Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES MÁLNÁS-CSOKOLÁDÉÖRVÉNY TORTA

Ez a torta azért készült, mert végre ki szerettem volna próbálni a szilikonos formámat, amit múlt héten vadásztam. Erről a külön posztolt piskótás résznél olvashattatok, ajánlom mindenkinek, aki eddig csak szemezett a szilikonos tortaformákkal. Az ízek tekintetében csak a málnában voltam biztos, és hogy most nem egy pudingos alapú krémet szeretnék készíteni. Úgy gondoltam, hogy a keserű csokival szuper párost fog alkotni az üde savanykás málna, amiből naponta két kilót szedünk a kertben, így hadd fogyjon alapon torta lesz belőle  Nem csalódtunk az ízeket illetően, brutál finom csokis finomság lett a végeredmény, mégsem tömény, hiszen a krémben lévő málna nagyszerűen billenti vissza az ízeket az üdeség irányába 

A piskótát a tegnap posztolt recept alapján készítettem el, vagyis ez a piskóta pontosan az a piskóta  Recept ITT

Málnás csokoládékrém:
450 gr málna
3 ek. DW 1:4
150 gr étcsokoládé
500 gr mascarpone
A málnát megmosom (igen, megmosom, mert nem szeretem a mikroszkópikus proteinfalatokat sem a sütiben), leturmixolom és átpasszírozom egy szűrőn, mert a magokat sem szeretem a krémben, amit aztán 1 napig szedegethetek ki a fogam közül. Tudom, van baj, de én már csak ilyen vagyok.  Ebből a mennyiségből kb. 2,5 dl málnapüré lesz, ezt a negyedannyi kíséretében megrottyantom kicsit. Erre azért van szükség, mert a friss gyümölcs gyorsabban erjed a sütik krémjében, és hamar el is színezheti a piskótát és krémeket is. Ezzel egy időben vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit. Nagyon pihent voltam, ugyanis amikor levettem a főzőlapról a csokit, észrevettem, hogy elfelejtettem vizet rakni a csoki alatti lábasba…Szóval lehet volt egy lábasom, bár nem tudom hogy az indukciós tűzhely milyen károkat okozhat egy üres edényben, majd kiderül…Fokozatosan hozzákeverem a még meleg málnapürét a csokihoz. Több részletben, alaposan elkeverve. Végül hűlni hagyom. Mivel még nem csináltam ilyen krémet, nem voltam biztos az állagokban, nekem kissé folyós maradt ez a csokis alapom, így a biztonság kedvéért raktam bele egy kk. útifűmaghéjat, hogy masszívabbá tegye, de miután kikevertem a mascarponéval, láttam, hogy ez teljesen felesleges volt, hiszen enélkül is megállt volna a krém, ezért a hozzávalókba már bele sem írtam, nyugodtan ki lehet hagyni, legközelebb én sem rakok bele, mert így is alig bírtam kinyomni a krémet a habzsákból 


Ha kihűlt a piskóta, egy apró recés késsel vágjuk 3 lapba, és töltsük be a tortát a krémmel. Kenjük vékonyan körbe és a tetejére is, habkártyával húzzuk el, hogy a felesleges leszedjük és sima felületet kapjunk. Ez lesz a morzsakabát a tortán, ezután hűtőbe tesszük, pár óra múlva újra körbekenjük, ez lesz a végső rétegünk, ezt már lehet vastagabban, majd húzzuk el szépen az oldalát.Ízlés szerint díszítjük. Nekem bevallom őszintén, nagyon nehéz elszakadnom a szabályos, koncentrikus, szimmetrikus díszítéstől, pedig mélyen legbelül vágyom rá, így a málnaszemek felhelyezésével kissé megbolondítottam a torta külsejét. Ez a folyamat azonban kb. fél órámba telt, mire a kényszerességemből adódóan 2 kiló frissen szedett málnából sikerült kiválogatnom ezt a pár szemet, amit színben, formában, méretben is alkalmasnak találtam a díszítésre. Ehhez tudni kell azonban, hogy én a bevásárlóközpontokban ha krumplit, almát, hagymát kell válogatnom, képtelen vagyok a sok majdnem egyformából azt a pár szemet kiválasztani, ami velünk akar jönni haza. Ezért jó, ha férjjel együtt járunk vásárolni, mert ilyenkor nemes egyszerűséggel átpasszolom a válogatás lehetőségét 
Nah, ennyit a kényszereimről, kellemes málnaszedést kívánok, és ha nem féltek a spontán elégéstől, próbáljátok ki ezt a receptet is, egy piskótát azért ki lehet bírni míg megsüt a sütő 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply