es nyertest cukormentesítettem  Az eredeti tortát a Zila cukrászda készítette, a recept is az eredeti alapján készült cukormentes változatban.
Tesómékhoz voltunk hivatalosak a középső lány harmadik szülinapjára.
Legfőképp sógorom kívánsága volt ez a torta. A csupa hasznos alapanyag mellett csak a cukrot kellett kiváltani negyedannyival, cukormenstes wawel csokit és házi xilittel elrakott baracklekvárt használtam.
Pénteken munka után készült, szombat hajnalban már utaztunk is vele a tett helyszínére. Az utolsó pillanatban kaptam kölcsön egy Zila speckó tortaformát, így nem kellett alternatív megoldásokhoz folyamodnom, ahogy egész héten terveztem. Az egyetlen változás a csokiháromszögeken rejlik, kissé felturbóztam egy kis puffasztott kölessel, hogy stílszerűek legyünk  Vigyázat! Brutál jóllakós, kiadós szeletek  (Ebből nem lehet vékonyat vágni… )

Köles alapfőzet:
290 gr hántolt köles
1100 ml tej
60 gr DW 1:4
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 gr só
60 gr vaj
1 db citrom lereszelt héja
A kölest mossuk át forró és hideg vízzel felváltva 3-4 körben, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Kb. 15-20 perc alatt fő puhára. Ezután vegyük le a gázról és adjuk hozzá a negyedannyit, a vajat és a reszelt citromhéjat. Kb. 1400 gramm köles alap készül. A kölesalapból mérjünk ki 500 g-ot és légmentesen fóliával letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. A maradék kb. 960 g forró köles alapot használjuk a piskóta sütéséhez.

Sütés:
960 gr köles alap
3 egész tojás
30 gr mandulaliszt
70 gr őrölt lenmag vagy lenmagpehely
60 gr túró
A speciális 12 szeletes Zila tortaforma 4 cm-es acél sütőkarikáját csomagoljuk be szilikonos sütőpapírral. A maradék lefőtt, forró köles alaphoz adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen már forró, épp csak langyos, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 170 °C-os előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából. Ha nagyon pirulna a piskótánk, akkor le is fedhetjük sülés közben, a bent maradó párától jobban fel fog jönni, a sütés második felében pedig takarás nélkül süssük.

Töltés
500 gr langyosra hűlt, köles alap
100 gr apróra darabolt sárgabarack befőtt vagy konzerv
50 gr sárgabaracklekvár
150 gr felvert tejszínhab
20 gr étkezési zselatin
A speciális szilikon Zila formába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztó spray-vel, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára. A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabaracklekvárt. Ha nincs konzerv barackunk, nyugodtan használhatunk ugyanannyi mennyiségben sárgabaracklekvárt is, az ízén nem fog változtatni. 😉 Lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá az előzőleg elkészített zselatinos masszát. A zselatint 100 ml hideg vízben feloldom, majd mikróban pár másodperc alatt meglangyítom, vigyázva, hogy ne forrjon, közben kiveszem megkeverni. Ha már folyékony, hagyom visszahűlni kissé, így öntöm a krémhez folyamatos keverés mellett. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.

Helyezzük a tetejére a kihűlt köles piskótát. A tortát tegyük hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Én egy éjszakán át hagytam a hűtőben. Ha megdermedt, óvatosan válasszuk le róla a szilikonformát. (Használhatunk hajszárítót is a könnyebb leválasztáshoz)
Az üregek megtöltésére én a házi CM sárgabarack lekvárunkat használtam, kb. 250 gr-ra lesz szükségünk. Díszítéshez házilag készítettem csokoládé háromszögeket, amibe kiterítés után kölespelyhet szórtam. Hagytam egy tepsin megdermedni, majd forró késsel háromszögekre vágtam, és a tortaszelet üregeinek szélére helyeztem.
A torta szuperül sikerült, akárcsak az eredeti. Sógorom, aki kóstolta már az eredetit, nagyon meg volt elégedve a végeredménnyel, mindenki jóízűen ette gyerekektől felnőttekig 🙂

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply