Torták

LÚDLÁB TORTA

És akkor jöjjön az Előkarácsonyunk sztárja!
Egy csupacsoki tortával tutira nem lehet mellé lőni. (Kivéve mondjuk nálam, én annyira sosem voltam oda a csokis dolgokért, de hát ugye nem magamra sütök-főzök )
Kicsik-nagyok odavannak már ha meglátnak egy csokibevonatos, csokikrémes-csokispiskótás tortát. Így már régóta terveztem, hogy ez a torta biztosan ékes helyet fog kapni a karácsonyi menünkben 
A dekorációkért ismét hála Pixelmanonak, sztem ettől jobban nem is passzolhatna színben, stílusban a lúdláb tortához, telitalálat volt  A picúrok pedig odavoltak a dekorért a sütiken 

Piskóta 24 cm-es tortaformában:
4 tojás szétválasztva
25 gr DW 1:4
2 ek olaj
60 gr Tk búzaliszt
55 gr ZP liszt
20 gr kakaó
A tojások fehérjét a negyedannyival géppel habosra verem, majd hozzákeverem a tojások sárgáit it, majd belecsurgatom az olajat, tovább verem. Szilikon spatulával beleforgatom az előre kimért és összekevert kakaós lisztet, és a tortakarikába öntöm, aminek az alját szilikonos sütőpapírral béleltem, az oldalát nem!
175 fokos előmelegített sütőbe raktam, kb. 15 perc alatt készre sütöttem, lekapcsoltam a sütőt, nyitott ajtónál pihentettem 5 percig, majd kivettem és egy késsel körbevágtam a forma mentén, és rácsra fordítottam a piskótát, hagyom teljesen kihűlni.
Ez egy kissé masszívabb piskóta lesz, hiszen ez lesz a krémes tortánk alja, egy könnyebb piskótát összenyomna a vajas-tejszínes csokikrém súlya.

Krém:
2,5 dl tejszín
35 gr DW 1:4
200 g vaj
150 g cukormentes étcsokoládé
1 evőkanál kakaópor
Mindent egy lábasba mérek, és összemelegítem, olvasztom a hozzávalókat. Nem kell forralni, ha már homogén állagú a maszsánk, akkor levesszük a főzőlapról, és hagyjuk teljesen kihűlni, ha már épp csak langyos, hűtőbe tesszük. Ha már hűtőhideg a krém alapunk, akkor kivesszük, és kézi mixerrel habbá verjük. Ne ijedjünk meg, ha még a hűtőből kivéve is folyékony a krémalap, fel fogjuk tudni verni, csak legyünk türelmesek  Szép, fényes, lágy krémünk lesz.
Én a piskótát visszahelyeztem a tortakarikába, kibéleltem a karika és piskóta között celofánnal, hogy kidermesztés után a krémünk oldala is szép maradjon a forma eltávolításakor. A piskótát meglocsolom a leszűrt meggy levével. A krémet habzsákba rakom, és a torta peremén végignyomok egy vastagabb csíkot, majd a közepén elegyengetem a krémet. A torta külső peremén lévő vastagabb habba ültetem a meggyszemeket, hogy érjék egymást, majd a torta többi részébe is dobálok bőven meggydarabokat. Alaposan csepegtessük le felhasználás előtt a meggyszemeket, nehogy elvizesítse a krémünket! Ha ezzel megvagyunk, a krémükn második felét is nyomjuk a peremre, a meggyszemek tetejére, és középen oszlassuk el egyenletesen a krémet, hogy sima felületet kapjunk. Dermesszük ki hűtőben, én egy egész éjszakát hagytam, és csak másnap fejeztem be a csokifedést a tetején.

Ehhez 150 gr étcsokit 2 ek. olajjal megolvasztottam vízfürdő felett, ezzel párhuzamosan 50 gr CM fehércsokit olvasztottam fel 1-2 ek. olajjal, amit meggyszínűre színeztem 1 csepp piros ételfestékkel. Az étcsokis részt elegyengettem a torta tetején, a díszítő meggyszínű fehércsokit pedig körkörösen random mozdulatokkal a még olvadt étcsokira csurgatom, és hagyom, hogy együtt dermedjen meg 
Ebben a receptben az tetszik nagyon, hogy a krémmel nincs különösebb gond, nincs rizikó, hogy sikerül-e vagy sem, egyszerű, de nagyszerű torta, amit akár kezdőknek is ajánlok nagy szeretettel! Kinek mi a terve karácsonyra? 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply