Torták

ERDEI GYÜMÖLCSÖS TÚRÓTORTA 2.

Szülinapra készült a pár nappal ezelőtt feltett erdei gyümölcsös túrótorta nagytesója.

Hozzávalók 24 cm-es tortakarikába:
Piskóta:
4 egész tojás
30 gr DW 1:4
100 gr tejföl
40 gr vaj
30 gr olaj
80 gr barna rizsliszt
80 gr ZP liszt
1 kk. szódabikarbóna
1 marék fagyasztott erdei gyümölcs
Az egész tojásokat a negyedannyival mixerrel habosra verem. Ez beletelhet akár 5 percbe is, de ha már kezd fehéredni és nőni a hab, akkor hozzáadjuk a tejfölt, majd az olajjal összeolvasztott vajat is, és kis ideig tovább verjük a tojásos masszát. Végül kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk az átszitált, szódabikarbónával elkevert liszteket. Itt ne féljünk, hogy összetörik a hab, mert ez egy kevert tészta, állagra is lomhán folyós lesz. Alján sütőpapírral bélelt tortakarikába igazgatjuk a tésztát, és fagyasztott erdei gyümidarabokat szórunk bele kb. 1 marékkal. 175 fokon légkeveréssel sütjük kb. 20 percig. Ha elkészült, kivágjuk a karikából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Erdei gyümis túrókrém:
20 gr DW 1:4
250 gr túró
3 ek. erdei gyümölcs lekvár
300 gr habtejszín
10 gr DW 1:4
7 gr étkezési zselatin
Először az erdei gyümölcs keverékből egy lábasban negyedannyival lekvárt főzünk. Kis mennyiségben ez pár perc alatt megvan, csak össze kell rottyantani, botmixerelni, majd átszűrni. Az átszűrt pasztával fogunk tovább dolgozni.
3-4 ek. gyümölcspasztát (lekvárt) botmixerrel elkeverünk a túróval. Időközben 100 ml langyos tejszínben felolvasztunk és eldolgozunk 7 gr. étkezési zselatint. Én 10 mp-ekre szoktam a mikróban melegíteni, majd kavargatom, és ezt addig ismétlem, míg csomómentes nem lesz a zselatin. Hűlni hagyjuk.
Felverjük a maradék 200 gr tejszínt a negyedannyival, és hozzáadjuk a gyümölcsös túrós masszánkat, tovább verjük. Legvégül mehet bele a zselatinos tejszín, ezzel is folytatjuk a habverést.
A piskótalap köré visszahelyezzük a tortakarikát, amit celofánnal béleltünk. Elterítjük rajta a gyümölcsös-túrós krémet, a tetejét simára igazítjuk. A tortát hűtőben pihentetjük a krém szilárdulásáig. (Kb. 2 óra)

Tejszínes-joghurtos mousse:
400 gr görög joghurt
250 gr tejszín
20 gr. Dw 1:4
13 gr étkezési zselatin
A zselatint 50 gr tejszínnel és 100 gr vízzel elkevert vízzel a fent leírtak alapján felolvasztjuk, hűlni hagyjuk. A joghurttal a zselatinos masszát elkeverjük. 200 gr tejszínt a negyedannyival habbá verünk, majd kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a joghurtos részt. Ennek a krémnek kb. a 3/4-ét a gyümölcsös-túrós krém tetejére öntjük, tetejét elsimítjuk. A tortát ismét hűtőben dermesztjük 2 órán át.

Lila díszítő krém:
A megmaradt 1/4 joghurtos krémünkbe forgatunk 1-2 ek. gyümölcspasztát, és további 100 gr mascarponét. Kézi mixerrel habosítjuk, nyomózsákba töltjük, és hűtőben hűlni hagyjuk 30 percet. Ezzel fogjuk a torta tetejét díszíteni.

Fehér díszítő krém:
100 gr mascarpone
200 gr tejszín
10 gr DW 1:4
A habtejszínt a negyedannyival kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét.
Nyomózsákba rakjuk, díszítésig hűtőbe tesszük.

A torta tetején lévő dekoráció cukormentes Torras fehércsokiból készült egyedi eljárással, mely még kísérleti stádiumban van. Ismertetés később 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply