Egyszerű sütemények/ Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES ERDEI GYÜMÖLCSÖS SAJTTORTA

Rengeteg minden történt velünk az elmúlt pár hónapban. Augusztus óta kétszer is műtöttek, melyek után a testi felépülés mellett igyekeztem a lelkem ápolásával is foglalkozni, így kicsit el is tűntem. Pihentem, nem állítottam magamnak olyan feladatokat, amikhez kicsit sem volt kedvem. Habár a sütögetés nem tartozik ezen feladatok közé, sajnos nem sok időm jutott rá sem. Mindemellett Tamásnak segítettem a háttérmunkában levezényelni az esküvői fotózások véghajráját, az esküvő kiállítást, valamint a rengeteg karácsonyi fotózást, így most másra kellett koncentrálnom. Persze nagyon sok jó dolog is történt ebben az időszakban, vannak általam már régóta vágyott változások a mindennapjaimban, amiért nagyon hálás vagyok. Na ennyit a történelemről, jöjjön a süti 😀
Ezt a sajttortát még Tamás szülinapjára készítettem, amit július végén ünnepeltünk a barátainkkal. Tamásnak ez az egyik nagy kedvence, így annak ellenére, hogy nem egy hagyományos szülinapi torta, ezt kérte, hogy készítsem el. A jól bevált receptemhez nyúltam, és a nyáron a kertünkben még bőven termő bogyós gyümölcsökkel díszítettem.

Recept egy 23 cm-es tortakarikába:
300 gr nyers házi gluténmentes-kókuszos linzer alap (linkelt receptben található mennyiség fele)
Akár a fagyasztóból, akár a hűtőből vesszük elő a nyers keksztésztánkat, bátran reszeljük le egy nagy lyukú sajtreszelőn rögtön az-előzőleg alján és oldalán is szilikonos sütőpapírral bélelt-kapcsos tortaformába, majd egy kanál segítségével oszlassuk el egyenletes vastagságúra és nyomkodjuk el a tésztát az alján úgy, hogy a forma oldalára is felfusson a tészta. Tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe, és 4-5 perc alatt süssük elő a torta alapját.

Eközben elkészítjük a krémes keveréket:
750 gr mascarpone (Lidl)
100 gr tejföl
70 gr DW 1:4 édesítő
20 gr házi vaníliás xilit
4 db egész tojás
1 citrom reszelt héja és pici leve ízlés szerint
2 marék fagyasztott erdei gyümölcs keverék
A mascarponét a tejföllel, az édesítővel, a citromreszelékkel és levével keverőtálban kézi mixerrel, vagy robotgéppel kihabosítom, majd egyesével hozzáütöm az egész tojásokat is, amikkel szintén alaposan elkeverem, hogy szép, krémes és egynemű legyen. A fagyasztott gyümölccsel terítsük be az elősütött kekszes alapunkat, majd erre öntsük a sajtkrémet.

A sütőben 130 fokra mérsékeljük a hőfokot, és 1 órán keresztül sütöm, majd még 10 percig rákapcsolom a légkeverést is, hogy a gyümölcstől való nedvesség is eltávozzon a sütiből. Ha a sütés félidejénél elkezdene pirulni a sajtkrém, egy alufóliával le is takarhatjuk lazán, így nyugodtan süthetjük a megadott ideig tovább. Ezután lekapcsoljuk a sütőt, és résnyire nyitott ajtónál bent hagyjuk kihűlni a tortát kb 20-30 percig, közben a tortakarikát meglazíthatjuk rajta, vagy akár le is vehetjük, hogy ne izzadjon bele az oldala. Ekkor még kissé “remegős” lehet a sajtkrém, de miután teljesen kihűlt, eléri a megfelelő állagot is. Ezután hűtőben tároljuk, legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk, hogy összeérjen a tortánk. Ezzel a házi kekszalappal készítve végre egy olyan sajttortát sikerült készítenem, amit könnyedén, törésmentesen helyezhettem át egy tálaló tálra, így végre nem sütőpapírostól kellett tálalnom, félve attól, hogy atomjaira hullik a sajttorta kekszes alapja. Gyönyörűen egyben maradt, igazán jó állagú, fantasztikus ízű sajttortát sikerült készíteni. Ez a torta egy aduász lehet a kezünkben, ha vendégeket várunk, hiszen rövid előkészítéssel, kevés energiával egy olyan desszertet tálalhatunk, ami jó
eséllyel mindenki nagy kedvence lesz a vendégseregben.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply