Egyszerű sütemények/ Glutén- és tejfehérjementes/ Mindenmentes/ Tejmentes/ Tojásmentes

MINDENMENTES NAPRAFORGÓ MINIPITE

A napokban posztolt mindenmentes kókuszos minipite alapomat díszítettem fel egy egyszerű, de ötletes technikával. Imádok krémmel dekorálni, mert csak a képzelet szabhat határt a külcsínynek, és mindemellett ehető díszítést kapunk. A sütik díszítésében is próbálom követni az építészetben megtanult alapelveket: a Szerkezet-Forma-Funkcionalitás hármasát harmóniában összehozni. Csodálatosak a fondantos formatorták, sütik, de számomra életidegen, amikor arra gondolok, hogy 3 centi ehetetlenül édes fondantba harapjak bele, mielőtt a tortához érnék. Sütiknél ez a hármas alapelv a következőképpen alakul: Állag-Íz-Díszítés. Ez a három tényező arányosan szerepeljen egy sütin, tortán, indokolja egyik a másikat. Ebben a minisütiben létrejön ez az arányos hármas. Egy nagyon egyszerű ötlettel profi édességeket varázsolhatunk az asztalra. Csak egy pár darabos fém díszítőcső készletre van szükséged, habzsákra és egy kis gyakorlásra. A vendégeid tuti megkérdezik majd, melyik cukiból van a süti 

A minipite alapot ITT találod.
A krémhez pedig írok pár ötletet, egy tejmentes és egy tejes receptet, mindkettővel ugyanaz a hatás érhető el, minimális íz különbséggel

Tejmentes krém:
150 ml sűrű kókusztej konzerv (Aldi)
150 ml víz
2 ek. DW 1:4
1 cs. vaníliás pudingpor
250 gr szobahőmérsékletű Vénusz margarin
A margarin kivételével a megszokott módon sűrű pudingot készítünk a hozzávalókból, majd egy folpackal légmentesen letakarva hagyjuk kihűlni. Azért fedjük le, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Ha teljesen kihűlt, akkor egy keverőtálban kézimixerrel kihabosítjuk a margarint, majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot. Tehetünk hozzá pár csepp sárga ételfestéket, de bármilyen színűre is színezhetjük. Egy kevés kivételével nyomócsöves habzsákba tesszük a krémet, és apró szirmokat nyomunk körbe-körbe, kívülről befelé haladva a minipitén. A maradék krémbe kakaóport teszünk, kb 1 ek.-nyit, és alaposan elkeverjük kézimixerrel. Ezt is habzsákba tesszük, és a napraforgó közepét is kinyomkodjuk vele.

Mascarponés krém:
150 ml tejszín
150 ml víz
2 ek. DW 1:4
1 cs. vaníliás pudingpor
250 gr mascarpone
Mindent ugyanúgy készítünk el, ahogy azt a fentiekben leírtam, csak margarin helyett mascarponéval keverjük ki a krémet.
A krém díszítés nagyon jó lehetőség a mentes cukrászatban, hogy ízléses, mégis finom díszítést készítsünk egy süteményre. Tamás szerint ezek inkább margaréták lettek, de sebaj, virág-virág 

You Might Also Like

3 hozzászólás

  • Reply
    Liuliu
    2018-03-12 at 12:55

    ez egy csuda!!!!! gratulálok, annyira szép, hogy muszáj ezt választanom az idei húsvéti sütinek…. de volna egy laikus kérdésem, miután ilyet még nem készítettem: a szirmokhoz milyen tippet használtál? egyszerűen nem tudok rájönni…. segítenél? köszi ??

    • Reply
      edesiteszde
      2018-03-12 at 16:53

      Kedves Liuliu,
      Ezzel a hajlított végű sziromcsővel készítettem a napraforgó szirmait:
      sziromcső

  • Reply
    Liuliu
    2018-03-12 at 17:16

    áhhá, jól éreztem, hogy ilyenem nincs a készletben… de sebaj, majd beszerzem! ☺ hálás köszönetem a gyors segítségért! ??

  • Leave a Reply